ΔΙΕΘΝΗ

«Λάμπει» ξανά ο χρυσός – Ποιοι και γιατί βλέπουν ράλι στα $2.500/ουγγιά (γράφημα)

Αυξημένη η καταναλωτική ζήτηση αλλά και οι αγορές από τις κεντρικές τράπεζες - Ο ρόλος του νέου κοινού νομίσματος των BRICS και του πληθωρισμού

Ράλι σε ρεκόρ υψηλό αναμένεται να καταγράψει η τιμή του χρυσού το 2024, δεδομένης της πιθανής μείωσης των επιτοκίων και των φόβων για τη δημιουργία ύφεσης, κάτι το οποίο ενισχύει το ρόλο του ως safe haven (ασφαλές καταφύγιο). 

Οι τιμές spot του χρυσού κατέγραψαν intraday ρεκόρ των $2072,5/ουγγιά στις 7 Αυγούστου του 2020, σύμφωνα με τη Refinitiv. Oι αναλυτές, πια, εκτιμούν πως θα ξεπεράσουν ακόμα και αυτό το επίπεδο.

«Προβλέπω πως η τιμή του χρυσού θα κυμανθεί άνω των $2.100 στα τέλη του 2023 και τις αρχές του 2024», ανέφερε το στέλεχος της TD Securities, Μπαρτ Μέλεκ, βασιζόμενος στις εκτιμήσεις του πως η Fed πρόκειται σύντομα να σταματήσει τον κύκλο αύξησης των επιτοκίων της. «Αναμένω αύξηση της τιμής του χρυσού αφού πιστεύω πως η Fed θα σταματήσει την τρέχουσα, περιοριστική της στρατηγική. Αυτό θα συμβεί πριν επιτευχθεί ο πληθωριστικός στόχος του 2%», τόνισε σε συνέντευξή του στο CNBC.

Η Fed ξεκίνησε τον κύκλο σύσφιξης της νομισματικής της πολιτικής τον Μάρτιο του 2022, δεδομένου του αυξημένου πληθωρισμού σε υψηλά 40ετίας. Μέσα σε λιγότερο από δύο έτη, έχει καταλήξει να αυξάνει τα επιτόκιά της στο 5,25% – 5,5%. 

Η τιμή του χρυσού έχει καταγράψει μεγαλύτερη αύξηση σε σχέση με τα υπόλοιπα assets το τελευταίο 12μηνο, σύμφωνα με τον Μέλεκ, ο οποίος υποστηρίζει πως αυτό οφείλεται κυρίως στη δυνατότητα του πολύτιμου μετάλλου να αντιστέκεται στις πληθωριστικές πιέσεις και την ιδιότητά του ως ασφαλές καταφύγιο.

Ορισμένοι αναλυτές είναι εξαιρετικά αισιόδοξοι (bullish) όσον αφορά τον χρυσό και αναμένουν πως η τιμή του θα αγγίξει τα $2.500 μέχρι το τέλος του 2024, αυξημένη κατά 26% σε σχέση με τα τρέχοντα επίπεδα. 

«Έχω θέσει τιμή-στόχο τα $2.500 μέχρι το τέλος του 2024 αφού οι υφεσιακές πιέσεις ενδέχεται να αρχίσουν να πλήττουν την οικονομία από τα τέλη του τρέχοντος έτους και ύστερα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο ιδρυτής της Livermore Partners, Ντέιβιντ Νόιχαουζερ, προσθέτοντας πως «το 2024 πιστεύω πως η τιμή του χρυσού θα αγγίξει ιστορικά υψηλά».

Σημειωτέον πως ο Νόιχαουζερ εκτιμά πως ο στασιμοπληθωρισμός θα αποδειχθεί δύσκολα αντιμετωπίσιμος τα επόμενα έτη, τη στιγμή που ο πληθωρισμός θα μειωθεί μεταξύ του 3% και του 5%. 

Ο χρυσός αποδεικνύεται το… «golden boy» σε περιόδους υφέσεων και στασιμοπληθωρισμού, αφού αποτελεί εξαιρετική επιλογή για την προστασία εναντίον των πληθωριστικών πιέσεων, σημείωσε ο CEO της Wheaton Precious Metals, Ράντι Σμόλγουντ, προσθέτοντας πως «πιστεύω πως μέσα σε μία διετία, η τιμή του χρυσού θα αγγίξει τα $2.500. Οποιεσδήποτε υφεσιακές πιέσεις θα αποδειχθούν θετικές για το πολύτιμο μέταλλο, ιδιαίτερα δεδομένης της αδυναμίας η οποία χαρακτηρίζει τόσο την αμερικανική όσο και την κινεζική οικονομία».

Παρόμοιες είναι και οι εκτιμήσεις της United Overseas Bank (UOB) και του στελέχους Χενγκ Κουν Χάου, ο οποίος υπογράμμισε πως «ο κύριος λόγος για την αύξηση της τιμής του χρυσού είναι το τέλος του κύκλου σύσφιξης της Fed και η επίτευξη του ζενίθ της ισοτιμίας του δολαρίου, τα οποία θα ενισχύσουν την αξία του». Ο Χενγκ προέβλεψε πως η τιμή του χρυσού θα κυμανθεί στα $2.100/ουγγιά μέχρι το β’ τρίμηνο του 2024.

Σημειωτέον πως η ζήτηση για χρυσό έχει αντιστρόφως ανάλογη σχέση με τα επιτόκια, αφού όσο αυτά μειώνονται, οι εναλλακτικές όπως τα ομόλογα αποδεικνύονται πιο ελκυστικές και καταγράφουν καλύτερες αποδόσεις.

Ο πληθωρισμός των ΗΠΑ μειώθηκε στο χαμηλότερο επίπεδό του εδώ και δύο χρόνια τον Ιούνιο, με την Fed να αυξάνει τα επιτόκια σε υψηλό 22 ετών τον Ιούλιο.

Ζήτηση και BRICS

Η ζήτηση των κεντρικών τραπεζών για χρυσό παραμένει στιβαρή, παράλληλα με την ζήτηση των καταναλωτών, σημείωσε ο Χενγκ.

Οι κεντρικές τράπεζες ανά την υφήλιο έχουν αρχίσει να αυξάνουν τα αποθέματά τους σε χρυσό. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του World Gold Council του ΔΝΤ, το πρώτο δίμηνο του 2023 καταγράφηκαν οι μεγαλύτερες αυξήσεις αγορών σε χρυσό από την Σιγκαπούρη (51,4 τόνοι), την Τουρκία (45,5 τόνοι), την Κίνα (39,8 τόνοι), την Ρωσία (31,1 τόνοι) και την Ινδία (2,8 τόνοι). 

Όπως είναι ξεκάθαρο, οι χώρες των BRICS συγκεντρώνουν χρυσό, προετοιμαζόμενες για το λανσάρισμα του νέου τους κοινού νομίσματος. Σημειωτέον πως η Τουρκία έχει κάνει αίτηση για είσοδο στους BRICS.

Η κεντρική τράπεζα της Πολωνίας, από την πλευρά της, αύξησε τις αγορές χρυσού για τέταρτο συνεχόμενο μήνα τον Ιούλιο. Τα αποθέματα της Πολωνίας, πια, εκτιμώνται στους 300 τόνους χρυσού. 

Παράλληλα, σύμφωνα με τον IMF Currency Composition of Official Foreign Exchange Reserves (COFER), το μερίδιο των αποθεματικών σε δολάρια των κεντρικών τραπεζών ανά τον κόσμο μειώνεται, με πολλές από τις χώρες να προετοιμάζονται για ένα νέο διεθνές σύστημα.

Όσο για τον Χενγκ, τονίζει πως «υπάρχει σημαντική αύξηση της ζήτησης των καταναλωτών από την Κίνα και την Ινδία, λόγω της αργής αλλά συνεχιζόμενης σταθεροποίησης των οικονομιών τους και της επιστροφής του καταναλωτικού ενδιαφέροντος στην αγορά λιανικής».

Σημειωτέον πως, σύμφωνα με την Citi, η ζήτηση αυτή έχει παραμείνει σε αυξημένα επίπεδα παρά το μειωμένο ενδιαφέρον στην υπόλοιπη αγορά. Βάσει των εκτιμήσεων του αναλυτή Άκας Ντόσι, «η ζήτηση για χρυσό το α’ τρίμηνο στην Κίνα, κυμάνθηκε κοντά στους 200 τόνους, σε εποχικό υψηλό από το 2015».

Η Citi προβλέπει πως η ζήτηση της κινεζικής αγοράς για κοσμήματα από χρυσό θα αγγίξει τους 700 τόνους φέτος, ετήσια αύξηση της τάξης του 22%. 

Με την ανάλυση αυτή συμφωνεί και ο Σμόλγουντ, ο οποίος υποστήριξε πως «έχουμε παρατηρήσει αύξηση της ζήτησης για χρυσά νομίσματα, κοσμήματα και μπάρες του πολύτιμου μετάλλου».

«Η ζήτηση για χρυσό τόσο από τους καταναλωτές όσο και από τις κεντρικές τράπεζες έχει αυξηθεί», ανέφερε το στέλεχος της MKS PAMP, Νίκι Σιλς, προσθέτοντας πως «οι κεντρικές τράπεζες των αναδυόμενων οικονομιών έχουν αρχίσει να απαγκιστρώνονται από το δολάριο και να χρησιμοποιούν τον χρυσό ως προστασία έναντι πιθανών κυρώσεων της Δύσης, ενώ οι χώρες των BRICS θα χρησιμοποιήσουν το μέταλλο για τη στήριξη του νέου τους κοινού νομίσματος».

Διαβάστε ακόμη

ΑΑΔΕ: Απόβαση στα νησιά με ελέγχους «νέου τύπου» και πρόστιμα… από την παραλία (pic)

Alpha Bank: Άνοδος 2,1% στη βιομηχανική παραγωγή της Ελλάδας κατά το α’ 5μηνο

ΗΠΑ: Ο πληθωρισμός ανεβαίνει από το ντίζελ

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

 

string(0) ""