Οι επενδυτές εμφανίζονται ολοένα και πιο σίγουροι ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα μπορούσε να αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια ήδη από τον Σεπτέμβριο, μετά τα επικαιροποιημένα στοιχεία του πληθωρισμού τα οποία υπέδειξαν μεγαλύτερη από την αναμενόμενη μείωση τον Απρίλιο.

Ορισμένοι αναλυτές, ωστόσο, δεν είναι πεπεισμένοι για την προοπτική επικείμενων μειώσεων των επιτοκίων.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή (ΔΤΚ), ένας γενικός δείκτης του πόσο κοστίζουν τα αγαθά και οι υπηρεσίες, αυξήθηκε κατά 0,3% τον Απρίλιο σε σχέση με τον Μάρτιο, όπως ανέφερε πρόσφατα το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ.

Τα ηπιότερα του αναμενόμενου στοιχεία ώθησαν τις μετοχές σε νέα υψηλά ρεκόρ και τροφοδότησαν τις εικασίες σχετικά με το πόσο σύντομα η Fed θα μπορούσε να είναι έτοιμη να αρχίσει τη μείωση των επιτοκίων.

Οι επενδυτές τιμολογούν επί του παρόντος μια πιθανότητα περίπου 70% για μείωση των επιτοκίων της Fed τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με το εργαλείο FedWatch Tool της CME. Αυτό σηματοδοτεί μια απότομη αύξηση, σε σύγκριση με τις αρχές της εβδομάδας.

Ο Τζερόμ Σνάιντερ, επικεφαλής της διαχείρισης βραχυπρόθεσμου χαρτοφυλακίου στην PIMCO, δήλωσε πρόσφατα ότι τα επικαιροποιημένα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ επιβεβαίωσαν στους αναλυτές ότι το ενδεχόμενο βραχυπρόθεσμης αύξησης των επιτοκίων δεν είναι πια πιθανό.

«Νομίζω ότι πρέπει πραγματικά να καταλάβουμε ότι η αγορά έχει προετοιμαστεί για ένα χαμηλότερο ποσοστό πληθωρισμού. Πάραυτα στην PIMCO σκεφτόμαστε συγκεκριμένα τη μακροπρόθεσμη αντίδραση της Fed σε αυτά τα δεδομένα», δήλωσε ο Σνάιντερ σε πρόσφατη συνέντευξή του στο CNBC.

«Στην πραγματικότητα, για να φτάσουμε κάτω από έναν αριθμό (του πληθωρισμού) του 3% ο οποίος και θα είναι πιο κοντά στον πληθωριστικό στόχο της κεντρικής τράπεζας, θα πρέπει να δούμε μειώσεις της τάξης του 0,2% ή χαμηλότερα. Αυτή τη στιγμή, εξακολουθούμε να είμαστε πολύ παραπάνω από αυτό το ποσοστό», συμπλήρωσε.

Ο ίδιος προσέθεσε ότι ενώ τα τελευταία στοιχεία για τον πληθωρισμό παρείχαν κάποια ανακούφιση, «η επιστροφή στο αφήγημα της μείωσης των επιτοκίων εκ μέρους της Fed είναι μάλλον απίθανη αυτή τη στιγμή».

Παράλληλα με τα τελευταία στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ, το υπουργείο Εμπορίου της χώρας ανέφερε ότι οι λιανικές πωλήσεις παρέμειναν αμετάβλητες, έναντι της προηγούμενης εκτίμησης για αύξηση της τάξης του 0,4%.

Η επικαιροποίηση φάνηκε να υποδεικνύει ότι οι καταναλωτικές δαπάνες στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου έχουν χάσει κάποια δυναμική.

«Αν συγκρίνουμε τα στοιχεία για τον πληθωρισμό με τα στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις μας παρουσιάζονται ενδείξεις ότι οι καταναλωτές έχουν αρχίσει να αισθάνονται τις επιπτώσεις αυτών των υψηλότερων επιτοκίων», δήλωσε ο επικεφαλής επενδύσεων και ιδρυτής της Antipodes Partners, Τζέικομπ Μίτσελ,

«Νομίζω ότι πιθανότατα η αγορά αρχίζει να αναμένει πιο ήπια στοιχεία, τα οποία θα κάνουν τη δουλειά της Fed λίγο πιο εύκολη», προσέθεσε χαρακτηριστικά.

Διαβάστε ακόμη

Morgan Stanley: Ποντάρετε στις ευρωπαϊκές μετοχές για το β’ εξάμηνο του έτους (πίνακες)

ΥΠΕΝ: Γιατί το υπουργείο θέλει νυχτερινό τιμολόγιο το μεσημέρι και πορτοκαλί τιμολόγια

Ο χαλκός χτυπάει ιστορικό ρεκόρ: Για πρώτη φορά πάνω από τα $11.000 – Ανησυχία για έλλειψη (γράφημα)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ