Ως μέρος της ειρηνευτικής λύσης στην Ουκρανία φαίνεται ότι βλέπει η Μόσχα την προοπτική άρσης των δυτικών κυρώσεων, όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος παραχώρησε συνέντευξη στο κινεζικό πρακτορείο Xinhua. 

Συγκεκριμένα, ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας επεσήμανε ότι η άρση των κυρώσεων αποτελεί μέρος των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, οι οποίες είναι «δύσκολες» αλλά συνεχίζονται καθημερινά. 

Ας σημειωθεί ότι Ε.Ε., ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο, Καναδάς κι άλλες χώρες της Δύσης έχουν προβεί σ’ ένα μπαράζ περιοριστικών μέτρων εις βάρος της Μόσχας, στον απόηχο της προ-διμήνου εισβολής στην Ουκρανία. Μεταξύ άλλων, ορισμένες απ’ αυτές τις κυρώσεις αφορούν και τον ενεργειακό τομέα της Ρωσίας, ο οποίος αποτελεί βασική πηγή πλούτου για το Κρεμλίνο. 

Όσον αφορά ειδικά την Ε.Ε., αυτή την περίοδο ετοιμάζεται για το 6ο πακέτο κυρώσεων, στο οποίο είναι πιθανό να προβλέπεται και ο σταδιακός τερματισμός των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου. Αυτή η προοπτική, μάλιστα, ήδη αποτυπώνεται στις τιμές του «μαύρου χρυσού», οι οποίες φλερτάρουν εκ νέου με τα επίπεδα των 110 δολαρίων ανά βαρέλι.

Ωστόσο, το ρωσικό φυσικό αέριο εξακολουθεί να βρίσκεται εκτός του κάδρου των κυρώσεων, δεδομένης της υψηλής εξάρτησης της Ε.Ε. από τον ρωσικό παράγοντα (το 40% των ευρωπαϊκών εισαγωγών αερίου προέρχεται από τη Ρωσία).

Δύσκολες οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις 

Στο μεταξύ, το Κίεβο προειδοποίησε την Παρασκευή ότι οι συνομιλίες για τον τερματισμό της ρωσικής εισβολής, η οποία έχει εισέλθει πλέον στον τρίτο μήνα, βρίσκονται στα πρόθυρα κατάρρευσης. 

«Στην παρούσα φάση, η ρωσική και η ουκρανική αντιπροσωπεία συζητούν σε καθημερινή βάση μέσω τηλεδιασκέψεων ένα προσχέδιο για μια συνθήκη» δήλωσε, από την πλευρά του, ο Λαβρόφ. 

Κατηγόρησε δε, τη Δύση -και το ΝΑΤΟ ειδικότερα- ότι στέκεται εμπόδιο στην επίτευξη πολιτικής συμφωνίας. «Εάν οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ ενδιαφέρονται πραγματικά να επιλυθεί η ουκρανική κρίση, τότε θα πρέπει πρώτα να αλλάξουν στάση και να σταματήσουν να προμηθεύουν το Κίεβο με όπλα και πολεμοφόδια». 

«Η ατζέντα των συνομιλιών περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τα ζητήματα της αποναζιστικοποίησης, την αναγνώριση της νέας γεωπολιτικής πραγματικότητας, την άρση των κυρώσεων και το καθεστώς της ρωσικής γλώσσας» πρόσθεσε ο Λαβρόφ, χωρίς περαιτέρω διευκρινίσεις. «Είμαστε υπέρ της συνέχισης των διαπραγματεύσεων, αν και είναι δύσκολες», συμπλήρωσε. 

Βέβαια, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, επιμένει ότι οι κυρώσεις της Δύσης σε βάρος της Μόσχας πρέπει να αυστηροποιηθούν και ότι δεν μπορούν να αποτελούν αντικείμενο διαπραγματεύσεων. 

Διαβάστε επίσης:

ΥΠΟΙΚ: Νέα επιδότηση για φτηνό ντίζελ κίνησης και τον Μάιο

Πάνω από 10 «μνηστήρες» για την Αττική οδό – Συμμαχίες και «βαριά» ονόματα

ΕΝΦΙΑ: Αναρτώνται άμεσα ειδοποιητήρια «3 ταχυτήτων»