Κατώτερες των προσδοκιών αποδείχθηκαν οι νέες θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ, ενόσω η κεντρική τράπεζα της χώρας, δηλαδή η Federal Reserve, συνεχίζει τη σφιχτή νομισματική πολιτική, με στόχο την αναχαίτιση του υψηλού πληθωρισμού. 

Πιο συγκεκριμένα, οι νέες θέσεις εργασίας ανήλθαν σε 263.000 τον Σεπτέμβριο έναντι των εκτιμήσεων περί δημιουργίας 275.000 θέσεων. Την ίδια ώρα, ο δείκτης ανεργίας διαμορφώθηκε σε 3,5% έναντι των προβλέψεων για αύξηση στο 3,7%. 

Οι επιδόσεις του Σεπτεμβρίου συνιστούν μικρή οπισθοχώρηση σε σχέση με τον Αύγουστο (315.000), καθώς οι νέες θέσεις εργασίας σημείωσαν τη χαμηλότερη μηνιαία αύξηση από τον Απρίλιο του 2021.

Όσον αφορά τα επιμέρους data, οι μέσες ωριαίες αποδοχές διευρύνθηκαν κατά 0,3% σε σχέση με τον Αύγουστο και κατά 5% σε σχέση με πέρυσι. Οι αναλυτές περίμεναν άνοδο κατά 0,4% και κατά 5,1% αντίστοιχα.  

Όλα τα παραπάνω δεδομένα αναμένεται να τεθούν στο επίκεντρο των στελεχών της Federal Reserve, η οποία συνεχίζει να παρακολουθεί τις εξελίξεις στην αγορά εργασίας, αναζητώντας στοιχεία σχετικά με τον κίνδυνο επιβράδυνσης ή και ύφεσης της οικονομίας.  

Ας σημειωθεί ότι, για να αντιμετωπίσει τον υψηλό πληθωρισμό (8,3% τον Αύγουστο), η κεντρική τράπεζα έχει προχωρήσει σε διαδοχικές αυξήσεις επιτοκίων (βρίσκονται στο 3% – 3,25%), προσπαθώντας να περιορίσει την προσφορά χρήματος.   

Το βασικό σενάριο, με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα, προβλέπει ακόμη μια αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης στη συνεδρίαση του Νοεμβρίου (1-2/11) -παρότι τις προηγούμενες ημέρες είχαν καλλιεργηθεί προσδοκίες για μια ηπιότερη παρέμβαση.  

Αυτό, όμως, με τη σειρά του, έχει αρνητικές επιπτώσεις στην πορεία του ΑΕΠ, με αρκετούς αναλυτές να προειδοποιούν για επερχόμενη ύφεση στην αμερικανική οικονομία. Ήδη, μάλιστα, στο α’ και στο β’ τρίμηνο του 2022, το ΑΕΠ εμφάνισε αρνητική μεταβολή σε σχέση με πέρυσι.  

Με βάση την πρώτη αντίδραση των αγορών (αύξηση των αποδόσεων στα κρατικά ομόλογα, πτώση των μετοχών στην προαγορά της Wall Street), οι αναλυτές φαίνεται να εκτιμούν ότι τα σημερινά στοιχεία για την αγορά εργασίας δεν είναι τόσο αρνητικά, ώστε να ανακόψουν την πορεία σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής. 

Διαβάστε επίσης

Το Έλατος Resort στην οικογένεια Θ. Λασκαρίδη, στην Τράπεζα Αττικής… άρχισαν τα θαύματα και στου Λιβάνη μετράνε τα φέσια

«Καταφύγιο» στις… χρυσές λίρες για τους Έλληνες – Πόσα τεμάχια και σε ποια τιμή αγόρασαν από την ΤτΕ (πίνακες)

Ελληνικό: Προχωρά ο διαγωνισμός για το «Sports Center» – Διεκδικητές 5 μεγάλοι όμιλοι