ΔΙΕΘΝΗ

Μην εμπιστεύεστε το ράλι των αγορών, προειδοποιεί αναλυτής (γράφημα)

Το στέλεχος της Fidelity International, Σαλμάν Άχμεντ, προειδοποίησε πως τίποτα δεν έχει αλλάξει και οι επενδυτές πρέπει να παραμείνουν επιφυλακτικοί

Αν και οι μετοχές αναμένεται να καταγράψουν εβδομαδιαία άνοδο, υπάρχουν ακόμα πολλοί λόγοι ανησυχίας, όπως προειδοποίησε ο στρατηγικός αναλυτής και στέλεχος της Fidelity International, Σαλμάν Άχμεντ.

«Βιώσαμε ένα δύσκολο καλοκαίρι. Επικεντρωθήκαμε στη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής των κεντρικών τραπεζών. Τίποτα δεν έχει αλλάξει. Πιστεύουμε πως θα υπάρξουν προβλήματα στο εγγύς μέλλον, αφού η τρέχουσα πολιτική των υψηλότερων επιτοκίων για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα θα επηρεάσει σύντομα την πραγματική οικονομία», ανέφερε ο Άχμεντ σε συνέντευξή του στο CNBC.

Ο ευρωπαϊκός Stoxx 600 είναι έτοιμος να καταγράψει την καλύτερη εβδομαδιαία πορεία του από τα τέλη Μαρτίου, μετά από έναν εξαιρετικά δύσκολο Οκτώβριο και απώλειες τόσο τον Αύγουστο όσο και τον Σεπτέμβριο.

Όσο για τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, ο δείκτης Dow Jones Industrial Average κατέγραψε την καλύτερή του συνεδρίαση από τον Ιούνιο την περασμένη Πέμπτη.

Εκτός από τις μετοχές, έχουν καταγράψει άνοδο τόσο τα αμερικανικά όσο και τα ευρωπαϊκά κρατικά ομόλογα, αφού οι επενδυτές θεωρούν πως η συνεχιζόμενη παύση της Fed αποτελεί ένδειξη πως τα επιτόκια έχουν φτάσει στο ανώτατο επίπεδό τους και αναμένονται μειώσεις.

Όλα αυτά παρά τις δηλώσεις του επικεφαλής της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ, Τζερόμ Πάουελ, ο οποίος επιμένει πως υπάρχει ακόμα η πιθανότητα περαιτέρω αύξησης των επιτοκίων, κάτι στο οποίο φαίνεται πως συμφωνούν τόσο η Κριστίν Λαγκάρντ της ΕΚΤ όσο και ο Βρετανός ομόλογός της, Άντριου Μπέιλι. 

Οι αγορές προσηλώνονται στην απότομη αύξηση των επιτοκίων η οποία έχει διευκολύνει την προσπάθεια σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής της Fed, αν και ο Άχμεντ προειδοποίησε πως η σταθερή αμερικανική αγορά εργασίας και τα πληθωριστικά δεδομένα ενδέχεται να οδηγήσουν την κεντρική τράπεζα σε νέα αύξηση.

Διαβάστε ακόμη

Μεγάλου: «Με πιστωτική επέκταση €1,6 δισ. και κέρδη ανά μετοχή €0,70 θα κλείσει το 2023»

AXIA: Πώς «διαβάζει» την εξαγορά της Κωτσόβολος από τη ΔΕΗ

Πού οφείλεται ο νέος «πυρετός του χρυσού» των κεντρικών τραπεζών

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

string(0) ""