Διεθνή

Morgan Stanley: «Ελκυστική» η αγορά ακινήτων της Κίνας παρά την κρίση που προκαλεί η Evergrande

  • newsroom


Επενδυτική ευκαιρία χαρακτηρίζει η Morgan Stanley την αγορά ακινήτων της Κίνας - Παραμένουν οι κίνδυνοι επέκτασης της κρίσης λόγω της Evergrande - Σε ποιες εταιρείες ποντάρει η επενδυτική τράπεζα

Σε «ελκυστική» αναβάθμισε η Morgan Stanley την αγορά ακινήτων της Κίνας παρά την κρίση που προκαλείται στον ευρύτερο τομέα από την πιθανή αθέτηση πληρωμών της Evergrande.

Η αμερικανική επενδυτική τράπεζα υπογράμμισε πως ενδέχεται να υπάρξει χαλάρωση της κυβερνητικής παρέμβασης η οποία θα δώσει ώθηση στις μετοχές της κινεζικής αγοράς ακινήτων.

«Πιστεύουμε πως ο κίνδυνος αθέτησης πληρωμών έχει ήδη συμπεριληφθεί στην αξία των μετοχών», ανέφερε η Elly Chen, αναλυτής της Morgan Stanley, προσθέτοντας πως «οι τιμές των μετοχών ακινήτων θα επιδείξουν αύξηση λόγω της πιθανότητας χαλάρωσης των μέτρων της κινεζικής κυβέρνησης. Αν και έχουν υπάρξει αρκετές αθετήσεις πληρωμών και ενδέχεται να υπάρξουν περαιτέρω προβλήματα λόγω της Evergrande το 2021, η αξία των μετοχών έχει ήδη συμπεριλάβει τους κινδύνους αυτούς, ενώ πιστεύουμε πως το συστημικό ρίσκο είναι διαχειρίσιμο».

Οι εταιρείες ανάπτυξης και διαχείρισης ακινήτων της Κίνας έχουν γιγαντωθεί τα τελευταία χρόνια, βασιζόμενες ως επί το πλείστον στον άκρατο δανεισμό. Γι αυτόν το λόγο οι ρυθμιστές της χώρας εισήγαγαν «τρεις κόκκινες γραμμές» το 2020, επιβάλλοντας πλαφόν του ποσοστού χρέους των εταιρειών σε σχέση με τις κεφαλαιακές τους ροές, τα περιουσιακά τους στοιχεία και τα κεφαλαιακά αποθέματά τους.

Σημείο καμπής

Παρά τις υποβαθμίσεις αρκετών κινεζικών εταιρειών ακινήτων από τους οίκους αξιολόγησης, η Morgan Stanley υποστηρίζει πως η αγορά πλησιάζει ένα «σημείο καμπής». Σύμφωνα με τους αναλυτές, επίκειται χαλάρωση των μέτρων αφού οι ρυθμιστές προσπαθούν να «χαλιναγωγήσουν» και να υποστηρίξουν τα στεγαστικά δάνεια.

Οι επενδύσεις στην αγορά ακινήτων κατοικίας (residential real estate) αποτελούν το 6,5% του ΑΕΠ της Κίνας, με την παροχή υπηρεσιών προς τη συγκεκριμένη αγορά να αποτελεί επιπλέον 7,3%, σύμφωνα με τη Morgan Stanley. Πιθανή επιβράδυνση της αγοράς αυτής κατά 10% θα οδηγήσει σε παράλληλη μείωση του ΑΕΠ της χώρας κατά 1%. 

«Οποιαδήποτε επέκταση του προβλήματος ενδέχεται να μειώσει την ιδιωτική κατανάλωση» ανέφερε η Chen, υπογραμμίζοντας πως οι ρυθμιστές «θα το λάβουν υπόψη και θα προχωρήσουν σε λήψη μέτρων χαλάρωσης προς υποστήριξη της αγοράς και της οικονομίας». Η Morgan Stanley τόνισε, επίσης, ότι οι περισσότερες εταιρείες ακινήτων θα μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στους νέους κανονισμούς μέχρι το τέλος του 2022. Οι επενδυτικές επιλογές της τράπεζας είναι οι China Poly Group, CR Land, Longfor και Sunac. 

Διαβάστε ακόμη:

Σε πολυετή υψηλά το πετρέλαιο – Αυξάνεται η ζήτηση

Facebook: Σχέδια για 10.000 νέες θέσεις εργασίας στην ΕΕ – Ποιους αφορούν οι προσλήψεις

Φυσικό αέριο: Από 22 Οκτωβρίου έως 2 Νοεμβρίου οι δημοπρασίες για την κατανομή χωρητικότητας στη Ρεβυθούσα