Η πρόταση της FIFA για Παγκόσμιο Κύπελλο ανά δύο έτη, με αλλαγές και στο Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων, θα μπορούσε να κοστίσει στα μεγάλα εθνικά πρωταθλήματα της Ευρώπης και στην UEFA περίπου 8 δισεκατομμύρια ευρώ ανά αγωνιστική περίοδο, από τα χαμένα τηλεοπτικά δικαιώματα, τις εμπορικές συμφωνίες και τα έσοδα από τους αγώνες.

Αυτό προκύπτει από την έκθεση που συνέταξαν επί τούτω οι εταιρείες συμβούλων KPMG και Delta Partners, η οποία κοινοποιήθηκε από το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters πριν ακόμη δημοσιευτεί επίσημα.

Ένα διετές Παγκόσμιο Κύπελλο θα μείωνε το ενδιαφέρον των διαφημιστών για το εθνικό ποδόσφαιρο και θα έθετε τους παίκτες σε μεγάλη σωματική δοκιμασία, οδηγώντας σε ένα συνολικά φτωχότερο ποδόσφαιρο ως προς την ποιότητα.

Το μεγαλύτερο πλήγμα θα ήταν τα έσοδα από την τηλεόραση. Η έκθεση υπολόγισε ότι τα 40 μεγαλύτερα εθνικά πρωταθλήματα σε όλο τον κόσμο και οι διασυλλογικές διοργανώσεις της UEFA, όπως το Champions League, θα μπορούσαν να χάσουν έως και 5 δισεκατομμύρια ευρώ ανά σεζόν μόνο από τις οπτικοακουστικές συμφωνίες, δηλαδή περισσότερο από το ένα τρίτο των τρεχόντων εσόδων τους.

Συγκεκριμένα, η μελέτη εκτιμά ότι τα πρωταθλήματα θα έχαναν πάνω από 1 δις ευρώ ετησίως λόγω μείωσης του αριθμού των αγώνων, 1,75 δις λόγω μικρότερου αγωνιστικού προγράμματος και άλλα 901 εκ. ευρώ λόγω των αλλαγών στο πρόγραμμα, με μετατόπιση των αγώνων του Σαββατοκύριακου έως τα μέσα της εβδομάδας.

Τα συνολικά έσοδα από τα οπτικοακουστικά δικαιώματα που δημιουργούνται από τα πρωταθλήματα θα μειωθούν από τα περισσότερα από 14 δισεκατομμύρια ευρώ που αποφέρουν τώρα σε περίπου 9 δισεκατομμύρια ευρώ, προβλέπει η μελέτη.

Ο ανώτερος αναλυτής της Enders Analysis, Φρανσουά Γκοντάρ, δήλωσε ότι ένα διετές Παγκόσμιο Κύπελλο θα ήταν πολύ επικίνδυνο. «Η ανησυχία μου είναι ότι η ζήτηση θα μειωθεί κάποια στιγμή. Ο κίνδυνος μιας ξαφνικής δραματικής πτώσης είναι τεράστιος εάν το κύριο προϊόν (τα εθνικά πρωταθλήματα) αποδυναμωθεί», είπε στο Reuters.

Η έκθεση ανέφερε ότι οι εμπορικές απώλειες θα έφταναν τα 2,16 δισεκατομμύρια ευρώ ανά σεζόν, μια μείωση της τάξης του 25% και ο αρνητικός αντίκτυπος στα έσοδα της ημέρας των αγώνων θα κόστιζε στους συλλόγους 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ, δηλαδή πτώση περίπου 25%.

Τελικά η έκθεση εξέτασε διάφορα σενάρια, σε καθένα από τα οποία τα πρωταθλήματα προβλέπουν μείωση σε 18 ομάδες από τη σεζόν 2024-25, προκειμένου να ολοκληρώνουν τις σεζόν στις αρχές Μαΐου για να προσαρμοστούν στα σχέδια της FIFA.

Διαβάστε ακόμη

«Κούρεμα» ενοικίων: Επιστρέφουν αποζημιώσεις Covid όσοι τις έλαβαν χωρίς να πρέπει

ΔΕΗ: Μέγα διαγωνισμός για το lifting 146 καταστημάτων σε όλη τη χώρα

Σήμερα και αύριο κληρώνει για την Τράπεζα Αττικής, την Dory και τις Γούρνες ενώ ο Δάβαρης ξεφεύγει από το «σφυρί»