Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές στις Ηνωμένες Πολιτείες μπλόκαραν το νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας ύψους 106 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την Ουκρανία και το Ισραήλ, απορρίπτοντας τις σχετικές εκκλήσεις του προέδρου Τζο Μπάιντεν, εν μέσω οργής για τον αποκλεισμό των μεταρρυθμίσεων για τη μετανάστευση που είχαν απαιτήσει ως μέρος του πακέτου.

Ο Μπάιντεν είχε προειδοποιήσει νωρίτερα για ολέθριες συνέπειες για το Κίεβο – και για ένα «δώρο» στον Βλαντιμίρ Πούτιν – αν το Κογκρέσο δεν περάσει το μέτρο, το οποίο περιλαμβάνει περίπου 61 δισ. δολάρια για να βοηθήσει την Ουκρανία να συνεχίσει να ασκεί πίεση στη Ρωσία κατά τους χειμερινούς μήνες, καθώς και βοήθεια για το Ισραήλ και τη Γάζα.

«Είναι πρόθυμοι να γονατίσουν κυριολεκτικά την Ουκρανία στο πεδίο της μάχης και να βλάψουν την εθνική μας ασφάλεια στη διαδικασία», δήλωσε ο Μπάιντεν.

Το σύνολο της μειοψηφίας των 49 Ρεπουμπλικάνων στην άνω βουλή καταψήφισε την πρόταση, επισημαίνοντας την έλλειψη κυβερνητικής δράσης για τους περίπου 10.000 μετανάστες που περνούν καθημερινά από το Μεξικό στις ΗΠΑ.

«Όλοι ήταν πολύ, πολύ ξεκάθαροι σε αυτό το θέμα. Τώρα είναι η στιγμή», δήλωσε ο γερουσιαστής Τζέιμς Λάνκφορντ, επικεφαλής διαπραγματευτής των Ρεπουμπλικανών σε θέματα μετανάστευσης και συνόρων, στο Fox Business πριν από την ψηφοφορία. «Έχουμε χάσει εντελώς τον έλεγχο στα νότια σύνορα και είναι καιρός να το λύσουμε αυτό».

Επικαλούμενος τη βοήθεια προς το Ισραήλ, ο ανεξάρτητος γερουσιαστής Μπέρνι Σάντερς καταψήφισε επίσης το νομοσχέδιο, το οποίο χρειαζόταν 60 ψήφους για να περάσει.

Ο Μπάιντεν έχει προηγουμένως παρακαλέσει τους Ρεπουμπλικάνους για το πακέτο, προειδοποιώντας ότι μια νίκη της Ρωσίας στην Ουκρανία θα επιτρέψει στη Μόσχα να επιτεθεί και στους συμμάχους του ΝΑΤΟ και να παρασύρει τα αμερικανικά στρατεύματα σε πόλεμο.

«Εάν ο Πούτιν καταλάβει την Ουκρανία, δεν θα σταματήσει εκεί», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος, προσθέτοντας: «Δεν μπορούμε να αφήσουμε τον Πούτιν να κερδίσει».

Διαβάστε ακόμη

Gstaad Palace: Ιστορίες από το εμβληματικό ξενοδοχείο που σφύζει από Ελληνες τα Χριστούγεννα

Χειροποίητα, συλλεκτικά και περιορισμένης έκδοσης: Τα πιο περιζήτητα πανετόνε στον κόσμο

Γιατί οι κινήσεις του ΟΠΕΚ+ δεν έχουν αυξήσει την τιμή του πετρελαίου

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ