Στην ομόφωνη και απερίφραστη καταδίξη της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία προχώρησαν οι ηγέτες των 30 χωρών – μελών του ΝΑΤΟ, όπως αναφέρεται στην κοινή δήλωσή τους μετά το πέρας της Συνόδου.

Κάνοντας λόγο για απειλή σε ό,τι αφορά την παγκόσμια ασφάλεια, καλούν τον Βλαντίμιρ Πούτιν να συνεχίσει τις συνομιλίες για την εξεύρεση ειρηνικής λύσης, απέχοντας ωστόσο από τις πολεμικές επιχειρήσεις και αποσύροντας τα στρατεύματά του από την Ουκρανία.

Επίσης, καλούν τη Ρωσία να μη χρησιμοποιήσει χημικά ή βιολογικά όπλα και να διασφαλίσει ότι οι άμαχοι θα απομακρυνθούν με ασφάλεια από τις εμπόλεμες ζώνες.

Παράλληλα, στέλνουν μήνυμα και στην Κίνα, καλώντας την -μεταξύ άλλων- «να υποστηρίξει τη διεθνή τάξη, συμπεριλαμβανομένων των αρχών της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας, όπως κατοχυρώνονται στον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, να απόσχουν από την υποστήριξη της πολεμικής προσπάθειας της Ρωσίας με οποιονδήποτε τρόπο, και να απέχουν από οποιαδήποτε ενέργεια που βοηθά τη Ρωσία να παρακάμψει τις κυρώσεις».

«Ανησυχούμε για τα πρόσφατα δημόσια σχόλια αξιωματούχων της Κίνας και την καλούμε να σταματήσει να ενισχύει τις ψευδείς αφηγήσεις του Κρεμλίνου, ιδίως για τον πόλεμο και το ΝΑΤΟ, και να προωθήσει μια ειρηνική επίλυση της σύγκρουσης» τονίζουν ακόμη στο μήνυμά τους προς το Πεκίνο.

Η δήλωση των ηγετών του ΝΑΤΟ

«Η επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία απειλεί την παγκόσμια ασφάλεια. Η επίθεσή της στα διεθνή πρότυπα κάνει τον κόσμο λιγότερο ασφαλή. Η κλιμακωτή ρητορική του Προέδρου Πούτιν είναι ανεύθυνη και αποσταθεροποιητική», τονίζουν στη δήλωσή τους οι 30 Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ, καλώντας τον Βλαντίμιρ Πούτιν να σταματήσει αμέσως αυτόν τον πόλεμο και να αποσύρει τις στρατιωτικές του δυνάμεις από την Ουκρανία.

«Καταδικάζουμε σθεναρά τις καταστροφικές επιθέσεις της Ρωσίας εναντίον αμάχων, συμπεριλαμβανομένων γυναικών, παιδιών και ατόμων που βρίσκονται σε ευάλωτες καταστάσεις. Θα συνεργαστούμε με την υπόλοιπη διεθνή κοινότητα για να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι για τις παραβιάσεις του ανθρωπιστικού και διεθνούς Δικαίου, συμπεριλαμβανομένων των εγκλημάτων πολέμου», τονίζουν στη δήλωσή τους οι ηγέτες των χωρών του ΝΑΤΟ.

Επίσης, προτρέπουν τη Ρωσία να επιτρέψει «την ταχεία, ασφαλή και απρόσκοπτη ανθρωπιστική πρόσβαση και ασφαλή διέλευση αμάχων και να επιτρέψει την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στη Μαριούπολη και σε άλλες πολιορκημένες πόλεις».

«Καταδικάζουμε τις επιθέσεις εναντίον μη στρατιωτικών υποδομών, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που θέτουν σε κίνδυνο πυρηνικούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής», επισημαίνεται στη συνέχεια στη δήλωση και προστίθεται ότι «οποιαδήποτε χρήση χημικού ή βιολογικού όπλου από τη Ρωσία θα ήταν απαράδεκτη και θα είχε σοβαρές συνέπειες».

Ακόμη, υπογραμμίζεται ότι η Ρωσία πρέπει να δείξει ότι λαμβάνει σοβαρά τις διαπραγματεύσεις, εφαρμόζοντας αμέσως μια κατάπαυση του πυρός. «Καλούμε τη Ρωσία να συμμετάσχει εποικοδομητικά σε αξιόπιστες διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία, για να επιτύχει συγκεκριμένα αποτελέσματα, ξεκινώντας από μια βιώσιμη κατάπαυση του πυρός και προχωρώντας προς την πλήρη απόσυρση των στρατευμάτων της από το ουκρανικό έδαφος. Η συνεχιζόμενη επιθετικότητα της Ρωσίας, ενώ διεξάγονται συζητήσεις, είναι λυπηρή. Υποστηρίζουμε τις προσπάθειες της Ουκρανίας να επιτύχει την ειρήνη και εκείνες που αναλαμβάνονται διπλωματικά από τους Συμμάχους για να βαρύνουν τη Ρωσία για τον τερματισμό του πολέμου και την ανακούφιση του ανθρώπινου πόνου» αναφέρει η δήλωση.

Παράλληλα, οι χώρες του ΝΑΤΟ υπογραμμίζουν την αλληλεγγύη τους στον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, στην κυβέρνηση της Ουκρανίας και στους «γενναίους» Ουκρανούς πολίτες, επιβεβαιώνοντας την υποστήριξή τους στην ανεξαρτησία, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της χώρας.

«Οι Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ θα συνεχίσουν να παρέχουν βοήθεια σε τομείς όπως η κυβερνοασφάλεια και η προστασία από απειλές χημικής, βιολογικής, ραδιολογικής και πυρηνικής φύσης», αναφέρουν ακόμη στη δήλωση, σημειώνοντας ότι οι υπουργοί Εξωτερικών θα συζητήσουν περαιτέρω την υποστήριξη στην Ουκρανία, στη Σύνοδο του Απριλίου.

Οι ηγέτες του ΝΑΤΟ υπογραμμίζουν την ενότητά τους απέναντι στη Ρωσία και δηλώνουν ότι παραμένουν αποφασισμένοι να διατηρήσουν συντονισμένη διεθνή πίεση στη Μόσχα, σε συνεργασία με άλλους διεθνείς οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένης της ΕΕ.

Αναφορικά με την Κίνα, οι ηγέτες του ΝΑΤΟ δηλώνουν τα εξής: «Καλούμε όλα τα κράτη, συμπεριλαμβανομένης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, να υποστηρίξουν τη διεθνή τάξη, συμπεριλαμβανομένων των αρχών της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας, όπως κατοχυρώνονται στον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, να απόσχουν από την υποστήριξη της πολεμικής προσπάθειας της Ρωσίας με οποιονδήποτε τρόπο, και να απέχουν από οποιαδήποτε ενέργεια που βοηθά τη Ρωσία να παρακάμψει τις κυρώσεις. Ανησυχούμε για τα πρόσφατα δημόσια σχόλια αξιωματούχων της Κίνας και την καλούμε να σταματήσει να ενισχύει τις ψευδείς αφηγήσεις του Κρεμλίνου, ιδίως για τον πόλεμο και το ΝΑΤΟ, και να προωθήσει μια ειρηνική επίλυση της σύγκρουσης».

Ανάπτυξη 4 νέων πολυεθνικών ομάδων μάχης

Επίσης, οι ηγέτες του ΝΑΤΟ αποφάσισαν την ανάπτυξη επιπλέον τεσσάρων πολυεθνικών ομάδων μάχης στη Βουλγαρία, την Ουγγαρία, τη Ρουμανία και τη Σλοβακία. Επισημαίνουν, δε, ότι θα επιταχύνουν το μετασχηματισμό του ΝΑΤΟ για μια πιο επικίνδυνη στρατηγική πραγματικότητα, μεταξύ άλλων μέσω της υιοθέτησης της επόμενης Στρατηγικής Αντίληψης στη Σύνοδο Κορυφής στη Μαδρίτη.

«Υπό το πρίσμα της σοβαρότερης απειλής για την ευρωατλαντική ασφάλεια εδώ και δεκαετίες, θα ενισχύσουμε επίσης σημαντικά τη μακροπρόθεσμη αποτρεπτική και αμυντική μας στάση και θα αναπτύξουμε περαιτέρω όλο το φάσμα των έτοιμων δυνάμεων και δυνατοτήτων που απαιτούνται για τη διατήρηση αξιόπιστης αποτροπής και άμυνας» τονίζεται στη δήλωση.

Τέλος, το ΝΑΤΟ επιβεβαιώνει την προσήλωσή του στις θεμελιώδεις αρχές του, επιβεβαιώνοντας την πολιτική «ανοιχτών θυρών», ενώ τονίζει ότι παρέχει υποστήριξη σε εταίρους που πλήττονται από ρωσικές απειλές και παρεμβάσεις. «Θα συνεχίσουμε να λαμβάνουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για να προστατεύσουμε και να υπερασπιστούμε την ασφάλεια των συμμαχικών πληθυσμών μας και κάθε σπιθαμή συμμαχικής επικράτειας. Η δέσμευσή μας στο άρθρο 5 της Συνθήκης της Ουάσιγκτον είναι σιδερένια», καταλήγουν οι 30 Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ.

Διαβάστε ακόμη

Τρεις Σύνοδοι παρουσία Μπάιντεν «ασπίδα» της Δύσης απέναντι στον Πούτιν

Μαρία Αγγελικούση: Stop στο ρωσικό πετρέλαιο, με το βλέμμα σε Ιράν και Βενεζουέλα

ΗΠΑ: Ανθρωπιστική βοήθεια ύψους $1 δισ. στην Ουκρανία – Θα δεχτούν έως και 100.000 πρόσφυγες