Δικαστής στη Βρετανία έκρινε πως οι οδηγοί της Uber έχουν δικαιώματα ίδια με εκείνα των μισθωτών εργαζομένων, όπως για παράδειγμα, κατώτατο μισθό, την ώρα που η εταιρεία μίσθωσης ταξί υποστηρίζει ότι οι οδηγοί της είναι αυταπασχολούμενοι και όχι υπάλληλοι της εταιρείας.

Η απόφαση του δικαστηρίου επίλυσης εργασιακών διαφορών δεν αποτελεί μόνο κόλαφο για τις δραστηριότητες της Uber στη Βρετανια, αλλά και για όλη τη λεγόμενη «gig economy», του μοντέλου οικονομίας δηλαδή που στηρίζεται  στη μη καταβολή επιδομάτων, εισφορών, κατώτατων αμοιβών, αδειών και εν γένει των εργασιακών δικαιωμάτων που έχει ένας κανονικός μισθωτός εργαζόμενος.

Στην ίδια θέση με την Uber βρέθηκε προ ολίγων ημερών και μια άλλη εταιρεία που λειτουργεί με όρους gig economy, η Deliveroo,οι εργαζόμενοι της οποίας επιδιώκουν να κερδίσουν εργασιακά δικαιώματα, όπως ο κατώτατος μισθός.

Υπενθυμίζεται πως τον  Σεπτέμβριο η ρυθμιστική αρχή μεταφορών του Λονδίνου αποπειράθηκε να μπλοκάρει τη λειτουργία της Uber στη βρετανική πρωτεύουσα. Η Uber άσκησε έφεση με αποτέλεσμα οι οδηγοί της να συνεχίσουν να κυκλοφορούν στους λονδρέζικους δρόμους.

Το βρετανικό συνδικάτο GMB χαιρέτισε την απόφαση του δικαστηρίου, ως «μνημειώδη νίκη» επί των πρακτικών της εταιρείας.

Από την πλευρά του, εκπρόσωπος των οδηγών της Uber υποστήριξε ότι μετά τα κόστη προμήθειας και λειτουργίας που καταβάλλουν , τους μένουν στην τσέπη μόλις 5,68 στερλίνες την ώρα, 15% κάτω από τον κατώτατο μισθό στο Ηνωμένο Βασίλειο.