Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μπορεί να αρχίσει να μειώνει τα επιτόκιά της τον Ιούνιο μετά τη μείωση του πληθωρισμού της ευρωζώνης, δήλωσε το μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ και κεντρικός τραπεζίτης της Ισπανίας Πάμπλο Ερνάντες ντε Κος σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε την Κυριακή.

Η ΕΚΤ διατήρησε το κόστος δανεισμού στα ιστορικά υψηλά αυτόν τον μήνα, αλλά ανέφερε ότι είχε σημειώσει αξιόλογη πρόοδο στη μείωση του πληθωρισμού και ότι έχει ξεκινήσει τις προκαταρκτικές συζητήσεις για την ανάσχεση της νομισματικής σύσφιξης.

“Εάν εκπληρωθούν οι μακροοικονομικές μας προβλέψεις τους επόμενους μήνες, είναι φυσιολογικό να αρχίσουμε να μειώνουμε τα επιτόκια σύντομα και ο Ιούνιος θα μπορούσε να είναι μια καλή ημερομηνία για να ξεκινήσουμε”, δήλωσε ο ντε Κος στην ισπανική εφημερίδα El Periodico.

Ο Ισπανός κεντρικός τραπεζίτης είπε ότι πιστεύει ότι οι διαφορές απόψεων εντός του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ σχετικά με τη μείωση των επιτοκίων τον Ιούνιο ήταν θεμιτές, αλλά είναι σχετικά περιορισμένες μέχρι στιγμής. “Σε κάθε περίπτωση, πιστεύω ότι ο τρέχων βαθμός συναίνεσης είναι πολύ υψηλός και ελπίζω ότι αυτό θα συνεχίσει να ισχύει”, δήλωσε ο ντε Κος.

Έχοντας υποτιμήσει την άνοδο των τιμών που ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια, η κεντρική τράπεζα των 20 χωρών μελών της Ευρωζώνης εμφανίζεται σήμερα απρόθυμη να κηρύξει τη νίκη της επ’ αυτού που αποδείχθηκε ότι ήταν το πιο οξύ πληθωριστικό φαινόμενο εδώ και δεκαετίες.

Ερωτηθείς εάν είναι λογικό να αναμένονται τρεις μειώσεις επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης φέτος, ο ντε Κος δήλωσε ότι δεν θέλει να είναι “πολύ σαφής σχετικά με το χρονικό μοτίβο των επιτοκίων”, αλλά είπε ότι οι συνθήκες της αγοράς ήταν συμβατές με την επίτευξη του μεσοπρόθεσμου στόχου της ΕΚΤ για τον πληθωρισμό στο 2%.

Διαβάστε ακόμη 

Υπεγράφη η συμφωνία ΕΕ-Καΐρου – Μητσοτάκης: Ύψιστης σημασίας η σταθερότητα της Αιγύπτου (vid)

Σε αναζήτηση λύσης για έργα €352 εκατ. στη λεωφόρο Κύμης

Πότε θα ανοίξουν τα τέλη κυκλοφορίας Ι.Χ με τον μήνα

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ