H επιτυχημένη διαχείριση της πανδημίας, ο ρόλος του ως φορολογικού παραδείσου και η απουσία του γραφειοκρατικού κυκεώνα έχουν μετατρέψει το Ντουμπάι στη νέα «Μέκκα των κρυπτονομισμάτων». 

Σύμφωνα, μάλιστα με την συνιδρυτή της BitOasis, Ola Doudin «το Ντουμπάι αποτελεί ένα παράδειγμα προς μίμηση όσον αφορά την αντιμετώπιση της πανδημίας και την προσέλκυση ταλαντούχων επιχειρηματιών», προσθέτοντας πως «το Ντουμπάι ηγείται των επενδύσεων στη Μέση Ανατολή και προσδοκεί στη μετατροπή του σε παγκόσμιο κέντρο της αγοράς κρυπτονομισμάτων».

Σύμφωνα με το στέλεχος της μεγαλύτερης πλατφόρμας κρυπτονομισμάτων του κόσμου Βinance, Richard Teng, ο οποίος παρευρέθηκε σε πρόσφατη συνάντηση ρυθμιστών, πολιτικών και επενδυτών στη χώρα «ο πληθωρισμός ωθεί όλο και περισσότερους επενδυτές στην εναλλακτική επιλογή της  αγοράς των κρυπτονομισμάτων, παρά τις πρόσφατες σημαντικές απώλειες του Bitcoin».

Σημειωτέον πως το hedge fund κρυπτονομισμάτων, Τhree Arrows Capital (3ΑC) είχε ανακοινώσει τον περασμένο Απρίλιο πως θα μεταφέρει την έδρα του από τη Σιγκαπούρη στο Ντουμπάι αλλά λόγω της κατάρρευσης των tokens TerraUSD και Luna αναγκάστηκε να ρευστοποιήσει τα περιουσιακά του στοιχεία για την αποπληρωμή των υποχρεώσεών του.

Nexus Dubai

Το πρότζεκτ αποκεντρωμένης χρηματοοικονομικής δραστηριότητας (DeFi) ονόματι Nexus Dubai (NXD) έλαβε την πρώτη του άδεια για επιχειρηματική δραστηριότητα στο Ντουμπάι.

Μέσω της κίνησης αυτής το πρότζεκτ ελπίζει να επιταχύνει τη δημιουργία ψηφιακών τρόπων συναλλαγών στα ΗΑΕ και να βελτιώσει τη διασύνδεση και την πρόοδο της σχετικής ψηφιακής τεχνολογίας.

Ο ιδρυτής και CEO τoυ NXD, Tatsuya Takizawa δήλωσε βέβαιος για την επιτυχία του πρότζεκτ, τονίζοντας πως «το γεγονός πως καταφέραμε και λάβαμε άδεια δραστηριοποίησης στο Ντουμπάι αποτελεί τεράστια επιτυχία και αποδεικνύει την προσήλωση του Nexus Dubai στους κανονισμούς των ρυθμιστών. Ελπίζουμε πως οι υπηρεσίες του NXD θα γίνουν διαθέσιμες στα ΗΑΕ μέσα στα επόμενα 3 χρόνια».

Το NXD είναι μία από τις μεγαλύτερες πλατφόρμες συναλλαγών κρυπτονομισμάτων, όπως οι MEXC Global, BingX, BYBIT, και Bitget. Το NXD token προσφέρεται στην πλατφόρμα Gate.io η οποία εμπεριέχει γκάμα 1400 κρυπτονομισμάτων και stablecoins.

Το Nexus Dubai αποσκοπεί, επίσης, και στην επιτάχυνση της επέκτασης και ανάπτυξης του τομέα κρυπτονομισμάτων μέσω λύσεων που θα μπορούν να εφαρμόζονται και στην πραγματική οικονομία. Μέσω της χρήσης του δικτύου των ΗΑΕ και της συνεργασίας με πολλαπλές εταιρείες της χώρας, το NXD θα μπορεί να χρησιμοποιείται για τη διευκόλυνση πληθώρας συναλλαγών σε καταστήματα λιανικής, εστιατόρια, ξενοδοχεία και πολλά άλλα.

Πάταξη οικονομικού εγκλήματος

Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων έχει προχωρήσει και σε επικαιροποίηση των οικονομικών κανονισμών της. Σε πρόσφατη ανακοίνωσή της τόνισε πως τα μεσιτικά γραφεία θα πρέπει να ειδοποιούν τις αρχές για οποιεσδήποτε πιθανές αγορές ακινήτων μέσω κρυπτονομισμάτων. 

Με τις Bybit, Kraken, Binance και Crypto.com να έχουν ήδη ξεκινήσει τις διεργασίες δραστηριοποίησής τους τόσο στο Ντουμπάι όσο και το Άμπου Ντάμπι, τα μεσιτικά γραφεία είχαν ανακοινώσει πως θα ξεκινήσουν να δέχονται κρυπτονομίσματα ως μέσω πληρωμής για τις αγορές και ενοικιάσεις ακινήτων.

Παρ’ όλα αυτά, σε μία προσπάθεια πάταξης του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος και της συμμόρφωσης με τους διεθνείς κανονισμούς, οι ρυθμιστές των ΗΑΕ ανακοίνωσαν πως όποιες συναλλαγές τέτοιου είδους θα πρέπει να ελέγχονται από τις αρμόδιες αρχές.

Οι νέοι κανόνες, σύμφωνα με τον ΥΠΟΙΚ της χώρας, Abdulla bin Touq Al Marri «δε θα αφήσουν περιθώρια για παράνομες πρακτικές που θα επηρέαζαν αρνητικά τόσο την επιχειρηματική δραστηριότητα όσο και τις επενδύσεις στη χώρα».

Επιπροσθέτως, οι ρυθμιστές απαιτούν την παροχή στοιχείων στην ειδική μονάδα πάταξης οικονομικού εγκλήματος της χώρας για όποιες συναλλαγές με μετρητά υπερβαίνουν τα $15.000. Η κυβέρνηση δεν ανέφερε τα κρυπτονομίσματα, κάτι που υποδεικνύει πως οποιεσδήποτε συναλλαγές μέσω αυτών θα ελέγχονται από τις αρχές.

Σημειωτέον πως η διεθνής μονάδα καταπολέμησης του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος Financial Action Task Force προσπαθεί εδώ και χρόνια να καταπολεμήσει την παράνομη μεταφορά πλούτου τέτοιου είδους αλλά και τη χρηματοδότηση της διεθνούς τρομοκρατίας μέσω κρυπτονομισμάτων. 

Διαβάστε ακόμα:

Η Ρωσία… αντικαθιστά Coca Cola, Fanta και Sprite – Τι θα πίνουν πλέον οι Ρώσοι

Βρετανία: Επίσημα σε κατάσταση ξηρασίας τμήματα της χώρας – Στέρεψε η πηγή του Τάμεση

Σαλμάν Ρουσντί: Επίθεση στον συγγραφέα των «Σατανικών Στίχων»