Διεθνή

NY Times: Τι προτείνει στους ξένους αγοραστές που επιστρέφουν στην Ελλάδα – Η βίλα των 2,8 εκατ. ευρώ (Photos)

  • newsroom


Σε ποιους απευθύνεται η βίλα των 3,3 εκατ. δολαρίων στα Δικαστικά - Ποιες είναι οι δύο κατηγορίες ξένων αγοραστών για τα ελληνικά ακίνητα

«Φωτιά» φαίνεται να παίρνει η αγορά ακινήτων στην Ελλάδα έπειτα από την άρση των lockdowns καθώς ανακτά σχεδόν το σύνολο των απωλειών της από την δεκαετή κρίση χρέους και με τους ξένους αγοραστές να έχουν επιστρέψει… για τα καλά στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, μια πενταόροφη βίλα με πισίνα και εντυπωσιακή θέα στη θάλασσα στα Δικαστικά, που πωλείται αντί 2,8 εκατ. ευρώ, είναι η πρόταση των New York Times για τους ξένους που θέλουν να αγοράσουν ένα ακριβό ακίνητο στην Ελλάδα.

Και ενώ οι τιμές των ακινήτων στην Ελλάδα αναμένεται να συνεχίσουν να αυξάνονται με ρυθμούς 5-6% τον χρόνο, σύμφωνα με ειδικούς της αγοράς τους οποίους επικαλούνται οι New York Times, εντούτοις τα αντίστοιχα παραθαλάσσια σπίτια στη Νότια Γαλλία είναι αυτή τη στιγμή 10 φορές ακριβότερα από εκείνα στην Ελλάδα.

φωτ.: Engel & Volkers MMC Greece

Η βίλα των 3,3 εκατ. δολαρίων στα Δικαστικά απευθύνεται σε Αμερικανούς, Ασιάτες ή Ρώσους αγοραστές. «Ένα σπίτι σαν και αυτό στην Αθηναϊκή Ριβιέρα, στα νότια προάστια, θα είχε διπλάσια τιμή», λέει στους New York Times μεσίτης της Engel & Volkers MMC Greece.

«Έχουμε σχεδόν την πλήρη ανάκαμψη της αγοράς από τις ζημιές (της κρίσης χρέους)», σημειώνει η Αλεξάνδρα Σεκούρη, της Lithos Investment. Σε αυτό συνέβαλαν αποφασιστικά τα προγράμματα της Χρυσής Βίζας και της προσέλκυσης ξένων συνταξιούχων και εύπορων επενδυτών. Και μπορεί η πανδημία να «πάγωσε» την ανάκαμψη της αγοράς, όμως το άνοιγμα των συνόρων ανέβασε και πάλι τις τιμές, καθώς οι ξένοι αγοραστές επέστρεψαν και ο αριθμός των διαθέσιμων ακινήτων μειώθηκε.

φωτ.: Engel & Volkers MMC Greece

«Η Αθήνα είναι πολύ δημοφιλής αυτή τη στιγμή, κυρίως στα σπίτια που βρίσκονται κοντά στο ιστορικό κέντρο», τονίζει ο Γιώργος Γαβριηλίδης της Elxis At Home. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του, οι τιμές στην αγορά αυξήθηκαν κατά 4,4% τον τελευταίο χρόνο και θα αυξάνονται κατά 5% ή 6% ετησίως στο εξής.

Άλλωστε, όπως επισημαίνουν οι New York Times, η Ελλάδα μπήκε για πρώτη φορά στη λίστα της EY με τους 10 πιο ελκυστικούς προορισμούς για ξένες επενδύσεις.

Οι ξένοι αγοραστές στα ελληνικά ακίνητα εντάσσονται σε δύο κατηγορίες, όπως επισημαίνει η κα Σεκούρη. Η πρώτη αποτελείται από εκείνους που θέλουν τη Χρυσή Βίζα, δηλαδή κυρίως από τη Μ. Ανατολή, την Τουρκία, τη Ρωσία και την Κίνα. Και η δεύτερη αποτελείται από επενδυτές που αναζητούν καλές αποδόσεις στα κεφάλαιά τους, όπως μέσω του Airbnb. Αυτοί είναι περισσότερο Γερμανοί, Γάλλοι και Ιταλοί. Μετά το Brexit, το πρόγραμμα της Χρυσής Βίζας έχει προσελκύσει και Βρετανούς που θέλουν να έχουν πρόσβαση στην Ε.Ε.

Οι Αμερικανοί και οι Καναδοί δεν αποτελούν ακόμα σημαντικούς παίκτες για την ελληνική αγορά.

Διαβάστε ακόμα

Κινεζικό σχέδιο κυριαρχίας στα ευρωπαϊκά λιμάνια – «Πάτησαν» και στο Αμβούργο

ΟΑΚΑ: Έως το τέλος του έτους οι οικονομικές μελέτες για το project ανάπλασης των 43 εκατ. (pics)

Σε Ψυχικό, Φιλοθέη και Κολωνάκι τα υψηλότερα ενοίκια της Αθήνας (πίνακες)