Ο θρυλικός επενδυτής και ιδιοκτήτης της Berkshire Hathaway, Γουόρεν Μπάφετ, δήλωσε ότι τα στελέχη των χρεοκοπημένων τραπεζών θα πρέπει να λογοδοτήσουν για τα λάθη που έκαναν και τα οποία σε ορισμένες περιπτώσεις ήταν, όπως είπε, εξόφθαλμα.

Μιλώντας στην ετήσια γενική συνέλευση του ομίλου στην Ομάχα της Νεμπράσκα, ο Μπάφετ κατηγόρησε επίσης τις ρυθμιστικές αρχές, οι οποίες επιβλέπουν το τραπεζικό σύστημα, λέγοντας ότι τα κίνητρά τους είναι στρεβλά, ενώ για την ελλιπή ενημέρωση του αμερικανικού κοινού όσον αφορά την κρίση που πλήτει τις αμερικανικές τράπεζες κατηγόρησε εξίσου τις ρυθμιστικές αρχές, τους πολιτικούς και τον Τύπο.

«Η κατάσταση στον τραπεζικό τομέα μοιάζει αρκετά με αυτό που συμβαίνει πάντα: ο φόβος είναι μεταδοτικός. Πάντα.», δήλωσε ο Μπάφετ και πρόσθεσε «Θα πρέπει να επιβληθούν κυρώσεις στα άτομα που προκάλεσαν τα προβλήματα».

Όπως μεταδίδει το Bloomberg τον Μάρτιο ο Μπάφετ είχε έρθει σε επαφή με την κυβέρνηση Μπάιντεν σχετικά με πιθανό ρόλο που θα μπορούσε να αναλάβει για την τραπεζική. Ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής έχει παρέμβει και στο παρελθόν για να βοηθήσει τράπεζες σε κρίση, αξιοποιώντας την επενδυτική του ιδιότητα και το οικονομικό του βάρος για να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Bank of America και η ένεση κεφαλαίων που δέχθηκε από τον Μπάφετ το 2011 όταν η μετοχή της σημείωνε βουτιά εν μέσω ζημιών από τα ενυπόθηκα στεγαστικά δάνεια μειωμένης εξασφάλισης. Όπως δήλωσε ο ίδιος το Σάββατο διατηρεί ακόμα μετοχές της τράπεζας .

Ο Μπάφετ αναφέρθηκε στην First Republic Bank, την οποία διέσωσε η JPMorgan Chase & Co χαρακτηρίζοντας «παράλογο» το γεγονός ότι η τράπεζα προσέφερε τεράστια ενυπόθηκα δάνεια, χωρίς κρατική εγγύηση, με σταθερά επιτόκια και σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη και για δέκα χρόνια. Όπως είπε ο μεγαλοεπενδυτής «Αυτό γίνονταν σε κοινή θέα, εξόφθαλμα και ο κόσμος το αγνοούσε μέχρι που έσκασε».

Ο δισεκατομμυριούχος δεν παρέλειψε να αστειευτεί με το κοινό του σηκώνοντας ένα πλακάτ που έγραφε «διαθέσιμο προς πώληση» και στη συνέχεια έδωσε ένα άλλο στον επί μακρόν συνέταιρό του Τσάρλι Μάνγκερ, το οποίο έγραφε «διακρατείται μέχρι τη λήξη».

Ο επενδυτής δέχθηκε καταιγισμό ερωτήσεων για το προσφιλές θέμα των δημοσιογράφων αυτό της διαδοχής του. Σημειώνεται ότι το 2021 είχε ορίσει τον Γκρεγκ Έιμπελ ως αντιπρόεδρο για τις μη ασφαλιστικές δραστηριότητες του Ομίλου και διάδοχό του. Στην ετήσια γενική συνέλευση των μετόχων το Σάββατο, ο Μπάφετ επανέλαβε ότι αισθάνεται «100% άνετα» με την απόφαση του και υπονόησε ότι θα υπάρξει μια ομαλή μετάβαση εξουσίας χωρίς όμως για ακόμη μια φορά να προσδιορίζει τον χρόνο.

«Ο Γκρεγκ κατανοεί την κατανομή κεφαλαίου εξίσου καλά με εμένα. Αυτό είναι ευτύχημα για εμάς», δήλωσε ο Μπάφετ και πρόσθεσε «Θα λάβει αποφάσεις, νομίζω, στο ίδιο πλαίσιο που θα τις έπαιρνα κι εγώ. Έχουμε θέσει αυτό το πλαίσιο εδώ και 30 χρόνια».

Διαβάστε ακόμη

Οι αμαρτίες της ΕΡΓΟΣΕ που κόστισαν την παράδοση του Ε65

Γιατί όλο και περισσότεροι Έλληνες αναζητούν δουλειές και καριέρα στο Ντουμπάι (pics)

«Οδικός χάρτης» για καταθέτες: Προθεσμιακές και αμοιβαία για μεγαλύτερες αποδόσεις

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ