Διεθνή

Ο Λάρι Φινκ της BlackRock προειδοποιεί: Έρχεται το τέλος της παγκοσμιοποίησης 

  • newsroom


«Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία βάζει ένα τέλος στην παγκοσμιοποίηση, όπως τη ζήσαμε τις τελευταίες τρεις δεκαετίες»

«Οι επιπτώσεις των ρωσικών ενεργειών θα γίνονται αντιληπτές για δεκαετίες, έως ότου φθάσουμε σ’ ένα σημείο καμπής για την παγκόσμια τάξη των γεωπολιτικών, των μακροοικονομικών τάσεων και των αγορών κεφαλαίων». Τάδε έφη ο Λάρι Φινκ, διευθύνων σύμβουλος της BlackRock, σε επιστολή προς τους μετόχους της αμερικανικής τράπεζας. 

«Παραμένω ένας υποστηρικτής των κερδών της παγκοσμιοποίησης και της ισχύος των παγκόσμιων αγορών. Αλλά η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία βάζει ένα τέλος στην παγκοσμιοποίηση, όπως τη ζήσαμε τις τελευταίες τρεις δεκαετίες» τόνισε ο επικεφαλής του μεγαλύτερου διαχειριστή assets παγκοσμίως. 

Η αποσύνδεση ανάμεσα σε λαούς, έθνη και εταιρείες ξεκίνησε πριν δύο χρόνια με την πανδημία. «Πολλές κοινότητες και λαοί αισθάνονται απομονωμένοι και κοιτούν στο εσωτερικό τους. Πιστεύω ότι αυτό έχει επιτείνει την πόλωση και την ακραία συμπεριφορά που βλέπουμε σήμερα στην κοινωνία» συνέχισε ο έμπειρος επενδυτής. 

Και τώρα, συμπλήρωσε, η ρωσική επίθεση εναντίον του γείτονά της και η αποσύνδεση της Μόσχας από τη ρωσική οικονομία θα οδηγήσουν τις εταιρείες και τις κυβερνήσεις σε μια «επαναξιολόγηση των εξαρτήσεων τους» -κάτι που είχε ήδη αρχίσει να γίνεται με την πανδημία. 

Ενώ η εξάρτηση από τη ρωσική ενέργεια βρίσκεται στο επίκεντρο, είναι πιθανό να δούμε εταιρείες και κυβερνήσεις να φέρνουν τις δραστηριότητές τους είτε στο εσωτερικό της χώρας είτε κοντά στην πατρίδα. Κι αυτό σημαίνει υψηλότερο κόστος και μικρότερα περιθώρια κέρδους. «Ενώ ο ισολογισμός εταιρειών και νοικοκυριών είναι θετικός σήμερα, οι ευρείας κλίμακας αλλαγές στις αλυσίδες εφοδιασμού (logistics) θα πυροδοτήσουν ένα νέο κύμα πληθωρισμού» προειδοποίησε ο Φινκ, στην επίμαχη επιστολή του.  

Διαβάστε επίσης:

Ράλι σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο – Οι δηλώσεις Πούτιν βάζουν «φωτιά» στην ενέργεια

Δάνεια, αποζημιώσεις και ενισχύσεις για επιχειρήσεις που πλήττει ο πόλεμος στην Ουκρανία

Ο φόρος που έρχεται, το deal που ζυμώνεται, το στέλεχος που φεσώνει και ο αισθηματίας της Πληροφορικής