Αγροτικό εξοπλισμό αξίας 5 εκατ. δολαρίων φέρεται να έκλεψαν τα ρωσικά στρατεύματα από την κατεχόμενη Μελιτόπολη στην Ουκρανία. Ωστόσο, στην πορεία οι Ρώσοι αντιλήφθηκαν ότι ήταν αδύνατο να τον χρησιμοποιήσουν, γιατί ήταν… κλειδωμένος. 

Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα την αρχή. Ο ρωσικός στρατός, ο οποίος έχει καταλάβει την πόλη στα νοτιοανατολικά της χώρας, έχει επιδοθεί εδώ και εβδομάδες σε μπαράζ κατασχέσεων αγροτικών μηχανημάτων και αγροτικού εξοπλισμού από ντόπιες επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν αφεθεί στη μοίρα τους. Άλλωστε, οι περισσότεροι κάτοικοι έχουν εγκαταλείψει την περιοχή και έχουν βρει καταφύγιο στα δυτικά.

Θύμα αυτής της λεηλασίας φαίνεται ότι έπεσε και μια επιχείρηση, η οποία εμπορεύεται αγροτικά μηχανήματα αξίας πολλών εκατομμυρίων. Όπως δήλωσε στο CNN ανώνυμη πηγή, ο ρωσικός στρατός έκλεψε από τη συγκεκριμένη επιχείρηση τρακτέρ, θεριστικές μηχανές και ό,τι άλλο βρήκε, συνολικής αξίας 5 εκατ. δολαρίων.

Η «επιχείρηση» των Ρώσων εξελίχθηκε σταδιακά και το σύνολο του εμπορεύματος έγινε καπνός, ταξιδεύοντας μέσα σε στρατιωτικά φορτηγά. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ένα μέρος των κλεμμένων μηχανών μεταφέρθηκε σε κοντινά χωριά, ενώ ένα άλλο είχε ως προορισμό τη μακρινή Τσετσενία. 

Όλα τα αγροτικά οχήματα, ωστόσο, ήταν εξοπλισμένα με μηχανισμό GPS, κάτι που σήμαινε ότι ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης μπορούσε να εντοπίσει ανά πάσα στιγμή τα κλοπιμαία. Πέραν του GPS, όμως, ήταν εξοπλισμένα και με μηχανισμό απομακρυσμένου ελέγχου (remote control). Δηλαδή, μπορούσαν να ενεργοποιηθούν και απενεργοποιηθούν εξ αποστάσεως, με το πάτημα ενός κουμπιού. 

«Όταν οι εισβολείς μετέφεραν τα κλεμμένα στην Τσετσενία, τότε αντιλήφθηκαν ότι δεν μπορούσαν να τα βάλουν μπροστά, καθώς ήταν κλειδωμένα» αναφέρει, μεταξύ άλλων, η ίδια πηγή. «Τώρα τα περισσότερα έχουν μεταφερθεί σε μια φάρμα κοντά στο Γκρότζνι (πρωτεύουσα της Τσετσενία). Φαίνεται ότι προσπαθούν να τα χακάρουν». 

Πάντως, ακόμη και να μην τα καταφέρουν, οι Ρώσοι μπορούν να τα πουλήσουν ως ξεχωριστά ανταλλακτικά, αποκομίζοντας κάποια χρήματα.  

Διαβάστε επίσης:

Το υπερόπλο των $176.000 που μπορεί να αλλάξει τον πόλεμο στην Ουκρανία

Ζελένσκι: Διατροφική κρίση θα προκαλέσει ο αποκλεισμός της Μαύρης Θάλασσας από τους Ρώσους

Ρωσία: Ξανάρχισε τον βομβαρδισμό του Αζοφστάλ μετά την απομάκρυνση αμάχων