Σε μια κίνηση να ενισχύσουν το οικονομικό τους προφίλ και να δημιουργήσουν αντίβαρο στην Κίνα εντός της Ασίας, οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν τη Δευτέρα το Οικονομικό Πλαίσιο Ινδο-Ειρηνικού (IPEF) με χώρες όπως η Αυστραλία, η Ιαπωνία και η Ν. Κορέα.

Πρόκειται για ένα ευρύ σχέδιο που έχει σχεδιαστεί για να συμβάλει στην επέκταση της «οικονομικής ηγεσίας» των ΗΠΑ στην περιοχή Ινδο-Ειρηνικού. Η ομάδα κρατών – μελών θέλει να θέσει διεθνείς κανόνες για την ψηφιακή οικονομία, τις εφοδιαστικές αλυσίδες, την καθαρή ενέργεια και την αγορά εργασίας.

Σύμφωνα με το CNBC, o πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι προτεραιότητα αποτελεί η αντιμετώπιση του πληθωρισμού και αυτό το πλαίσιο έχει σχεδιαστεί για να βοηθήσει στη μείωση του κόστους κάνοντας τις αλυσίδες εφοδιασμού πιο ανθεκτικές μακροπρόθεσμα.

Το IPEF δεν είναι μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου. Υπενθυμίζεται ότι ο Μπάιντεν αντιμετωπίζει στο εσωτερικό των ΗΠΑ πίεση τόσο από την Αριστερά όσο και από τη Δεξιά προκειμένου να αποφύγει τις συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου.

Επίσης, δεν αποτελεί σύμφωνο ασφαλείας και είναι διαφορετικό από την ομάδα Quad που περιλαμβάνει τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ιαπωνία, την Ινδία και την Αυστραλία, δήλωσε στους δημοσιογράφους την Κυριακή ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν.

Ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας

Παρά την αποφυγή εμπορικών συμφωνιών, οι Ηνωμένες Πολιτείες θέλουν να ενισχύσουν το προφίλ τους στην οικονομική σφαίρα της Ασίας, όπου η Κίνα παραμένει κυρίαρχη παρά τη δυναμική χωρών – συμμάχων των ΗΠΑ όπως η Ιαπωνία και Νότια Κορέα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ανάγκη «να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητά τους στην περιοχή», σύμφωνα με τον Αλί Γουάιν, ανώτερο αναλυτή στον Όμιλο Eurasia.

«Ακόμα και εκείνες οι χώρες που έχουν σημαντικές και αυξανόμενες ανησυχίες για την εξωτερική πολιτική και τους στρατηγικούς στόχους της Κίνας εκτιμούν ότι δεν μπορούν να αποσυνδεθούν ουσιαστικά από την οικονομία της βραχυπρόθεσμα», είπε ο Γουάιν, «έτσι η κυβέρνηση Μπάιντεν θα εργαστεί για να κερδίσει την Ινδία, που αποτελεί ιδιαίτερα σημαντική οικονομική δύναμη για την περιοχή.

Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι φρόντισαν να αποφύγουν να αναφέρουν την Κίνα στις συζητήσεις για το IPEF και αρνήθηκαν ότι πρόκειται για μια «κλειστή» ομάδα, όπως ισχυρίστηκε η Κίνα.
Το κινεζικό, κρατικά ελεγχόμενο μέσο ενημέρωσης Global Times το Σάββατο ανέφερε ότι «ο κύριος στόχος του ταξιδιού του Μπάιντεν στη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία είναι να προσπαθήσει να σχηματίσει μια νέα πολιτική τοποθέτηση εναντίον της Κίνας, δημιουργώντας μια συμμαχία γύρω από την Ουάσιγκτον στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού».

Ο Μπάιντεν αναμένεται να παρουσιάσει τις λεπτομέρειες για το Οικονομικό Πλαίσιο Ινδο-Ειρηνικού (IPEF) τη Δευτέρα το απόγευμα στο Τόκιο μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό Φούμιο Κισίντα στην πρώτη του επίσκεψη στην Ασία ως πρόεδρος των ΗΠΑ.

Συνολικά, τα κράτη που συμμετέχουν στο Οικονομικό Πλαίσιο Ινδο-Ειρηνικού, ή IPEF, αποτελούν περίπου το 40% του παγκόσμιου Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, πολλές χώρες της περιοχής διστάζουν να υπογράψουν οποιαδήποτε συμφωνία που δεν περιλαμβάνει την Κίνα, η οποία είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος για τις περισσότερες από αυτές. Η κίνηση των ΗΠΑ να διατηρήσουν το πλαίσιο ανοιχτό στην Κίνα είχε ζητηθεί εντόνως από χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας. Στο πλαίσιο συμμετείχαν τελικά το Μπρουνέι, η Ινδονησία, η Μαλαισία, οι Φιλιππίνες, η Σιγκαπούρη, η Ταϊλάνδη και το Βιετνάμ.

Διαβάστε ακόμα:

Koμισιόν: Εύσημα για Ελλάδα, δόση 744 εκατ. ευρώ και στο βάθος… έξοδος από την αυστηρή επιτήρηση

EBRD: Η Ελλάδα μπορεί να ωφεληθεί από την αποπαγκοσμιοποίηση

Ευλογιά των πιθήκων: Παγκόσμια ανησυχία – Δεν ανιχνεύθηκε ο ιός στο ύποπτο κρούσμα που νοσηλεύεται στο «Αττικόν»