Επίσημη επίσκεψη στις ΗΠΑ θα πραγματοποιήσει στις 3 Μαρτίου ο Καγκελάριος της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς, όπου θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της χώρας, Τζο Μπάιντεν, στην Ουάσινγκτον.

Παράλληλα με την ανακοίνωση για το ταξίδι του Όλαφ Σολτς στις ΗΠΑ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, Στέφεν Χέμπεστραϊτ, δήλωσε ότι η σημερινή επίσκεψη του Τζο Μπάιντεν στο Κίεβο αποτελεί καλό μήνυμα για τη συνοχή της Δύσης και την αλληλεγγύη προς την Ουκρανία.

Σύμφωνα με τον κ. Χέμπεστραϊτ, ο Όλαφ Σολτς θα συμμετάσχει την Παρασκευή και σε τηλεδιάσκεψη των ηγετών της G7, η οποία θα πραγματοποιηθεί με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία.

Ερωτηθείς εάν η συνάντηση της G7 και η επικείμενη επίσκεψη του Καγκελάριου στις ΗΠΑ έχουν ως αντικείμενο τον συντονισμό νέων παραδόσεων εξοπλισμού στην Ουκρανία, ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος περιορίστηκε να δηλώσει ότι οι συνομιλίες για την παράδοση όπλων είναι ούτως ή άλλως συνεχείς και δεν αποτελούν αντικείμενο της διμερούς συνάντησης του Όλαφ Σολτς με τον Τζο Μπάιντεν.

Πάντως, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, σε ερώτηση σχετικά με το εάν η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχει πληροφορίες για παραδόσεις κινεζικών όπλων στη Ρωσία, ο Στέφεν Χέμπεστραϊτ απάντησε αρνητικά, επισήμανε ωστόσο ότι το Βερολίνο λαμβάνει σοβαρά υπ’ όψιν τις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ για το θέμα -«ακόμη και με κάποια ανησυχία, εφόσον είναι ακριβείς».

Νωρίτερα σήμερα ο Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε ότι υπάρχουν πληροφορίες περί στήριξης του Πεκίνου με «μη φονικά όπλα», αλλά ενδεχομένως «και με φονικά». Όπως προειδοποίησε ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, μια τέτοια κλιμάκωση θα σήμαινε σοβαρές συνέπειες για την Κίνα.

Ο κ. Χέμπεστραϊτ διευκρίνισε ότι για την ώρα «δεν υπάρχουν αποδείξεις για κάτι τέτοιο» και πρόσθεσε ότι ο Όλαφ Σολτς συναντήθηκε το Σαββατοκύριακο με τον Κινέζο ανώτατο διπλωμάτη Γουάνγκ Γι στο περιθώριο της Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια και του επανέλαβε τη θέση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης για το θέμα. Όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, του επισήμανε επίσης ότι το Βερολίνο «χαιρετίζει το γεγονός ότι η Κίνα δεν προμηθεύει με φονικά όπλα τη Μόσχα». «Τώρα θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε για όλα τα άλλα», πρόσθεσε ο κ. Χέμπεστραϊτ.

Αναφερόμενος στο ίδιο θέμα, ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Ζαν Άσελμπορν, μιλώντας σήμερα στη Γερμανική Ραδιοφωνία, τόνισε ότι η παράδοση κινεζικών όπλων στη Ρωσία θα οδηγούσε σε κλιμάκωση του πολέμου. «Κάτι τέτοιο θα αποτελούσε σημείο καμπής -και όχι προς το καλύτερο. Αν η Κίνα παραδίδει πράγματι όπλα στη Ρωσία, αυτό θα πρέπει να έχει συνέπειες στις συναλλαγές μας με το Πεκίνο. Ελπίζω να μη φτάσουμε εκεί, αλλά και οι συγκαλυμμένες παραδόσεις όπλων θα έχουν συνέπειες», πρόσθεσε.

Διαβάστε ακόμη

UBS: Η οικονομία της Ελλάδας θα εκπλήξει θετικά – «Ταύρος» για ομόλογα και τράπεζες το 2023

Επιστρέφει άνω των 50 ευρώ η τιμή του φυσικού αερίου – Άνοδος 4% στα συμβόλαια TTF

Η ιστορία πίσω από το νέο ελληνικό ξενοδοχείο που πήρε διεθνές χρυσό βραβείο αρχιτεκτονικής