Διεθνή

ΟΟΣΑ: Συμφωνία από 136 χώρες για τον ελάχιστο εταιρικό φόρο

  • newsroom


Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, τέσσερις χώρες δεν έχουν προσχωρήσει ακόμη στη συμφωνία

Σε παγκόσμια συμφωνία για να διασφαλιστεί ότι οι μεγάλες εταιρείες θα πληρώνουν ελάχιστο εταιρικό φόρο 15% κατέληξαν 136 χώρες, σύμφωνα με ανακοίνωση που έκανε ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο ελάχιστος εταιρικός φόρος θα εμποδίζει τις μεγάλες εταιρείες να αποφεύγουν τη φορολογία.

Ο ΟΟΣΑ δήλωσε ότι τέσσερις χώρες, η Κένυα, η Νιγηρία, το Πακιστάν και η Σρι Λάνκα, δεν έχουν προσχωρήσει ακόμη στη συμφωνία.

Εξάλλου, χθες (07.10.2021) η Ιρλανδία ανακοίνωσε ότι συμφώνησε για ελάχιστο εταιρικό φόρο 15%, υποχωρώντας από το αρχικό της αίτημα για 12,5%.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ, Ματίας Κόρμαν, δήλωσε: «Η σημερινή συμφωνία θα κάνει τις διεθνείς φορολογικές ρυθμίσεις δικαιότερες και θα λειτουργήσουν καλύτερα. Αυτή είναι μια μεγάλη νίκη για μια αποτελεσματική και ισορροπημένη πολυμέρεια».

«Κορυφαίο οικονομικό επίτευγμα»

Η Αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών, Τζάνετ Γέλεν, δήλωσε: «Μετατρέψαμε τις άοκνες διαπραγματεύσεις σε δεκαετίες αυξημένης ευημερίας και για τις ΗΠΑ και για τον κόσμο. Η σημερινή συμφωνία αποτελεί κορυφαίο επίτευγμα για την οικονομική διπλωματία».

Ωστόσο, η Ελβετία ζήτησε να δοθεί περισσότερος χρόνος και να υπάρχει ασφάλεια δικαίου στην εφαρμογή των νέων φορολογικών μέτρων.

«Η Ελβετία ζητεί τα συμφέροντα των μικρών, εύρωστων οικονομιών να λαμβάνονται υπόψη στην εφαρμογή και η ασφάλεια δικαίου να εδραιωθεί για τις εν λόγω επιχειρήσεις», υπογράμμισε το υπουργείο Οικονομικών σε ανακοίνωσή του, προσθέτοντας ότι δεν θα είναι δυνατόν να εισαχθούν οι νέοι κανόνες έως το 2023, όπως προβλέπει ο ΟΟΣΑ.

Διαβάστε ακόμη

Επίδομα θέρμανσης 100 – 750 ευρώ για 1 εκατ. νοικοκυριά – Τα κριτήρια

TIME: «Το Facebook δεν θα διορθωθεί μόνο του»

ΔΝΤ: «Πράσινο φως» για την ελάφρυνση χρέους σε 24 χώρες