Τον κώδωνα του κινδύνου σε ό,τι αφορά την κλιματική αλλαγή και την περιβαλλοντική μετανάστευση κρούει η Παγκόσμια Τράπεζα, η οποία σε νέα μελέτη που δημοσιεύει αναφέρει ότι μέχρι το 2050 έως και 216 εκατ. άνθρωποι σε ολόκληρο τον κόσμο ενδέχεται να αναγκαστούν να αλλάξουν τόπο κατοικίας μέσα στη χώρα τους ή και έξω από αυτήν.

Όπως επισημαίνεται στη μελέτη, καμία περιοχή του κόσμου δεν είναι άτρωτη, καθώς η κλιματική αλλαγή μπορεί να προκαλέσει μεγάλες ζημιές στη διαβίωση, αυξάνοντας τους λόγους που οδηγούν στην περιβαλλοντική μετανάστευση.

Η μελέτη περιλαμβάνει νέα στοιχεία για την Ανατολική Ασία και τον Ειρηνικό, τη Βόρειο Αφρική και την Ανατολική Ευρώπη και Κεντρική Ασία.

Οι λόγοι για τη μετακίνηση πληθυσμών θα είναι κυρίως η έλλειψη νερού, η μείωση της παραγωγής σε καλλιέργειες και τρόφιμα, και η άνοδος της στάθμης της θάλασσας.

Συγκεκριμένα, η μελέτη αναφέρει ότι κινδυνεύουν να αφήσουν τα σπίτια τους 86 εκατ. άνθρωποι στην υποσαχάρια Αφρική, 49 εκατ. άνθρωποι στην Ανατολική Ασία και τον Ειρηνικό, 40 εκατ. στη Νότια Ασία, 19 εκατ. στη Βόρειο Αφρική, 17 εκατ. στη Λατινική Αμερική και 5 εκατ. στην Ανατολική Ευρώπη και Κεντρική Ασία.

Ωστόσο, όπως διευκρινίζει η Παγκόσμια Τράπεζα στη μελέτη της, η συντονισμένη και άμεση δράση μπορεί να μειώσει τον αριθμό των ανθρώπων που θα εγκαταλείψουν τα σπίτια τους με αιτία την κλιματική αλλαγή ακόμη και κατά 80%.

Συγκεκριμένα, οι χώρες θα πρέπει να εστιάσουν την προσοχή τους σε τέσσερις βασικούς παράγοντες, τους οποίους θα πρέπει να βελτιώσουν άμεσα:

  • Να μειώσουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, προκειμένου οι πολίτες να μην αναγκάζονται να μεταναστεύουν εξαιτίας των ατμοσφαιρικών ρύπων
  • Να ενσωματώσουν την πιθανότητα της περιβαλλοντικής μετανάστευσης σε κάθε νέο σχεδιασμό, ώστε να είναι πιο οικολογικός
  • Να επενδύσουν στην κατανόηση των παραγόντων που οδηγούν στην περιβαλλοντική μετανάστευση, με σκοπό να αναπτύξουν στοχευμένη πολιτική
  • Να αναπτύξουν σχέδιο για κάθε φάση της μετανάστευσης, ώστε οι πολίτες να μπορούν να προσαρμοστούν και να βελτιώσουν τις συνθήκες διαβίωσής τους

Η Παγκόσμια Τράπεζα τονίζει ότι «ο δρόμος για δράση είναι ακόμη ανοιχτός, όμως θα πρέπει να κινηθούμε γρήγορα».

Διαβάστε ακόμη

Πώς η επιστρεπτέα προκαταβολή έγινε… μη επιστρεπτέα έως 80%

Νέα project διεκδικεί η Intralot – Το ενδιαφέρον για τη βρετανική National Lottery

Ηλεκτρικό ρεύμα: Τα 3 μέτρα κόντρα στις ανατιμήσεις για μικρότερους λογαριασμούς (vid)