Οικονομία

Ηλεκτρικό ρεύμα: Τα 3 μέτρα κόντρα στις ανατιμήσεις για μικρότερους λογαριασμούς (vid)

  • newsroom


Ποιοι καταναλωτές αποφεύγουν τις ανατιμήσεις

Τρία μέτρα εξετάζει η κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει τις ανατιμήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα, που προκαλούνται κυρίως από την αύξηση στις τιμές του φυσικού αερίου και των δικαιωμάτων εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα.

Όπως διευκρίνισαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ αρμόδιοι παράγοντες της αγοράς, τα μέτρα είναι τα εξής:

  • Πρώτο μέτρο: Η επιδότηση των καταναλωτών με 30 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ή κατά αντιστοιχία 3 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα, για κατανάλωση έως 300 κιλοβατώρες τον μήνα. Το μέτρο αφορά το σύνολο των καταναλωτών ενέργειας στη χαμηλή τάση, νοικοκυριά και επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως του προμηθευτή με τον οποίο είναι συμβεβλημένοι. Το όριο των 300 kwh καλύπτει το 72% των καταναλωτών ρεύματος και τη συντριπτική πλειονότητα των νοικοκυριών.
  • Δεύτερο μέτρο: Σχετίζεται με την έκπτωση 30% στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος που εφαρμόζει η ΔΕΗ για τους πελάτες της από τις 5 Αυγούστου και εφεξής.
  • Τρίτο μέτρο: Αφορά τις καταναλώσεις από 300 – 600 κιλοβατώρες, για τις οποίες η ΔΕΗ εξετάζει τα δεδομένα ώστε να καλυφθούν και εκείνες από τις ενδεχόμενες αυξήσεις στο ρεύμα. Ένα από τα σενάρια που εξετάζονται είναι η αύξηση του ποσοστού της έκπτωσης στο 33 – 34% για το συγκεκριμένο κλιμάκιο κατανάλωσης. Η ενεργοποίηση της πρόσθετης έκπτωσης θα εξαρτηθεί και από την πορεία των τιμών χονδρικής της ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ αν υπάρξει σταθεροποίηση ή αποκλιμάκωση, η πίεση θα είναι μικρότερη.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, τα μέτρα αυτά ισχύουν για τους λογαριασμούς του τελευταίου τριμήνου του έτους, καθώς σε ευρωπαϊκό επίπεδο υπάρχουν ενδείξεις για αποκλιμάκωση από τις αρχές του 2022. Ωστόσο, έχει διευκρινιστεί ότι αν η πίεση στις τιμές διατηρηθεί, τα μέτρα θα παραταθούν.

Οι καταναλωτές που έχουν επιλέξει σταθερά τιμολόγια, χωρίς ρήτρες αναπροσαρμογής, αποφεύγουν τις ανατιμήσεις. Στην κατηγορία αυτή εντάσσονται τουλάχιστον 400.000 πελάτες της ΔΕΗ.

Διαβάστε ακόμη

Πώς η επιστρεπτέα προκαταβολή έγινε… μη επιστρεπτέα έως 80%

Νέα project διεκδικεί η Intralot – Το ενδιαφέρον για τη βρετανική National Lottery

Οδοιπορικό στα κινεζικά ναυπηγεία εν μέσω πανδημίας: «Ήμουν 28 μέρες σε καραντίνα και έκανα 10 COVID test» (pics)