Άμεσες υλικές ζημιές ύψους περίπου 5,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων προκάλεσαν στη Συρία ο ισχυρός σεισμός και οι μετασεισμοί του Φεβρουαρίου, όπως ανακοίνωσε την Παρασκευή η Παγκόσμια Τράπεζα.

Ο σεισμός που σημειώθηκε στις 6 Φεβρουαρίου έπληξε την Τουρκία και τη Συρία, καταστρέφοντας δεκάδες πόλεις και σκοτώνοντας περισσότερους από 50.000 ανθρώπους και στις δύο χώρες.

Εκατομμύρια άνθρωποι βρέθηκαν να χρειάζονται επειγόντως βοήθεια για στέγαση και ιατρική περίθαλψη.

«Η τρέχουσα αξία του ζημιωμένου και κατεστραμμένου κεφαλαιακού αποθέματος εκτιμάται σε 10% περίπου του ΑΕΠ», ανέφερε η Παγκόσμια Τράπεζα στην τελευταία της εκτίμηση.

«Οι εκτεταμένες ζημιές επηρέασαν τέσσερις επαρχίες, όπου κατοικούν περίπου 10 εκατομμύρια από τον πληθυσμό της Συρίας», αναφέρει η έκθεση.

Ο Παγκόσμια Τράπεζα πρόσθεσε ότι η έκθεσή της δεν καλύπτει ευρύτερες οικονομικές επιπτώσεις και απώλειες για τη Συρία, όπως η παραγωγή ή η διακοπή της επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Η πιο σοβαρά πληγείσα επαρχία ήταν το Χαλέπι, συγκεντρώνοντας το 45% των εκτιμώμενων ζημιών. Ακολούθησαν η Ιντλίμπ και η Λαττάκεια.

Ένας επακόλουθος σεισμός στις 20 Φεβρουαρίου προκάλεσε πρόσθετες ζημιές και οι συνεχείς μετασεισμοί είναι πιθανό να αυξήσουν τις εκτιμήσεις των ζημιών με την πάροδο του χρόνου, δήλωσε η Παγκόσμια Τράπεζα.

Οι άμεσες ζημιές σε κτίρια κατοικιών αντιστοιχούν σχεδόν στο ήμισυ του συνόλου, ενώ οι ζημιές σε υποδομές ανήλθαν στο 18% του συνόλου.

 

 

Διαβάστε ακόμη

ΟΣΕ: Πότε θα ξαναλειτουργήσει ο σιδηρόδρομος, οι προτεραιότητες και τα επόμενα βήματα μετά την εθνική τραγωδία

Eκλογές τον Μάιο, μέτρα και διαχείριση στην (διακομματική) οργή και τα δυο deal της εβδομάδας

Γιώργος Προκοπίου: Οι διερευνητικές επαφές με ξένα ναυπηγεία για τη διαχείριση του Σκαραμαγκά