Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προέτρεψε τις κυβερνήσεις και τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης να λάβουν μέτρα για τον περιορισμό της μετάδοσης της Covid-19 καθώς ένα νέο κύμα λοιμώξεων εξαπλώνεται σε Ευρώπη και ΗΠΑ.

Οι υποπαραλλαγές του στελέχους Όμικρον αυξάνουν τους αριθμούς των κρουσμάτων και οδηγούν σε περαιτέρω θανάτους, δήλωσε ο γενικός διευθυντής Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους σε ενημέρωση στη Γενεύη την Τρίτη 12/7. Ο Τέντρος, όπως είναι γνωστός ο επικεφαλής του ΠΟΥ, συνέστησε την αναβίωση πρωτοκόλλων όπως η χρήση μάσκας για να σταματήσει η εξάπλωση.

«Τα νέα κύματα του ιού αποδεικνύουν ότι η Covid-19 δεν έχει τελειώσει», είπε ο Τέντρος, προσθέτοντας ότι «ανησυχεί για μια αυξανόμενη τάση θανάτων».

Η Ευρώπη βρίσκεται στο επίκεντρο ενός νέου κύματος που δημιουργήθηκε από τις δευτερεύουσες παραλλαγές της Ομικρον BA.4 και BA.5, καθώς οι άνθρωποι συμμετέχουν σε μεγάλες συγκεντρώσεις και ξεκίνησαν ξανά να ταξιδεύουν μετά από δύο χρόνια πανδημίας.

Στην Αγγλία 2,1 εκατομμύρια άνθρωποι, ή ένας στους 25, βρέθηκαν θετικοί την τελευταία εβδομάδα του Ιουνίου, σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία. Οι άνθρωποι μπορεί να μολυνθούν ακόμα κι αν είχαν κολλήσει προηγουμένως, αλλά ο εμβολιασμός βοηθά στην προστασία από σοβαρές ασθένειες.

Ο ΠΟΥ ανησυχεί καθώς παρότι τα κρούσματα αυξάνονται ξανά, η επιτήρηση του ιού και των πιθανών νέων παραλλαγών είναι σε πτώση.

Ο Τέντρος είπε ότι μια επιτροπή του ΠΟΥ επανέλαβε ότι η Covid-19 παραμένει μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία διεθνούς ενδιαφέροντος — με τον τρόπο που ο παγκόσμιος οργανισμός υγείας ταξινομεί μια πανδημία.

Διαβάστε ακόμη:

JP Morgan: Οι ευκαιρίες, οι κίνδυνοι και τα tactical trades σε growth μετοχές (γραφήματα)

Στέιτ Ντιπάρτμεντ για χάρτη Μπαχτσελί: Η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας δεν αμφισβητούνται

Τέλος εποχής για τον Δημήτρη Κούτρα από την Ιντρακάτ