Στην Ευρώπη, το ζήτημα δεν πρόκειται πλέον τόσο για τη στρατολόγηση νέων στρατιωτών όσο για το να πειστούν οι υπάρχοντες στρατιώτες να μην παραιτηθούν. Αυτή την εβδομάδα, ο Γάλλος υπουργός Ενόπλων Δυνάμεων, Σεμπαστιάν Λεκορνού, παρουσίασε ένα σχέδιο για τη διατήρηση του στρατιωτικού προσωπικού της χώρας.

Αυτό ακολουθεί την ετήσια έκθεση του γερμανικού κοινοβουλίου η οποία υπέδειξε ότι το 2023, περίπου 1.537 στρατιώτες εγκατέλειψαν την Bundeswehr, μειώνοντας το προσωπικό της σε 181.514 άτομα.

«Αυτές οι συζητήσεις λαμβάνουν πλέον χώρα σε όλες τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, σε όλες τις δημοκρατίες που έχουν επαγγελματικούς στρατούς χωρίς επιστράτευση», δήλωσε ο Λεκορνού τη Δευτέρα, αναφερόμενος στο Ηνωμένο Βασίλειο και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Στις συνεδριάσεις του ΝΑΤΟ, μπορούμε να μιλάμε για τον εξοπλισμό, αλλά τώρα μιλάμε επίσης για το επίπεδο παραμονής των ενστόλων», προσέθεσε.

Καθώς η Ευρώπη οπλίζεται ως αντίδραση στον πόλεμο στην Ουκρανία, χώρες όπως η Κροατία σκέφτονται να επαναφέρουν τη επιστράτευση. Άλλες, όπως η Δανία, σχεδιάζουν να την επεκτείνουν την στρατολόγηση ώστε να συμπεριλάβει και γυναίκες. Η Γερμανία κατήργησε την επιστράτευση το 2011, αλλά με πολλούς στρατιωτικούς να γερνούν και να αποσύρονται από την υπηρεσία, υπάρχει εκ νέου συζήτηση για την επαναφορά κάποιου είδους θητείας όλων των ενήλικων ανδρών.

Για τις χώρες που βασίζονται σε επαγγελματικούς στρατούς, η πρόκληση είναι να καταστήσουν τις ένοπλες δυνάμεις ελκυστικές, κάτι που είναι δύσκολο να γίνει σε περιόδους χαμηλής ανεργίας, έντονου ανταγωνισμού από τον ιδιωτικό τομέα και ευρείας χρήσης της εξ αποστάσεως εργασίας.

Στη Γαλλία, το στρατιωτικό προσωπικό παραμένει στις ένοπλες δυνάμεις κατά μέσο όρο ένα χρόνο λιγότερο απ’ ό,τι παλαιότερα. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, υπάρχει ετήσιο έλλειμμα προσλήψεων 1.100 στρατιωτών, κάτι το οποίο αντιστοιχεί σε δύο τάγματα πεζικού, παρ’ όλο που η κυβέρνηση ανέθεσε την πρόσληψη στην ιδιωτική εταιρεία Capita.

Τα χρήματα παίζουν σημαντικό ρόλο για την παραμονή των ενστόλων στην εργασία τους. Ένα από τα σημαντικότερα μέτρα του γαλλικού σχεδίου είναι η ενίσχυση των συντάξεων και των μισθών των ενστόλων, αλλά το πρόβλημα έγκειται στο ότι οι όροι υπηρεσίας δεν είναι τόσο ελκυστικοί, με τις χρόνιες υπερωρίες και τις πολύμηνες απουσίες να είναι κάτι το συνηθισμένο.

«Το ζήτημα δεν είναι η στρατολόγηση αλλά η διατήρηση. Πρέπει να διατηρήσουμε και την οικογενειακή σταθερότητα των ενστόλων», δήλωσε η ναύαρχος και επικεφαλής των ναυτικών επιχειρήσεων του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, Λίσα Φρανκέτι, σε πρόσφατο συνέδριο στο Παρίσι.

Στην Πολωνία, η νέα κυβέρνηση ανακοίνωσε φέτος αυξήσεις μισθών περίπου 20% σε μια προσπάθεια να διατηρήσει τον αριθμό των ενόπλων σε σταθερό επίπεδο. Ο ελάχιστος μηνιαίος μισθός για έναν στρατιώτη αυξάνεται από 4.960 ζλότυ (1.150 ευρώ) σε 6.000 ζλότυ. Σε απάντηση στην αυξανόμενη απειλή από τη Ρωσία, ο πολωνικός στρατός αυξήθηκε από 95.000 το 2015 σε 215.000 φέτος.

Το γαλλικό σχέδιο περιλαμβάνει στήριξη για την εξεύρεση κατοικίας και την πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη και τη φροντίδα των παιδιών. Τα ζευγάρια που εργάζονται και οι δύο για λογαριασμό των ενόπλων δυνάμεων, ακόμη και αν ένας εξ αυτών είναι πολίτης, θα μπορούν να μετατίθενται  μαζί.

«Θα προτιμούσα να έχω λιγότερες προσλήψεις και να βελτιώσω τη διατήρηση του αριθμού των ένστολων, παρά να προχωρήσω σε ένα όργιο προσλήψεων κατά το οποίο ο αριθμός των ατόμων που διατηρούνται συνεχώς μειώνεται», δήλωσε ο Λεκορνού.

Στη Γερμανία, στο πλαίσιο των προσπαθειών για την ενίσχυση της εθνικής άμυνας της χώρας, η κυβέρνηση θέλει να αυξήσει τον αριθμό των ενόπλων δυνάμεων της στις 203.000 μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 2030, αλλά οι προσλήψεις αυξάνονται πολύ αργά.

Η ειδική επίτροπος της Bundestag για τις ένοπλες δυνάμεις, Έβα Χογκλ, έχει υποστηρίξει ότι η επαναφορά κάποιας μορφής επιστράτευσης είναι ένας τρόπος για να αντιστραφούν τα τρέχοντα δεδομένα, αλλά η στόχευση για την πρόσληψη γυναικών είναι μια πιο προφανής κίνηση για να ανακοπεί η μείωση, δεδομένου ότι το δυναμικό εκεί είναι «κάθε άλλο παρά εξαντλημένο».

Σύμφωνα με το Politico, η νομοθεσία που ψηφίστηκε πέρυσι στη Γερμανία επιδιώκει να καταστήσει τις συνθήκες πιο ελκυστικές, συμπεριλαμβανομένης της μεγαλύτερης υποστήριξης για τη φροντίδα των παιδιών και της αύξησης των συντάξεων.

Δεν υπάρχουν μόνο προβλήματα με το ωράριο, αλλά και με τις βασικές υποδομές. «Όταν επισκέπτομαι τα στρατεύματα, δεν ακούω πλέον ότι λείπουν κράνη και προστατευτικά γιλέκα, αλλά ντουλάπια», ανέφερε η Χογκλ στην ετήσια έκθεσή της.

Σύμφωνα με την ίδια, η βελτίωση των στρατώνων και των στρατιωτικών εγκαταστάσεων θα κοστίσει περίπου 50 δισεκατομμύρια ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο μισό του συνολικού ειδικού ταμείου που δημιούργησε η κυβέρνηση για την αναβάθμιση των στρατιωτικών της δυνάμεων στον απόηχο της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Διαβάστε ακόμη

Με ούριο άνεμο ξεκίνησε η κρουαζιέρα

Το ξενοδοχειακό δυναμικό της χώρας μίκρυνε μέσα σε ένα χρόνο παρά την αύξηση στα 4άστερα και 5άστερα

Piaggio Hellas: Αύξηση πωλήσεων, κερδών και… προμερίσματα στη μητρική

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ