Τα τρία κράτη της Βαλτικής Θάλασσας —Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία— και η Πολωνία θέτουν σήμερα από κοινού σε εφαρμογή περαιτέρω περιοριστικά μέτρα για τη μείωση των Ρώσων που θα μπορούν να εισέρχονται στο έδαφός τους, σε αντίποινα για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Και οι τέσσερις χώρες δεν θα επιτρέπουν από σήμερα σε Ρώσους με θεωρήσεις διαβατηρίων που τους εγγυώνται την πρόσβαση στον χώρο Σένγκεν την είσοδο για τουρισμό, για επιχειρηματικές, αθλητικές ή πολιτιστικές δραστηριότητες.

Προβλέπονται κάποιες εξαιρέσεις, για παράδειγμα σε περιπτώσεις ρώσων μονίμων κατοίκων των χωρών αυτών, αντιφρονούντων, καθώς και για ανθρωπιστικούς λόγους.

Ήδη, και οι τέσσερις χώρες είχαν πρακτικά πάψει να εκδίδουν τέτοιες βίζες και άδειες μόνιμης παραμονής Ρώσων στην επικράτειά τους.

Αν και ήταν δυνατό πολίτες της Ρωσίας με θεωρήσεις διαβατηρίου για τον χώρο Σένγκεν (26 κράτη) να εισέρχονται σε αυτόν μέσω των τεσσάρων κρατών, από σήμερα δεν υπάρχει πλέον τέτοια δυνατότητα. Απαγορεύεται η είσοδος σε Ρώσους που έχουν βίζες για τον χώρο Σένγκεν ανεξαρτήτως του ποια χώρα τους τις χορήγησε.

Η πρωθυπουργός της Εσθονίας Κάγια Κάλας παρότρυνε και άλλες χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να απαγορεύσουν την είσοδο στους Ρώσους. Το μέτρο συναντά έντονες επιφυλάξεις και ενστάσεις από πλευράς άλλων κυβερνήσεων.

«Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε όλα τα εργαλεία που διαθέτουμε στην εργαλειοθήκη μας για να αναγκάσουμε τη Ρωσία να τερματίσει αυτόν τον πόλεμο», επιχειρηματολόγησε η κυρία Κάλας προχθές Σάββατο.

Διαβάστε ακόμη

Πρώτη κατοικία: Πώς θα γλιτώσετε το σπίτι σας από τον ηλεκτρονικό πλειστηριασμό

ΟΤΕ: Ξεκινά το «payzy by COSMOTE» – Υπηρεσίες πληρωμών μέσω κινητού

Το φρέσκο γκάλοπ, το φύγε ‘συ – έλα ‘συ στην ΙΝΤΡΑΚΑΤ και στην ΑΒ και το cicerone της Lamda