Διεθνή

Ποια χώρα θα κερδίσει το Euro 2020; – Η… Goldman Sachs έχει την απάντηση

  • newsroom


Τι προβλέπει η τράπεζα για την Γερμανία, τη Δανία και την Γαλλία

Μετά από ένα χρόνο καθυστερήσεων λόγω των lockdown εξαιτίας της πανδημίας του Covid 19, το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου, Euro 2020, ξεκινά την Παρασκευή 11 Ιουνίου 2021 και η Goldman Sachs δημιούργησε ένα στατιστικό μοντέλο για την πρόβλεψη του νικητή.

Όπως αναφέρεται στην ανάλυση της τράπεζας καταρχήν μοντελοποίησαν τον αριθμό των γκολ που σκόραρε κάθε ομάδα αντλώντας στοιχεία από το σύνολο των δεδομένων των διεθνών ποδοσφαιρικών αγώνων από το 1980.

Κατέληξαν ότι ο αριθμός αυτός καθορίζεται:
1) Τη δυναμικότητα της ομάδας (μετρούμενη με το World Football Elo Rating),
2) Τα γκολ που σημείωσε και δέχτηκε κάθε ομάδα στα πρόσφατα παιχνίδια (μια αποτύπωση του momentum ),
3) Το πλεονέκτημα της έδρας (που αποτιμάται σε 0,4 γκολ ανά παιχνίδι) και
4) Τον «παράγοντα του τουρνουά» (σύμφωνα με τον οποίο ορισμένες χώρες έχουν καλύτερη απόδοση στα τουρνουά σε σύγκριση με την βαθμολογία τους).

Στη συνέχεια, η Goldman εφάρμοσε το μοντέλο της στο τουρνουά προβλέποντας ότι το Βέλγιο θα κερδίσει το Euro για πρώτη φορά στην ιστορία του, επικρατώντας της Ιταλία στις 11 Ιουλίου.

Σύμφωνα με την ανάλυση, ο λόγος που προβλέπεται ως νικητής το Βέλγιο, είναι κυρίως η υψηλή βαθμολογία του στην κλίμακα Elo. Ωστόσο η ανάλυση αναφέρει ότι οι διαφορές μεταξύ Βελγίου, Ιταλίας, Πορτογαλίας και Ισπανίας, είναι μικρές, επομένως αυτή είναι και η προβλεπόμενη τετράδα των ημιτελικών.

Τα απροσδόκητα ευρήματα

Το μοντέλο στατιστικής της Goldman ανέδειξε και κάποια απροσδόκητα ευρήματα :

  • Η Γερμανία θα καταταγεί πρώτη στο γκρουπ της (με δεύτερη τη Γαλλία) αλλά θα χάσει από την Αγγλία στο Γουέμπλει στη φάση των 16.
  • Η Δανία αναμένεται να έχει πολύ καλή πορεία στο τουρνουά, επικρατώντας στο γκρουπ της, αλλά προβλέπεται να χάσει από την Πορτογαλία στα προημιτελικά.
  • Η Γαλλία παρότι ως παγκόσμια πρωταθλήτρια έχει υψηλό σκορ στην κλίμακα Elo, βρίσκεται σε γκρουπ μεγάλης δυναμικότητας, δεν διαθέτει το αβαντάζ της έδρας και έχει αρνητικό momentum στα τελευταία παιχνίδια.

Σε σύγκριση με τις αποδόσεις στοιχημάτων, το στατιστικό μοντέλο της Goldman ευνοεί το Βέλγιο και δίνει χαμηλότερες πιθανότητες στην Αγγλία.

Διαβάστε ακόμα:

Αποκλειστικό: Αστέρας Βουλιαγμένης – Εκτόξευση εσόδων και γύρισμα σε κέρδη, με «σανίδα σωτηρίας» τις βίλες (pics)

Πατρίκ Ντράι: Ο αυτοδημιούργητος μεγιστάνας με τις πολλές «ιθαγένειες» και το στοίχημα των $3,1 δισ. στην BT Group

Άλλαξε χέρια το σπίτι του Μιχάλη Γουλανδρή στη Στησιχόρου

Απόρρητο Απόρρητο