Άλλαξε χέρια κατά τον πλειστηριασμό που πραγματοποιήθηκε χθες το διαμέρισμα όπου διαμένει ο Μιχάλης Γουλανδρής επί της οδού Στησιχόρου 11, σε ένα από τα πιο ακριβά οικοδομικά τετράγωνα της Αθήνας, το οποίο περικλείεται από τις οδούς Λυκείου, Βασιλέως Γεωργίου και Ρηγίλλης.

Από τη διαδικασία του ηλεκτρονικού πλειστηριασμού, βέβαια, δεν μπορούν να φανούν τα…χέρια στα οποία κατέληξε, δηλαδή εάν και ποιος είναι ο νέος ιδιοκτήτης.

Πάντως, -όπως αποκαλύπτει το newmoney-, το σφυρί άρχισε από την ορισθείσα τιμή πρώτης προσφοράς στα 1.968.000 ευρώ και εκτιμάται ότι χτύπησε αρκετές φορές αφού σταμάτησε στα 3.005.585 ευρώ, που ήταν και το τελικό ποσό κατακύρωσης.

Οφειλέτης ήταν η εταιρεία T. Network Real Estate, την οποία ίδρυσε ο γόνος της εφοπλιστικής οικογένειας το 2001, αποτελώντας το «όχημα» για το, -ατυχές, όπως αποδείχθηκε-, επενδυτικό του ποντάρισμα στην αγορά ακινήτων.

Η T. Network Real Estate κατείχε και άλλα «φιλέτα» στην συγκεκριμένη περιοχή που σταδιακά βγήκαν σε πλειστηριασμό και αυτό ήταν το τελευταίο, με τη διαφορά ότι εδώ «διαμένει ο νόμιμος εκπρόσωπος της οφειλέτριας εταιρείας, κ. Μιχαήλ Γουλανδρής του Ιωάννη», όπως επισημαίνεται στη σχετική έκθεση.

Στα βάρη περιλαμβάνεται προσημείωση υποθήκης υπέρ της EFG Eurobank το 2009 για ποσό 2.340.000 ευρώ, στο περιθώριο της οποίας υπάρχει μερική τροπή σε υποθήκη και για ποσό 2.175.320,96 ευρώ, (εγγραφείσα στις 27/01/2020), καθώς και αναγκαστική κατάσχεση υπέρ της doValue Greece, -που ήταν και η επισπεύδουσα-, ως διαχειρίστρια της ERB RECOVERY DAC, για ποσό 500.000 ευρώ, εγγραφείσα στις 29/10/2020 και με τη συνολική απαίτηση να ανέρχεται σε 1.590.510,07 ευρώ.

Η ανακοπή και η αύξηση της τιμής εκκίνησης

Με βάση την αρχική έκθεση κατάσχεσης, η τιμή πρώτης προσφοράς για τον πλειστηριασμό της 9ης Ιουνίου είχε ορισθεί στα 1.557.000 ευρώ. Στο μεταξύ, όμως, η T. Network Real Estate άσκησε ανακοπή ζητώντας διόρθωση της τιμής «επειδή η αξία της ανωτέρω ιδιοκτησίας είναι μεγαλύτερη από εκείνη που αναφέρεται στην έκθεση».

Η υπόθεση συζητήθηκε στις 20 Μαΐου 2021 στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών, το οποίο έκανε εν μέρει δεκτή την ανακοπή διατάσσοντας τη διόρθωση της τιμής με αύξηση κατά 411.000 ευρώ και ορίζοντας την τιμή πρώτης προσφοράς στα 1.968.000 ευρώ.

Η κατάσχεση αφορούσε την πλήρη κυριότητα κατά 100% της οριζόντιας ιδιοκτησίας του 6ου ορόφου (μαζί με αποθήκη) στην πολυκατοικία της Στησιχόρου 11. Το διαμέρισμα έχει επιφάνεια 246 τ.μ. και ποσοστό συνιδιοκτησίας 6,7% εξ αδιαιρέτου επί του οικοπέδου και αποτελείται, μετά την ενοποίηση των χώρων του, από ευρύχωρο χωλ εισόδου, σαλόνι δύο χώρων, τραπεζαρία, κουζίνα, wc, λουτρό, δωμάτιο υπηρεσίας με wc, διάδρομο, γραφείο, master bedroom με λουτρό και τρείς εξώστες με θέα.

Όπως αναφέρεται στη δικαστική απόφαση «πιθανολογείται ότι πρόκειται για διαμέρισμα παλαιάς κατασκευής, έτους 1956, με καλή εξωτερικά όψη του κτιρίου, στο κέντρο της Αθήνας, σε περιοχή όπου οι τιμές των ακινήτων ανά τετραγωνικό είναι υψηλές, πλησίον σταθμών μετρό «Ευαγγελισμός» και «Σύνταγμα» και τραμ (σταθμό Συντάγματος) και κεντρικών οδικών αρτηριών (Βασιλίσσης Σοφίας, Βασιλέως Κωνσταντίνου, Βασιλίσσης Αμαλίας), αλλά και σημαντικών τοποσήμων – μνημείων (Ζάππειο, Εθνικός Κήπος, Ακρόπολη κλπ), με άμεση πρόσβαση σε πληθώρα υπηρεσιών».

Παράλληλα, επισημαίνεται ότι «ανακαινίστηκε πλήρως το έτος 2006 και συγκεκριμένα ενοποιήθηκαν χώροι και άλλαξαν όλες οι εγκαταστάσεις (ηλεκτρομηχανολογικές, υδραυλικές, νέα κουζίνα, νέα είδη υγιεινής, καινούργια δάπεδα, κλιματισμός με κανάλια και θέρμανση με φυσικό αέριο, κουφώματα κλπ.)». Ως μόνο αρνητικό καταγράφεται ότι «δεν διαθέτει θέση στάθμευσης οχήματος, στη δε περιοχή υπάρχει έντονο πρόβλημα εύρεσης ελεύθερων θέσεων στάθμευσης». Λαμβάνοντας υπόψη όλα αυτά το δικαστήριο έκρινε ότι η πραγματική αγοραία αξία ανέρχεται στο ποσό των 1.968.000 ευρώ.

Και όπως αποδείχθηκε η κρίση του ήταν ορθή καθώς «έφυγε» σε τιμή αυξημένη κατά 50%.

Ακολουθεί στις 16 Ιουνίου το ακίνητο στη Β. Γεωργίου

Σειρά παίρνει τώρα το ακίνητο στη Β. Γεωργίου 1 για το οποίο, μετά τον άγονο πλειστηριασμό της 19ης Μαΐου, ο επαναληπτικός έχει προγραμματιστεί για την ερχόμενη Τετάρτη 16 Ιουνίου.

Πρόκειται για τρία διαμερίσματα του Μ. Γουλανδρή στην περιοχή των Παλαιών Ανακτόρων που βγαίνουν στο σφυρί με επισπεύδουσα την Intrum και ειδικότερα:

-μία οριζόντια ιδιοκτησία του Γ’ και Δ’ ορόφου, επιφάνειας στον Γ’ όροφο 355,80 τ.μ. και στον Δ’ όροφο 334,27 τ.μ. και με ποσοστό συνιδιοκτησίας εξ αδιαιρέτου στο οικόπεδο 40%, στην οποία ανήκει κατ’ αποκλειστική χρήση αποθήκη του ισογείου επιφανείας 9 τ.μ. Η τιμή πρώτης προσφοράς παραμένει στα 7.935.805 ευρώ.

-μία οριζόντια ιδιοκτησία του Β’ ορόφου επιφανείας 390 τ.μ. και με ποσοστό συνιδιοκτησίας εξ αδιαιρέτου στο οικόπεδο 24% , στο οποίο ανήκει κατ’ αποκλειστική χρήση αποθήκη του ισογείου επιφανείας 15 τ.μ. , με τιμή πρώτης προσφοράς στα 3.900.000 ευρώ

-μία οριζόντια ιδιοκτησία διαμέρισμα του ισογείου ορόφου επιφανείας 133,67 τ.μ., με ποσοστό συνιδιοκτησίας εξ αδιαιρέτου στο οικόπεδο 7%, και με τιμή πρώτης προσφοράς στις 735.000 ευρώ.

Οι ιδιοκτησίες της Β. Γεωργίου κατασχέθηκαν τον Φεβρουάριο του 2019 για χρέη του Μ. Γουλανδρή προς τις τράπεζες, καθώς είχαν εγγραφεί υποθήκες για δάνεια άνω των 30 εκατ. ευρώ που δόθηκαν την περίοδο 2006-2010.

Διαβάστε περισσότερα

Η Deutsche Bank προειδοποιεί για πληθωριστική «ωρολογιακή βόμβα»

Εργασιακό νομοσχέδιο: Ποιοι συμμετέχουν στην απεργία – Πώς θα κινηθούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς στις 10 Ιουνίου

Eπίδομα παιδιού: Διευκρινίσεις από τον ΟΠΕΚΑ – Πότε καταβάλλεται η τρίτη δόση