Μισή ντουζίνα ποικιλίες «χόρτων» είναι προσεκτικά τοποθετημένες σε έναν κομψό μεταλλικό πάγκο. Τα ονόματά τους εξάπτουν τη φαντασία, όπως Painkiller, Gorilla Burger ή Mango Sunset Haze. Η τρέλα για τα καταστήματα κάνναβης στην Ταϊλάνδη, που έχουν ξεφυτρώσει σαν μανιτάρια σε όλη τη χώρα τον τελευταίο καιρό, δεν γνωρίζει όρια.

Είτε πρόκειται για ντόπιους, είτε για τουρίστες, είτε για ξένους που ζουν εκεί.

«Όλα τα προϊόντα μας καλλιεργούνται εδώ στην Ταϊλάνδη, γεγονός που βοηθάει πραγματικά την οικονομία», λέει ένας πωλητής στο κομψό κατάστημα The Dispensary στην Μπανγκόκ.

«Βοηθά τον τουρισμό και την οικονομία»

Από τότε που η κυβέρνηση νομιμοποίησε αιφνιδιαστικά την κάνναβη τον περασμένο Ιούνιο, το πρώην Σιάμ έχει γίνει η νέα Μέκκα για τους χρήστες μαριχουάνας από όλο τον κόσμο.

Τα ονόματα των αμέτρητων καταστημάτων τα λένε όλα: Cannabangka, Cannabis Twins, The Chillax, Ministry of High και Fat Buds Weed Shop, για να αναφέρουμε μόνο μερικά.

Η παλέτα κυμαίνεται από μάλλον αμφιβόλου φήμης καταγώγια ως αριστοκρατικά, εξειδικευμένα καταστήματα.

Ενώ πριν όποιος έπαιρνε έστω και μια… τζούρα από ένα joint στην Ταϊλάνδη κινδύνευε με ποινή φυλάκισης, τώρα οι άνθρωποι μπορούν ελεύθερα να καπνίζουν.

Σε άλλες χώρες, όπως η Ινδονησία, η Μαλαισία ή η Σιγκαπούρη ωστόσο η κατοχή κάνναβης μπορεί να οδηγήσει σε μακροχρόνια φυλάκιση ή ακόμη και σε θανατική ποινή.

«Η τρέχουσα νομική κατάσταση βοηθά τον τουρισμό, που αργεί να ανακάμψει μετά την πανδημία», λέει ο Τόμας, ένας Γερμανός που μετανάστευσε στην Μπανγκόκ πριν από 20 χρόνια.

«Το ξαφνικό άνοιγμα δείχνει πόσο μοναδική είναι η Ταϊλάνδη. Στην Ευρώπη η κάνναβη συζητείται εδώ και δεκαετίες, ενώ εδώ η νομική κατάσταση μπορεί να αλλάξει εν μιά νυκτί, στη συγκεκριμένη περίπτωση θετικά», τονίζει ο ίδιος.

Διαβάστε τη συνέχεια στην DW