Καθώς οι εμβολιασμοί αυξάνονται προοδευτικά σε ολόκληρο τον κόσμο, η προσοχή στρέφεται τώρα … στα πιστοποιητικά εμβολιασμού. Την περασμένη εβδομάδα, ο διεθνής σύνδεσμος αεροπορικών μεταφορών ανακοίνωσε την κυκλοφορία ενός νέου ψηφιακού πιστοποιητικού. Υποστηρίζεται πως θα είναι το κλειδί για την επιστροφή στην κανονικότητα.

Μέχρι στιγμής, τουλάχιστον 30 αερομεταφορείς από όλον τον κόσμο έχουν ήδη ξεκινήσει να εφαρμόζουν πειραματικά το εν λόγω ψηφιακό πιστοποιητικό. Το διαβατήριο κατά της Covid- 19 υπόσχεται να επιτρέψει σε κυβερνήσεις και αεροπορικές εταιρείες να αποκτήσουν πρόσβαση, να συλλέξουν αλλά και να μοιραστούν κρυπτογραφημένες πληροφορίες που σχετίζονται με κρίσιμα ζητήματα όπως το εάν οι επιβάτες έχουν υποβληθεί σε μοριακά τεστ πριν από το ταξίδι και φυσικά εάν έχουν εμβολιαστεί.

Το διεθνές εμπορικό επιμελητήριο και το παγκόσμιο οικονομικό φόρουμ έχουν δημιουργήσει αντίστοιχα πιλοτικά προγράμματα – το ICC AOKpass και το CommonPass – προκειμένου οι ταξιδιώτες να αποδεικνύουν την ιατρική τους κατάσταση ηλεκτρονικά. Χώρες όπως η Δανία και η Σουηδία καλωσορίζουν τα δικά τους διαβατήρια υγείας. Ακόμη και τεχνολογικοί γίγαντες επιθυμούν να μπουν στο παιχνίδι.

Τι είναι τα ψηφιακά διαβατήρια υγείας; Θα επιτρέψουν φέτος την επιστροφή στην κανονικότητα;

Πρόκειται για δελτία υγείας και πιστοποιητικά εμβολιασμού τα οποία θα βρίσκονται σε ψηφιακήκαι σε έντυπη έκδοση, θα έχει διαλειτουργικό γραμμωτό κώδικα, ενώ θα είναι δίγλωσσο: θα έχει την επίσημη γλώσσα του κράτους και τα αγγλικά.

Τι πιστοποιητικό θα είναι η απόδειξη ότι τα άτομα έχουν πράγματι εμβολιαστεί. Βάσει των εφαρμογών αυτών, ένας ψηφιακός κώδικας θα εμφανίζεται στο τηλέφωνο του ταξιδιώτη επιβεβαιώνοντας την ύπαρξη αρνητικού τεστ ή τη χορήγηση εμβολίου διευκολύνοντας τη διαδικασία επιβίβασης. Κάτι τέτοιο όμως, δεν αποτελεί καινοτομία. Για δεκαετίες, οι πολίτες εάν επιθυμούσαν να ταξιδέψουν σε συγκεκριμένες χώρες, έπρεπε να κουβαλούν μαζί τους τις λεγόμενες «κίτρινες κάρτες» ως απόδειξη εμβολιασμού κατά ασθενειών όπως η χολέρα, ο κίτρινος πυρετός κτλ. Η βασική διαφορά σήμερα έγκειται στο γεγονός ότι παρατηρείται μια συντονισμένη προσπάθεια για τη δημιουργία ενός πιστοποιητικού που αυτή τη φορά θα βρίσκεται σε ψηφιακή μορφή και θα μας λύσει τα χέρια.

Σύμφωνα μάλιστα με το CNBC, οι ειδικοί συμφωνούν πως ένα πιστοποιητικό εμβολιασμού κατά της Covid – 19 θα είναι ο γρηγορότερος και πιο αποτελεσματικός τρόπος για την επανεκκίνηση των διεθνών ταξιδιών. Ωστόσο, προειδοποιούν πως οι ανησυχίες που θα προκύψουν από την πλευρά των πολιτών σχετικά με την ασφάλεια του απορρήτου και των  προσωπικών τους δεδομένων πιθανότατα να αποτελέσουν τροχοπέδη για το άνοιγμα της αγοράς.

Πρόσφατη έρευνα, όμως, από τον ιστότοπο ταξιδιωτικών ειδήσεων, The Vacationer, έδειξε ότι το 73,6% των Αμερικανών δήλωσαν ότι θα χρησιμοποιούσαν ένα ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού ή μια εφαρμογή υγείας, ώστε οι αεροπορικές εταιρείες και οι αρχές να μπορούν να ελέγχουν την κατάσταση εμβολιασμού και τα αποτελέσματα των Covid τεστ.

Ποια είναι τα εμπόδια που μπορεί να υπάρξουν;

Ακόμη και σήμερα, περίπου 3,6 δισεκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως δεν έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο, σύμφωνα με στοιχεία του ΠΟΥ. Αυτό σημαίνει πως περισσότερα από 1,1 δισεκατομμύρια άτομα δεν θα μπορούν να αποδείξουν επίσημα τον εμβολιασμό τους. Επομένως, για πολλούς, ένα πιστοποιητικό σε έντυπη μορφή θα είναι απαραίτητο. Ακόμη, χώρες χαμηλού εισοδήματος ενδέχεται να μην έχουν ολοκληρώσει τα προγράμματα εμβολιασμού τουλάχιστον μέχρι το έως το 2023. «Μια πολιτική που τους εμποδίζει να ταξιδέψουν ή να αποκτήσουν πρόσβαση άλλες υπηρεσίες εξαιτίας αυτού θα μπορούσε δυνητικά να επιδεινώσει τις κοινωνικοοικονομικές ανισότητες» δηλώνουν οι ειδικοί.

Διαβάστε ακόμη:

Θωμάς Λιακουνάκος: Το «zero point» ενός πρώην «βασιλιά» των εξοπλισμών

«Αεριομαχίες» στο φόντο των νέων έργων φυσικού αερίου

Νίκος Χήτος: Το σχέδιο για να ταράξει πάλι τα νερά της αγοράς