Ορισμένοι υποστηρίζουν πως αυτή είναι η κατάλληλη στιγμή για ταξίδια. Μακρινοί δημοφιλείς προορισμοί καλωσορίζουν πλέον πολύ λιγότερους ταξιδιώτες. Στην ιδέα των «Covid – free» διακοπών θεωρούνται ασφαλή καταφύγια απόδρασης. Η φθηνότερη διαμονή και τα αεροπορικά εισιτήρια αλλά κυρίως η ψυχική κόπωση – απόρροια του ενός χρόνου αυστηρών περιορισμών – έχει ως αποτέλεσμα την ολοένα και αυξανόμενη επιθυμία των ανθρώπων για ένα ταξίδι αναψυχής αψηφώντας τους κινδύνους της πανδημίας.

Και που είναι η παγίδα; Το ξαφνικό κλείσιμο των συνόρων στην Ταϊτή είναι σίγουρα ένα καλό μάθημα για όσους δεν μπορούν να περιμένουν και επιθυμούν διακαώς να ταξιδέψουν.

Από την μία, οι εμβολιασμοί ανοίγουν τα σύνορα σε ορισμένες χώρες, την ίδια στιγμή όμως οι μεταλλάξεις, τα κλείνουν σε κάποιες άλλες. «Φυσικά και δεν έχουμε ξεμπερδέψει ακόμη με την πανδημία. Οι συνθήκες είναι απρόβλεπτες. Τα πάντα μπορούν να αλλάξουν ανά πάσα στιγμή», δήλωσε η Κάρεν Έντουαρντς πρόεδρος του τμήματος επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια.

«Η ασταθής φύση της πανδημίας είναι μια υπενθύμιση στους ταξιδιώτες που επιθυμούν να ταξιδέψουν. Ο κίνδυνος δεν έχει ξεπεραστεί.» προσθέτει.

Από τις 3 Φεβρουαρίου η Γαλλική κυβέρνηση έχει απαγορεύσει τα ταξίδια στα υπερπόντια εδάφη της όπως στη Γαλλική Πολυνησία στο νότιο Ειρηνικό ωκεανό, στον Άγιο Μαρτίνο στην Καραϊβική κτλ. σύμφωνα με το CNBC. Από εδώ και στο εξής, σε αυτές τις περιοχές θα μπορούν να ταξιδεύουν μόνο άτομα για επαγγελματικούς λόγους ή για λόγους υγείας.

Οι ξαφνικοί αυτοί ταξιδιωτικοί περιορισμοί έρχονται ως απάντηση της Γαλλίας στην αύξηση των κρουσμάτων εξαιτίας των νέων μεταλλάξεων του ιού. Ο Προέδρος της Γαλλικής Πολυνησίας, Έντουαρτ Φρίτς, δήλωσε σχετικά με τους νέους αυτούς περιορισμούς: «Αντιμέτωποι με το νέο κύμα της πανδημίας, πρέπει να αναλάβουμε και πάλι τις ευθύνες μας. Να προστατευθούμε για να σώσουμε τις ζωές των πιο ευάλωτων». Εύχεται οι νέοι περιορισμοί να μην ισχύσουν για περισσότερους από δύο μήνες καθώς αυτό θα είναι καταστροφικό για την τοπική οικονομία.

Η Γαλλική Πολυνησία ανακοίνωσε την αναστολή του τουρισμού την ίδια ημέρα που το Men’s Journal μετέδιδε ότι «Αυτή είναι η τέλεια στιγμή για να επισκεφθείτε την Ταϊτή». Σύμφωνα με το άρθρο η Ταϊτή, το μεγαλύτερο και πιο ανεπτυγμένο από τα 118 νησιά της ευρύτερης περιοχής, χαρακτηρίζεται από τους πλέον «ασφαλείς» ταξιδιωτικούς προορισμούς αφού δεν έχει κανέναν τουρίστα. Ωστόσο, μέχρι σήμερα, στην Ταϊτή έχουν επιβεβαιωθεί συνολικά περισσότερα από 18.000 κρούσματα κορωνοϊού. Μάλιστα, τις τελευταίες δύο εβδομάδες καταγράφηκαν 333 νέα κρούσματα. Υπάρχει έντονη ανησυχία στην περιοχή λόγω της αύξησης των κρουσμάτων εξαιτίας των νέων μεταλλάξεων.

«Μόνο όταν θα επιτύχουμε την ανοσία της αγέλης θα είμαστε σε θέση να μιλάμε για πραγματική ελευθερία ταξιδιών και θα είμαστε απαλλαγμένοι από κάθε κίνδυνο.» προειδοποιούν λοιμωξιολόγοι.

Τονίζεται πως δεν πρέπει να εστιάζουμε μόνο στο εάν μία χώρα, ή ένας συγκεκριμένος ταξιδιωτικός προορισμός δεν έχει πολλά κρούσματα. Όσοι έχουν ήδη ξεκινήσει να οργανώνουν τα ταξίδια τους πρέπει να σκεφτούν προσεκτικά όλες τις παραμέτρους. Για παράδειγμα, στα αεροδρόμια, υπάρχει αυξημένος κίνδυνος μετάδοσης του ιού. Και φυσικά, οι πιθανότητες να προσβληθούμε ή να μεταδώσουμε τον κορωνοϊό αυξάνονται ραγδαία εάν σκοπεύουμε να διανύσουμε μεγάλες αποστάσεις αλλάζοντας πολλές πτήσεις – άρα και χώρες –  μέχρι να φτάσουμε στον πολυπόθητο προορισμό μας.

Διαβάστε ακόμη:

Παράταση και διπλάσιες δόσεις για άλλους 8 μήνες στα «παγωμένα» κορωνοχρέη

Lockdown: Οδηγός για τις μετακινήσεις, ποιες οι εξαιρέσεις – Τι ισχύει με τον κωδικό 6 (vid)

Distressed ακίνητα, ναυτιλία, αλλά και comeback στον τουρισμό ετοιμάζει ο Στέγγος, μετά τo deal του Πόρτο Καρράς