Όλο και περισσότερο ανανεώνει ο πόλεμος στην Ουκρανία τη ζήτηση για αμερικανικά όπλα, καθώς -όπως αναφέρουν πηγές στο Reuters- αρκετές χώρες της ΕΕ προσέγγισαν την κυβέρνηση των ΗΠΑ και εταιρείες όπλων, με μια λίστα αγοράς που περιλαμβάνει drones, πυραύλους και συστήματα πυραυλικής άμυνας.

Η Γερμανία, η οποία βρίσκεται κοντά σε συμφωνία για 35 μαχητικά F-35 της Lockheed Martin Corp, έχει ζητήσει οπλικά συστήματα για να αμυνθεί κατά βαλλιστικών πυραύλων, σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν την κατάσταση.

Την ίδια στιγμή, όπως δήλωσε Πολωνός κυβερνητικός αξιωματούχος αυτή την εβδομάδα, η Πολωνία επιζητεί επειγόντως να αγοράσει εξελιγμένα συστήματα μη επανδρωμένων αεροσκαφών Reaper από τις ΗΠΑ.

Αιτήματα για οπλικά συστήματα από τις ΗΠΑ γίνονται επίσης από άλλες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, όπου οι σύμμαχοι επιθυμούν να αποκτήσουν όπλα που η Ουκρανία έχει χρησιμοποιήσει επιτυχώς εναντίον των δυνάμεων της Ρωσίας, τόνισαν δύο πηγές στο Reuters. Τα όπλα περιλαμβάνουν αντιαεροπορικούς πυραύλους Stinger και αντιαρματικούς πυραύλους Javelin.

Τα αιτήματα έρχονται καθώς οι χώρες της Ευρώπης ενισχύουν τους αμυντικούς προϋπολογισμούς για να αντιμετωπίσουν μια ολοένα και πιο αβέβαιη προοπτική ασφάλειας, με τη Γερμανία, τη Σουηδία και τη Δανία μεταξύ εκείνων που υπόσχονται απότομη αύξηση των δαπανών.

Όπως είπε την περασμένη εβδομάδα η υφυπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Μάρα Κάρλιν, σε ακρόαση στο Κογκρέσο, οι σύμμαχοι της ΕΕ διπλασιάζουν τις αμυντικές τους δαπάνες, καθώς σύμφωνα με την ίδια υπάρχει μια «ρωσική επιθετικότητα που απειλεί την εδαφική ακεραιότητα της Ευρώπης».

Αυξημένη ζήτηση

Δεδομένου ότι η πώληση όπλων από αμερικανικές εταιρείες σε ξένες κυβερνήσεις απαιτεί την έγκριση των ΗΠΑ, η Διοίκηση Συνεργασίας Αμυντικής Ασφάλειας του Πενταγώνου πραγματοποιεί εβδομαδιαίες συναντήσεις της Ευρωπαϊκής Ομάδας Διαχείρισης Κρίσεων για να εξετάσει συγκεκριμένα αιτήματα που σχετίζονται με την τρέχουσα κατάσταση στην Ουκρανία, υπογράμμισε η πηγή.

Για να επιταχύνει την έγκριση της αμερικανικής κυβέρνησης για πωλήσεις και μεταφορές όπλων που παράγονται από αμερικανικές εταιρείες, το Πεντάγωνο επανίδρυσε μια ομάδα για να ανταποκριθεί στην αυξημένη ζήτηση.

«Το υπουργείο Άμυνας διερευνά επιλογές για να υποστηρίξει τις ανάγκες της Ουκρανίας, να αναπληρώσει γρήγορα τα αποθέματα των ΗΠΑ και να συμπληρώσει τα εξαντλημένα αποθέματα συμμάχων και εταίρων», δήλωσε ένας ανώτερος αξιωματούχος Άμυνας, προσθέτοντας ότι το Πεντάγωνο συνεργάζεται με τους εργολάβους για τρόπους «μετριασμού των περιορισμών της εφοδιαστικής αλυσίδας και επιτάχυνση των χρονοδιαγραμμάτων παραγωγής».

Η Raytheon Technologies και η Lockheed Martin Corp παράγουν από κοινού Javelin, ενώ η Raytheon κατασκευάζει Stinger. Η πιθανότητα αύξησης των πωλήσεων όλων των τύπων όπλων από την έναρξη της εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου έχει αυξήσει τη μετοχή της Lockheed κατά 8,3% και τη μετοχή της Raytheon κατά 3,9%.

Το στέλεχος της Raytheon, Τομ Λαλίμπερτι, δήλωσε ότι η εταιρεία αναγνωρίζει «την επείγουσα ανάγκη αναπλήρωσης των εξαντλημένων αποθεμάτων Javelin και Stinger». Οποιαδήποτε σημαντική στροφή προς τις ΗΠA ως προμηθευτή όπλων είναι πιθανό να προκαλέσει αντιδράσεις από την κατακερματισμένη αμυντική βιομηχανία της Ευρώπης.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, ο επικεφαλής της Dassault Aviation επέκρινε τη απόφαση της Γερμανίας να παραγγείλει μαχητικά F-35, λέγοντας ότι αυτό ενδέχεται να αποδυναμώσει την υποστήριξη για συνεργατικά έργα, όπως το γαλλογερμανικό μαχητικό FCAS που μοιράζονται η Dassault και η Airbus.

Συμφωνία 4 δισ. από τη Γερμανία

Η Γερμανία εξετάζει επίσης την αγορά συστημάτων αντιπυραυλικής άμυνας αμερικανικής κατασκευής, όπως το Terminal High Altitude Air Defense (THAAD), αν και αυτό δεν είναι πρώτης επιλογής για αγορά, όπως ανέφερε μια πηγή. Για παράδειγμα, πολιτικός από την αντιπολίτευση ρώτησε σχετικά με την αγορά του αντιπυραυλικού συστήματος που ονομάζεται Iron Dome (Σιδηρούς Θόλος) για την προστασία του Βερολίνου.

Η λήψη αποφάσεων για το τι θα αγοράσει το Βερολίνο βρίσκεται σε πρώιμα στάδια, ενώ εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Άμυνας αρνήθηκε να σχολιάσει.

Η Γερμανία αναμένεται ήδη να αποφασίσει φέτος για αγορά ενός νέου ελικοπτέρου βαρείας ανύψωσης, κάτι που θα μπορούσε να επιφέρει αυξημένες δαπάνες. Οι ανταγωνιστές για τη συμφωνία ύψους περίπου 4 δισ. ευρώ περιλαμβάνουν το CH-53K King Stallion της Lockheed Martin και το H-47 Chinook της Boeing.

Παράλληλα, η Πολωνία θέλει να αγοράσει πολλά μη επανδρωμένα αεροσκάφη MQ-9 Reaper, κατασκευασμένα από την General Atomics, με ειδική, ταχεία διαδικασία και εξετάζει περαιτέρω προμήθειες αργότερα, όπως δήλωσε ο αντισυνταγματάρχης Κριστόφ Πλατέκ, εκπρόσωπος της υπηρεσίας Εξοπλισμών του πολωνικού Υπουργείου Άμυνας, σε συνέντευξή του την Τετάρτη.

«Αυτή η εντολή είναι μια απάντηση στην […] κατάσταση ασφαλείας, ιδιαίτερα στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη», είπε ο Πλάτεκ. Συνήθως, οι αμυντικές συμφωνίες των ΗΠΑ απαιτούν χρόνια διαπραγματεύσεων, εγκρίσεων και ελέγχου, αφού οι χώρες έχουν αφιερώσει αρκετά χρόνια για να αποφασίσουν για τις ανάγκες τους.

Διαβάστε ακόμη

Νέα lockdown στην Κίνα πλήττουν την παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα

Acwa Power: Το μεγαλεπήβολο project πράσινου υδρογόνου των $5 δισ. – Το ενδιαφέρον για την Ελλάδα

Βρετανία: Πολύ ισχυρά τα τεκμήρια ότι ο Πούτιν βρίσκεται πίσω από εγκλήματα πολέμου