Τρεις περίπου μήνες έχουν περάσει από την εισβολή των ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία και οι κυρώσεις της Δύσης δεν έχουν καταφέρει -ακόμη- να περιορίσουν τον επεκτατισμό της Ρωσίας.

Mε τον πόλεμο στην Ουκρανία να αποδεικνύεται μακροπρόθεσμος, η πολιτική θέληση της Δύσης για την τιμωρία του Πούτιν προδιαθέτει επίσης μακροπρόθεσμες διεθνείς κυρώσεις. Αρκετοί αναλυτές, σύμφωνα με το Business Insider, αναφέρουν πως οι κυρώσεις αυτές και τα προβλήματα τα οποία προκαλούν στην εφοδιαστική αλυσίδα θα οδηγήσουν στην εύρεση εναλλακτικών τόσο όσον αφορά τη ενέργεια, όσο και τα τρόφιμα.

Το σοκ στις τιμές των προϊόντων των δύο τομέων αυτών έχει γίνει αισθητό σε παγκόσμιο επίπεδο, αλλά κυρίως στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία εισάγει το 25% του πετρελαίου και το 40% του φυσικού της αερίου από τη Ρωσία.

Ενέργεια

Στον 6ο κύκλο κυρώσεων της Ε.Ε. κατά της Ρωσίας, η Ένωση ανακοίνωσε σχέδια για το ολικό εμπάργκο εισαγωγής ρωσικού πετρελαίου και πετρελαϊκών προϊόντων μέχρι το τέλος του έτους. 

Αν και η απαγκίστρωση της Ευρώπης από το ρωσικό πετρέλαιο μπορεί να αποδειχθεί δύσκολη, η εξάρτηση της Γηραιάς Ηπείρου στο ρωσικό φυσικό αέριο προκαλεί ακόμα μεγαλύτερη ανησυχία. Η Ένωση, μέχρι τώρα, δεν έχει συμπεριλάβει το αέριο στις κυρώσεις της αν και έχει θέσει επί χάρτου προτάσεις για μείωση των εισαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου κατά 2/3 μέχρι το τέλος του έτους.

Σύμφωνα με τον David Claridge, CEO της Dragonfly, η απομάκρυνση της Ε.Ε. από τη ρωσική αγορά υδρογονανθράκων θα έχει εκτεταμένες αρνητικές συνέπειες.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ξοδέψει δισεκατομμύρια ευρώ στην κατασκευή αγωγών για την εξυπηρέτηση των ευρωπαϊκών ενεργειακών αναγκών και η εύρεση εναλλακτικών θα πάρει χρόνο και χρήμα. Εάν τα κράτη-μέλη της Ευρώπης συνεχίσουν την προσπάθεια αυτή, ο Claridge υποστηρίζει πως δε θα αλλάξουν ρότα μέχρι να επιτύχουν την ολική τους απεξάρτηση από τη Ρωσία.

Η Ευρώπη μελετά την εναλλακτική της Αφρικής, αλλά δεν έχει τις αναγκαίες υποδομές για την μεταφορά πετρελαίου και φυσικού αερίου από την ήπειρο. Παράλληλα, η εισαγωγή LNG από τρίτες χώρες παραμένει περιορισμένη και δεν πρόκειται να αντισταθμίσει τη σημαντική απώλεια των ρωσικών υδρογονανθράκων.

Το ευρωπαϊκό μπλοκ δεν έχει στη «φαρέτρα» της μία άμεση και εύκολη λύση. Η Ευρώπη μπορεί μεν να προωθεί τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αλλά η τρέχουσα συγκυρία σηματοδοτεί μία μακροπρόθεσμη αυξητική τάση των τιμών της ενέργειας την οποία η Γηραιά Ήπειρος θα αναγκαστεί να υπομείνει.

Τρόφιμα

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με το Economics Observatory, η Ουκρανία είναι η μεγαλύτερη παραγωγός ηλιέλαιου στον κόσμο και -σε συνδυασμό με τη Ρωσία- αποτελεί το 50% των παγκόσμιων εξαγωγών του αγαθού. Η Ρωσία, από την πλευρά της, είναι η μεγαλύτερη εξαγωγός σίτου του κόσμου, με μερίδιο αγοράς 36%.

Όλα αυτά τη στιγμή που δεκάδες εκατομμύρια τόνων σιτηρών παραμένουν «παγιδευμένα» στα ουκρανικό σιλό χωρίς την ικανότητα εξαγωγής.

Σινορωσικός Άξονας

Όσο για τον Benjamin Maltby, της Keystone Law, μία πιθανή συνέπεια των κυρώσεων της Δύσης και της μακροπρόθεσμης απαγκίστρωσής της από τις ρωσικές αγορές θα σηματοδοτήσει παγίωση του Σινορωσικού, απολυταρχικού άξονα. Οι δύο χώρες είναι πια σύμμαχοι και εναντιώνονται ανοιχτά στην μεταπολεμική (σ.σ. Β’ ΠΠ) παγκόσμια τάξη πραγμάτων που προωθούν οι ΗΠΑ και οι Δυτικοί.

Οι δύο χώρες θέλουν να επανακαταλάβουν περιοχές που πιστεύουν πως τους ανήκουν δικαιωματικά, ενώ αντιμετωπίζουν τη δημοκρατία ως απειλή.  Σύμφωνα με τον Maltby, οι επιχειρήσεις θα πρέπει να προετοιμαστούν για την πιθανότητα και τις συνέπειες εκτεταμένων κυρώσεων όσο και τα προβλήματα που θα προκαλέσουν αυτές στην εφοδιαστική αλυσίδα: «οι βιομηχανίες και οι επιχειρήσεις θα πρέπει να ξεκινήσουν να ψάχνουν για εναλλακτικές πηγές πρώτων υλών και να τονίσουν στους πελάτες τους πως ενδέχεται να υπάρχουν σημαντικές καθυστερήσεις ή ακυρώσεις των παραγγελιών τους».

Διαβάστε ακόμη:

Βενζίνη: Νέα αύξηση 3,5 λεπτών – Πώς διαμορφώνονται οι τιμές ανά νομό (vid)

«Καμπανάκι» ΤτΕ για νέες ροές κόκκινων δανείων

Ευρωζώνη: Στο 5,1% η ανάπτυξη το πρώτο τρίμηνο