Όταν η Χαμάς ξεκίνησε την επίθεσή της την 7η Οκτωβρίου δολοφόνησε και απήγαγε ανθρώπους αδιακρίτως, μεταξύ αυτών και πολλά παιδιά.

Ένας από τους αιχμάλωτους μαχητές έδωσε μία ανατριχιαστική αναφορά στις ισραηλινές αρχές, λέγοντας πως «ακούγαμε παιδιά να κλαίνε μέσα σε ένα καταφύγιο. Αρχίσαμε να πυροβολούμε μέσα στο δωμάτιο μέχρι που υπήρξε απόλυτη σιγή».

Η Χαμάς κρατάει ομήρους 38 παιδιά και νέους –ακόμη και ένα μωρό που όταν απήχθη ήταν μόλις 9 μηνών, σύμφωνα με τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης.

Η επίθεση άφησε και 21 παιδιά ορφανά, όπως αναφέρει το ισραηλινό Υπουργείο Πρόνοιας και Κοινωνικών Υποθέσεων –πολλοί γονείς δολοφονήθηκαν, άλλοι απήχθησαν ή αγνοούνται.

Τραγικός απολογισμός στο νότιο Ισραήλ

Τα παιδιά που ζουν στο νότιο Ισραήλ υποφέρουν επίσης. Η Σαπίρ Φίσερ-Τέρτζεμαν, μητέρα δύο παιδιών στο Άσκελον, μία παραθαλάσσια πόλη κοντά στη Γάζα, βλέπει πως τα παιδιά της έχουν επηρεαστεί βαθιά. Άλλοι γονείς λένε πως τα παιδιά τους πλέον κοιμούνται φοβισμένα κάτω από τα κρεβάτια τους.

«Είναι δύσκολο για τα παιδιά μας να μένουν μονίμως στο σπίτι, αλλά δεν υπάρχει άλλη επιλογή –πουθενά δεν είναι ασφαλή. Στους δρόμους και τις παιδικές χαρές του Άσκελον υπάρχει πάντα ο κίνδυνος βομβαρδισμών», λέει η Φίσερ-Τέρτζεμαν.

Μία από τις ιστορίες που θα μείνουν χαραγμένες στη μνήμη της ισραηλινής κοινωνίας είναι αυτή της 12χρονης Λιέλ Χετσρόνι. Η οικογένειά της έθαψε κάποια από τα πράγματά της, όπως ρούχα και κάποια από τα αγαπημένα της παιχνίδια, παρ’ ότι ο θάνατός της δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί. «Κανείς δεν επιβίωσε εκεί που βρισκόταν.

Ως κοσμική οικογένεια, δεν χρειαζόμαστε να περιμένουμε μέχρι την επίσημη επιβεβαίωση», δήλωσε ένας συγγενής της στα ισραηλινά μέσα. 40 ημέρες μετά την επίθεση το σώμα της Λιέλ δεν έχει ακόμη εντοπισθεί.

Διαβάστε τη συνέχεια στην DW