Δυτικά πολεμικά αεροσκάφη και κατευθυνόμενοι πύραυλοι έπληξαν την Υεμένη τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής και του Σαββάτου, μια δραματική εξέλιξη  στην επιδεινούμενη κρίση που πλήττει την περιοχή, όπου οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους αντιμετωπίζουν τους αντάρτες Χούθι που υποστηρίζονται από το Ιράν. Οι επιδρομές εναντίον των Χούθι ήρθαν ως απάντησε μετά από εβδομάδες συγκρούσεων στην Ερυθρά Θάλασσα, όπου οι υποστηριζόμενοι από το Ιράν αντάρτες, επιχείρησαν να επιτεθούν ή να καταλάβουν δεκάδες φορτηγά πλοία και δεξαμενόπλοια, ως αντίποινα για την στρατιωτική επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα. Η Ουάσινγκτον εξαπέλυσε τον μαζικό αεροπορικό βομβαρδισμό των στρατιωτικών αποθηκών της οργάνωσηςς και των θέσεων εκτόξευσης μη επανδρωμένων αεροσκαφών σε συνεργασία με τις βρετανικές δυνάμεις και με την υποστήριξη ενός συνασπισμού που περιλαμβάνει τη Γερμανία, την Ολλανδία, την Αυστραλία, τον Καναδά, τη Νότια Κορέα και το Μπαχρέιν. Οι εντάσεις μεταξύ της Τεχεράνης και της Δύσης έχουν επανέλθει στο προσκήνιο μετά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου που εξαπέλυσε η Χαμάς στο Ισραήλ, ενώ η Χεζμπολάχ, η στρατιωτική ομάδα που ελέγχει μεγάλο μέρος του νότιου Λιβάνου, έχει εντείνει τις εκτοξεύσεις πυραύλων από τα σύνορα. Μαζί με τη Χαμάς και τη Χεζμπολάχ, οι Χούθι αποτελούν μέρος του “Άξονα της Αντίστασης” υπό την ηγεσία του Ιράν, που αντιτίθεται τόσο στις ΗΠΑ όσο και στο Ισραήλ.

Σήμερα, η προοπτική μιας γενικευμένης σύγκρουσης σε μια από τις πιο εύθραυστες πολιτικά και στρατηγικά περιοχές του  κόσμου τρομάζει τους αναλυτές και τις αγορές.

Φόβοι για κλιμάκωση

Οι ηγέτες των Χούθι απάντησαν στις επιδρομές, κατά τις οποίες οι αμερικανικές και βρετανικές δυνάμεις έπληξαν περισσότερους από 60 στόχους σε 16 τοποθεσίες. Προειδοποίησαν τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο ότι “θα πρέπει να προετοιμαστούν να πληρώσουν βαρύ τίμημα και να υποστούν όλες τις τρομερές συνέπειες” για αυτό που χαρακτήρισαν “κατάφωρη επίθεση”. “Θα αντιμετωπίσουμε την Αμερική, θα τη γονατίσουμε και θα κάψουμε τα πολεμικά της πλοία και όλες τις βάσεις της και όλους όσοι συνεργάζονται μαζί της, όποιο κι αν είναι το κόστος”, απείλησε ο Αμπντουλσαλάμ Τζαχάφ, μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας της ομάδας.

Ωστόσο, μετά την ολονύκτια επιχείρηση, η Καμίλ Λονς,  συνεργάτης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων, δήλωσε ότι μπορεί τώρα να υπάρξει “μια περίοδος ηρεμίας, διότι μπορεί να χρειαστεί λίγος χρόνος για να αναπληρώσει το Ιράν τα αποθέματα των Χούθι” πριν μπορέσουν να ξαναρχίσουν τις επιθέσεις υψηλής έντασης κατά της ναυτιλίας στην Ερυθρά Θάλασσα. Αλλά, προειδοποίησε, το κίνητρό τους να συνεχίσουν να στοχεύουν τη ναυτιλία θα παραμείνει πιθανότατα αμετάβλητο. Τα δυτικά πλήγματα είναι “απίθανο να σταματήσουν αμέσως την επιθετικότητα των Χούθι” λέει και ο Τζόναθαν Πάνικοφ, πρώην αξιωματικός των εθνικών μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ για την Εγγύς Ανατολή. “Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να συνεχίσουμε να απαντάμε στα χτυπήματα των Χούθι, και ενδεχομένως με αυξανόμενη επιθετικότητα”. “Οι Χούθι θεωρούν ότι έχουν λίγα να χάσουν, ενθαρρυμένοι στρατιωτικά από το ιράν και σίγουροι ότι οι ΗΠΑ δεν θα διακινδύνευαν ποτέ έναν χερσαίο πόλεμο”, είπε.

Το Ιράν ανέβασε επίσης τους τόνους νωρίτερα αυτή την εβδομάδα με την κράτηση του ελληνόκτητου πετρελαιοφόρου στα Στενά του Ορμούζ. Το πλοίο, το St. Nikolas, είχε συλληφθεί προηγουμένως για παραβίαση των κυρώσεων για το ιρανικό πετρέλαιο και το φορτίο του κατασχέθηκε και πωλήθηκε από το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ.

Ο ρόλος του Ισραήλ

Η Ουάσινγκτον και το Λονδίνο προσπαθούν να διαχωρίσουν την προσπάθειά τους να αποτρέψουν τους Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα από τον πόλεμο στη Γάζα, φοβούμενοι ότι η «ένωση» των δύο θα δώσει στην Τεχεράνη ένα προπαγανδιστικό πλεονέκτημα στη Μέση Ανατολή. Οι Χούθι και το Ιράν επιθυμούν να επιτύχουν το αντίθετο. Η ηγεσία των Χούθι ισχυρίζεται ότι οι επιθέσεις της κατά της θαλάσσιας κυκλοφορίας αποσκοπούν στο να πιέσουν το Ισραήλ να σταματήσει τους βομβαρδισμούς του στη Λωρίδα της Γάζας και επιμένει ότι στοχεύει μόνο εμπορικά πλοία που συνδέονται με το Ισραήλ ή προορίζονται να ελλιμενιστούν στο ισραηλινό λιμάνι του Εϊλάτ, κάτι που αμφισβητείται από τις δυτικές δυνάμεις.

“Οι Χούθι ισχυρίζονται ότι οι επιθέσεις τους σε στρατιωτικά και πολιτικά πλοία συνδέονται κατά κάποιο τρόπο με τη συνεχιζόμενη σύγκρουση στη Γάζα – αυτό είναι εντελώς αβάσιμο και παράνομο. Οι Χούθι ισχυρίζονται επίσης ότι στοχεύουν ειδικά πλοία που ανήκουν στο Ισραήλ ή πλοία που κατευθύνονται προς το Ισραήλ. Αυτό απλά δεν είναι αλήθεια, βάλλουν αδιακρίτως εναντίον πλοίων με παγκόσμιους δεσμούς”, δήλωσε την Παρασκευή ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος που ενημέρωσε δημοσιογράφους στην Ουάσινγκτον.

Ευρύτερη κρίση στην Εγγύς Ανατολή

Η Ερυθρά Θάλασσα δεν είναι το μόνο hotspot όπου οι αμερικανικές και ευρωπαϊκές δυνάμεις και οι σύμμαχοί τους έρχονται αντιμέτωποι με το Ιράν και τους εταίρους του. Τον Νοέμβριο, αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη F-15 έπληξαν μια εγκατάσταση αποθήκευσης όπλων στην ανατολική Συρία, η οποία, σύμφωνα με το Πεντάγωνο, χρησιμοποιούνταν από το ιρανικό Ισλαμικό Σώμα Φρουρών της Επανάστασης και τους σιίτες μαχητές που υποστηρίζει στην εμπόλεμη χώρα. Η απάντηση ήρθε μετά τον τραυματισμό δεκάδων Αμερικανών στρατιωτών σε επιθέσεις στο Ιράκ και τη Συρία . Ο πόλεμος του Ισραήλ με τη Χαμάς κινδυνεύει επίσης να εξαπλωθεί, μετά την έκρηξη που σκότωσε έναν από τους διοικητές της οργάνωσης στην πρωτεύουσα του Λιβάνου, Βηρυτό, νωρίτερα τον Ιανουάριο. Η Χεζμπολάχ υποσχέθηκε ταχεία απάντηση και οι εντάσεις αυξήθηκαν κατά μήκος των συνόρων μεταξύ των δύο χωρών, με Ισραηλινούς πολίτες να απομακρύνονται από τα σπίτια τους σε πόλεις και χωριά κοντά στα σύνορα.

Όλα αυτά συμβάλλουν σε ένα ολοένα και πιο ασταθές περιβάλλον που ανησυχεί τις γειτονικές χώρες, δήλωσε ο Κρίστιαν Κοχ, διευθυντής στο Κέντρο Ερευνών του Κόλπου με έδρα τη Σαουδική Αραβία. “Υπάρχουν πολλά που διακυβεύονται αυτή τη στιγμή και το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας και άλλοι ανησυχούν εξαιρετικά για περαιτέρω κλιμάκωση”, είπε. “Τώρα, ο κίνδυνος περιφερειακής κλιμάκωσης έχει αυξηθεί περαιτέρω, πράγμα που θα μπορούσε να σημαίνει ότι το Ιράν θα εμπλακεί περαιτέρω στη σύγκρουση και αυτό είναι ένα επικίνδυνο σπιράλ”.

Ο δυτικός συνασπισμός αποτελεί πηγή ανησυχίας, παρά ανακούφισης, για τα κράτη του Κόλπου. “Η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα μένουν έξω από αυτόν τον συνασπισμό, επειδή κυρίως δεν θέλουν να τους επιτεθούν οι Χούθι, όπως έκαναν για χρόνια και χρόνια με πυραύλους κρουζ”, δήλωσε ο απόστρατος Αμερικανός στρατηγός Μαρκ Κίμιτ, πρώην βοηθός υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ για πολιτικοστρατιωτικές υποθέσεις.

Οι μακροπρόθεσμες συνέπειες

Στο σταυροδρόμι της Ευρώπης και της Ασίας, η Ερυθρά Θάλασσα είναι μια ζωτικής σημασίας δίοδος για την ενέργεια και το διεθνές εμπόριο. Η θαλάσσια κυκλοφορία μέσω της περιοχής έχει ήδη μειωθεί κατά 20%, δήλωσε την Πέμπτη στους δημοσιογράφους ο υποναύαρχος Εμανουέλ Σλάαρς, ο κοινός διοικητής των γαλλικών δυνάμεων στην περιοχή. Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε αυτή την εβδομάδα το γερμανικό ινστιτούτο IfW Kiel, το παγκόσμιο εμπόριο μειώθηκε κατά 1,3% από τον Νοέμβριο έως τον Δεκέμβριο, με τις επιθέσεις των Χούτι να έχουν πιθανότατα συμβάλει σε αυτό. Ο όγκος των εμπορευματοκιβωτίων στην Ερυθρά Θάλασσα επίσης έπεσε κατακόρυφα και σήμερα είναι σχεδόν 70 τοις εκατό κάτω από το συνηθισμένο, δήλωσε το ινστιτούτο. Τον Δεκέμβριο, αυτό προκάλεσε αύξηση του κόστους των εμπορευματικών μεταφορών και του χρόνου μεταφοράς και οι εισαγωγές και εξαγωγές από την ΕΕ ήταν “σημαντικά χαμηλότερες” από ό,τι τον Νοέμβριο.

Σε μια ένδειξη των επιπτώσεων στις βιομηχανικές αλυσίδες εφοδιασμού, η αμερικανική εταιρεία κατασκευής ηλεκτρικών οχημάτων Tesla ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι θα κλείσει το εργοστάσιό της στη Γερμανία για δύο εβδομάδες. Περίπου το 12% του παγκόσμιου πετρελαίου και το 8% του φυσικού αερίου ρέουν κανονικά μέσω της πλωτής οδού, καθώς και εκατοντάδες φορτηγά πλοία.

Οι τιμές του πετρελαίου σκαρφάλωσαν πάνω από 2,5% μετά τις απεργίες, τροφοδοτώντας τις ανησυχίες της αγοράς για τον αντίκτυπο που θα μπορούσε να έχει μια ευρύτερη σύγκρουση στις προμήθειες πετρελαίου από την περιοχή, ιδίως εκείνες που μεταφέρονται μέσω του Στενού του Ορμούζ, που συνδέει τον Περσικό Κόλπο με τον Ινδικό Ωκεανό και αποτελεί το σημαντικότερο σημείο αποχέτευσης πετρελαίου στον κόσμο.

Οι επιθέσεις των Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα, μία από τις πιο πολυσύχναστες θαλάσσιες οδούς στον κόσμο, έχουν ήδη αναγκάσει μεγάλες ναυτιλιακές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένου του πετρελαϊκού γίγαντα BP, να σταματήσουν τις μεταφορές μέσω της Ερυθράς Θάλασσας, επιλέγοντας αντ’ αυτού μια μακρά παράκαμψη γύρω από το Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας. Σύμφωνα με τον Μπορκ, ο αντίκτυπος στις τιμές της ενέργειας είναι μέχρι στιγμής περιορισμένος, αλλά θα εξαρτηθεί από το τι θα συμβεί στη συνέχεια. “Πρέπει να εξετάσουμε τις ενέργειες δύο παραγόντων εδώ. Η μία είναι οι Χούθι, πώς αντιδρούν, και η άλλη είναι, φυσικά, να εξετάσουμε πώς αντιδρά το Ιράν”, δήλωσε.

Διαβάστε ακόμη

St. George Lycabettus: Από συνοικιακή πολυκατοικία, στο μεγαλεπήβολο ξενοδοχείο του Λυκαβηττού – 50 χρόνια με άγνωστες ιστορίες (pics + vid)

Πλειστηριασμοί: Ποιο ακίνητο «φιλέτο» στο Σύνταγμα βγαίνει στο σφυρί (pics)

Ένα εντυπωσιακό διαμέρισμα στην Hρώδου Αττικού δίπλα στο Προεδρικό Μέγαρο με κορυφαίο interior design

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ