Τη στιγμή που η κλιματική αλλαγή έχει τυλίξει την Ευρώπη -πολλές φορές κυριολεκτικά- στις φλόγες, οι ηγέτες των ισχυρότερων παγκόσμιων οικονομιών έχουν άλλα πράγματα με τα οποία θέλουν να ασχοληθούν.

Σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα της Βρετανίας, το φετινό καλοκαίρι θα είναι το θερμότερο στα ιστορικά. Η Γαλλία, η Πορτογαλία και η Ισπανία φλέγονται. Πάνω από 1.000 άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους. Το μεγαλύτερο μέρος της ευρωπαϊκής ηπείρου περνά περίοδο ξηρασίας. Οι προϊστορικοί παγετώνες των Άλπεων καταρρέουν.

Οι ίδιοι πολιτικοί οι οποίοι είχαν δώσει υποσχέσεις κατά τη διάρκεια της Συνόδου COP26, όμως, τώρα φαίνεται πως έχουν αλλάξει στρατηγική.

Έχοντας βρεθεί με την πλάτη στον τοίχο λόγω του «ντόμινο» της ενεργειακής κρίσης, του πληθωρισμού και της αύξησης του κόστους διαβίωσης, οι ηγέτες της Δύσης ξεχνούν το αφήγημα καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής.

Εξ’ού και η πρόσφατη δήλωση του γ.γ. του ΟΗΕ Antonio Guterres την περασμένη Δευτέρα, ο οποίος τόνισε πως η θέληση της καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής εκ μέρους των ηγετών έχει μειωθεί. Ο Guterres υπογράμμισε πως «έχουμε μία επιλογή. Είτε θα δράσουμε μαζικά, είτε θα αυτοκτονήσουμε μαζικά».

Οι ηγέτες τονίζουν, μεν, πως οι κρίσεις δε θα παρεκτρέψουν τα σχέδιά τους για πράσινη ανάπτυξη, αλλά οι ακτιβιστές υποστηρίζουν πως υπάρχει έλλειψη ηγεσίας στα διεθνή κλιμάκια για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

«Κανείς εκ των ηγετών των G20 δεν έχει παρομοιάσει την κρίση αυτή ως ευκαιρία», τόνισε η Rachel Kyte, πρύτανης του Fletcher School of Law and Diplomacy του Tufts University. H Κyte υπογράμμισε πως «εάν ανησυχούμε για την μετάβασή μας σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (AΠΕ), η τρέχουσα κρίση αποτελεί ευκαιρία».

Συμφωνίες

Στις ΗΠΑ, παρά την «πράσινη» ατζέντα του Προέδρου Biden, οι νομοθετικές προτάσεις του έχουν ναυαγήσει στο Κογκρέσο.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες αντιμετωπίζουν κι αυτές τρομακτικά κλιματικά φαινόμενα. Οι νοτιοδυτικές πολιτείες περνούν τη χειρότερη περίοδο ξηρασίας τους τα τελευταία 1.200 χρόνια, ενώ πολλές εκ των νοτιότερων πολιτειών αντιμετωπίζουν καύσωνες με το θερμόμετρο να ξεπερνά τους 40 βαθμούς Κελσίου. 

Ο Biden, όμως, βρέθηκε στη Σαουδική Αραβία όπου συναντήθηκε με τον πρίγκιπα Mohammed bin Salman, προσπαθώντας να τον πείσει να αυξήσει την παραγωγή πετρελαίου έτσι ώστε να μειωθούν οι τιμές των καυσίμων.

Σύμφωνα με την Κyte «o Biden δεν είναι έτοιμος να ζητήσει από τους πολίτες του να φορέσουν πουλόβερ και να μην οδηγούν τόσο γρήγορα, να μειώσουν λίγο το θερμοστάτη στο σπίτι τους το φετινό χειμώνα. Αντιθέτως, “τα κάνει πλακάκια” με έναν παρία της διεθνούς κοινότητας».

Οι Ευρωπαίοι πολιτικοί, από την πλευρά τους, βρίσκονται παγιδευμένοι στις «Συμπληγάδες» της ενεργειακής κρίσης και των κλιματικών τους υποσχέσεων. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει, από την πλευρά της, υποστηρίξει τις νέες έρευνες για υδρογονάνθρακες της Νορβηγίας κοντά στον αρκτικό κύκλο. Αν και η νομοθεσία της Ε.Ε. της δίνει την ευκαιρία επίτευξης των κλιματικών της στόχων, πολλές κυβερνήσεις ανησυχούν για τις αυξημένες τιμές ενέργειας.

Ο Γερμανός Καγκελάριος Scholz πρόσφατα τόνισε πως «αν και είναι αναγκαία η καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, θα πρέπει να αυξήσουμε τα αποθεματικά φυσικού αερίου μας προσωρινά έτσι ώστε να παρέχουμε ενέργεια στα νοικοκυριά».

Ακολουθώντας το παράδειγμα Biden, η Πρόεδρος της Κομισιόν Ursula von der Leyen επισκέφτηκε το Αζερμπαϊτζάν και τον -κατά πολλούς δικτάτορα- Πρόεδρο Ilham Aliyev για παρόμοιο λόγο, τονίζοντας πως «το Αζερμπαϊτζάν θα εξελιχθεί από πάροχο υδρογονανθράκων της Ευρώπης σε σημαντικό πάροχο ΑΠΕ για την Ευρωπαϊκή Ένωση». Την ίδια στιγμή, οι ευρωπαϊκές εταιρείες έχουν συνάψει μακροπρόθεσμες συμφωνίες οι οποίες θα επεκτείνουν την εισαγωγή αερίου από το Baku πρός την Ε.Ε. για δεκαετίες ολόκληρες.

Στη Βρετανία, το Κόμμα των Συντηρητικών καλείται να επιλέξει αντικαταστάτη του Boris Johnson. Σύμφωνα με εμπιστευτικές πηγές του Politico οι υποψήφιοι νέοι πρωθυπουργοί ναι μεν μίλησαν για ένα ή δύο περιβαλλοντικούς στόχους αλλά κανείς δεν υποσχέθηκε να ολοκληρώσει τη λεγόμενη Πράσινη Βιομηχανική Επανάσταση του Johnson.

Λιωμένη άσφαλτος

Την περασμένη Δευτέρα, οι θερμοκρασίες στην Ευρώπη έφτασαν σε τρομακτικά ύψη. Μέχρι το απόγευμα, πάνω από 20.000 Γάλλοι εκκενώθηκαν από τις κατοικίες τους. Καταρρίφθηκαν πάνω από 100 ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών στη χώρα μέσα σε μόλις μία εβδομάδα. Η άσφαλτος σε αεροδρόμιο της Βρετανίας έλιωσε, καθυστερώντας στρατιωτικές πτήσεις και προκαλώντας προβλήματα στο αεροδρόμιο του Luton. Στη Γερμανία, 80 παιδιά έπρεπε να σωθούν από μία παιδική χαρά όταν τα ξηρά χόρτα σε κοντινά πεδία άρπαξαν φωτιά.

«Η κλιματική αλλαγή σκοτώνει ανθρώπους», ανέφερε ο Ισπανός πρωθυπουργός Pedro Sanchez από την πυρόπληκτη περιοχή της Extremadura.

Λίγες ώρες νωρίτερα, στην περιοχή Castilla y Leon, ένας 69χρονος βοσκός και τα απομεινάρια του κοπαδιού του διασώθηκαν από μία φωτιά. Ένας πυροσβέστης έχασε τη ζωή του στην ίδια περιοχή κατά τη διάρκεια νυχτερινής μάχης με τις φλόγες.

Η ζωή στη νότια Ευρώπη και δη στην Ισπανία, την Ιταλία και την Ελλάδα, κάθε καλοκαίρι είναι εξαιρετικά δύσκολη, αφού πολλά νοικοκυριά αναγκάζονται να επιλέξουν μεταξύ του κλιματισμού και της φτώχειας.

Αυτό είναι το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι ηγέτες, οι οποίοι καλούνται να διασώσουν τους πολίτες από την «τέλεια καταιγίδα» των κρίσεων και την αύξηση του κόστους διαβίωσης.

Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση της McKinsey στη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ισπανία και τη Βρετανία τον Ιούνιο, πάνω από το 50% των ερωτηθέντων ανησυχούσαν περισσότερο για τον πληθωρισμό. Το 15% ανησυχούσαν για τον πόλεμο στην Ουκρανία και μόλις το 8% ανησυχούσε για τα ακραία καιρικά φαινόμενα.

Σύμφωνα με διαφορετική δημοσκόπηση, πάνω από το 50% των Γερμανών συμφωνούν με την προσωρινή επαναλειτουργία των εργοστασίων καύσης άνθρακα, ενώ το 42% ανησυχούν περισσότερο για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν με τις τιμές από την κλιματική αλλαγή.

Όλα αυτά λαμβάνουν χώρα κατά την «κρίσιμη δεκαετία» για τη μετάβαση σε ΑΠΕ και την αντιμετώπιση του παγκόσμιου, υπαρξιακού -πια- προβλήματος

Διαβάστε επίσης:

Μίκι Μπρούνι: Η Ελληνίδα πίσω από τον Armani που τον έκανε να λατρέψει την Ελλάδα (pics + vid)

Η Tesla εγκαταλείπει το bitcoin – «Δεν είναι αυτό που νομίζετε» λέει ο Μασκ

Ποια ελληνικά νησιά καταρρίπτουν τα ρεκόρ του 2019