H Ευρωζώνη ενδέχεται να βρεθεί αντιμέτωπη και πάλι με τον «ιταλικό πονοκέφαλο». Η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της, υπό την ηγεσία της πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι, προσπαθεί να εξισορροπήσει τον ισολογισμό της, ενώ πρόσφατα αποφάσισε να αυξήσει τις δημόσιες δαπάνες της.

Αυτό δε θα «παίξει» μόνο με τα όρια της υπομονής των επενδυτών αλλά θα εγείρει ερωτήματα και στους κύκλους των Ευρωπαίων ρυθμιστών τη στιγμή που η οικονομική ανάπτυξη ασθμαίνει.

«Πιστεύω πως τα μέλη της Κομισιόν, οι οποίοι είναι γνώστες της πολιτικής, θα καταλάβουν την κατάσταση που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε λόγω της επιβράδυνσης της ανάπτυξης και της πιθανότητας ύφεσης», ανέφερε ο Ιταλός ΥΠΟΙΚ Τζιανκάρλο Τζορτζέτι.

Η Ιταλία πια προβλέπει τη δημιουργία ελλείμματος 5,3% του ΑΕΠ φέτος και 4,3% του ΑΕΠ το 2024, σε σχέση με τις προηγούμενες εκτιμήσεις των 4,4% και 3,5% αντίστοιχα.

Μετά από δύο χρόνια ανάπτυξης πέραν του μέσου όρου της Ευρωζώνης, η Ιταλία αναμένεται να επιστρέψει στην αναιμική ανάπτυξη η οποία την οδήγησε στη δεύτερη θέση της κατάταξης των πιο υπερχρεωμένων χωρών της Ευρωζώνης, πίσω από την Ελλάδα.

Οποιαδήποτε αύξηση του ελλείμματος θα αντιμετωπιστεί αρνητικά από την Κομισιόν η οποία εποπτεύει και τους προϋπολογισμούς των χωρών. Την περασμένη άνοιξη η Κομισιόν ζήτησε από την ιταλική κυβέρνηση να εξασφαλίσει συνετή δημοσιονομική πολιτική ενώ δεσμεύτηκε να λάβει μέτρα κατά των χωρών που παραβαίνουν τους κανονισμούς για το χρέος.

«Η κουβέρτα είναι πολύ κοντή» (la coperta é troppo corta) όπως λένε και οι Ιταλοί, κάτι το οποίο αναδεικνύεται από τα πενιχρά σχετικά έσοδα σε σχέση με τις προγραμματισμένες δαπάνες της κυβέρνησης.

Ο μεγαλύτερος λόγος της αύξησης των δαπανών αυτών είναι η φοροελάφρυνση για ανακαίνιση των σπιτιών, το λεγόμενο και «Super Bonus» το οποίο είχε αποφασιστεί πριν από την άνοδο της κυβέρνησης Μελόνι. Μέχρι τα τέλη Αυγούστου, το πρόγραμμα είχε κοστίσει 86 δισ. ευρώ, πολύ παραπάνω από την αρχική εκτίμηση των 72 δισ. 

Το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους αυξάνεται παράλληλα λόγω των αυξημένων επιτοκίων. Το ιταλικό χρέος άγγιξε τα 83,2 δισ. ευρώ το 2022, αυξημένο κατά 1/3 σε ετήσιο επίπεδο, ενώ αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω τα επόμενα χρόνια.

Αν και το χρέος του 2023 είναι ακόμα άγνωστο, ο Τζορτζέτι τόνισε πως το 2024, αυτό το κόστος θα αυξηθεί κατά 14 δισ., οδηγώντας το κόστος εξυπηρέτησής του άνω των 100 δισ. ευρώ ετησίως.

Άσχημα είναι τα πράγματα όσον αφορά και τα έσοδα, αφού σύμφωνα με την ιταλική στατιστική υπηρεσία, καταγράφηκε μείωση το β’ τρίμηνο του έτους, λόγω της περιορισμένης βιομηχανικής δραστηριότητας.

Η Ιταλία, παράλληλα, ζήτησε και την τέταρτη δόση του ευρωπαϊκού ταμείου ανάκαμψης η οποία αγγίζει τα 16,5 δισ. ευρώ, ελπίζοντας πως θα τη λάβει μέχρι το τέλος του έτους. Αυτό είναι τεχνικά πιθανό αφού η Κομισιόν είναι αναγκασμένη να λάβει αποφάσεις μέσα σε δύο μόλις μήνες. Παρ’ όλα αυτά, όπως αναφέρει και το Politico, η προηγούμενη δόση των 18,5 δισ. είχε καθυστερήσει για πολλούς μήνες λόγω ασυμφωνιών με τις Βρυξέλλες όσον αφορά την επίτευξη των προαπαιτούμενων στόχων από την ιταλική κυβέρνηση.

Εάν αυτό συμβεί και πάλι, η κυβέρνηση θα έχει 16,5 δισ. λιγότερα στον προϋπολογισμό της. Χαρακτηριστικές είναι οι σπασμωδικές προσπάθειες της Ιταλίας για αύξηση των εσόδων της, μέσω της απροσδόκητης φορολόγησης των τραπεζών.

Αν και οι αγορές είχαν παραμείνει σχετικά σταθερές κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους θητείας της Μελόνι, τώρα πια επικεντρώνονται εκ νέου στην ιταλική οικονομική πολιτική, τη στιγμή που η ΕΚΤ έχει αρχίσει την άρση του προγράμματος αγοράς ομολόγων.

Διαβάστε ακόμη

Oι μεγάλοι του design – Αrne Jacobsen: Το έργο του πρωτοπόρου της σκανδιναβικής αισθητικής

Η πλουσιότερη βασιλική οικογένεια της Ευρώπης χτίζει μια αυτοκρατορία $300 δισεκατομμυρίων (γράφημα)

Tesla: Γιατί επενδύει δισεκατομμύρια δολάρια στην τεχνητή νοημοσύνη (tweets + vids)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ