Όπως έγινε γνωστό τελευταία, η Tesla πραγματοποίησε μεγάλες επενδύσεις στην τεχνητή νοημοσύνη (ΑΙ) και είναι προφανές ότι ο Έλον Μασκ δεν θα προχωρούσε σε τέτοια οικονομικά ανοίγματα εάν δεν ήταν σίγουρος πως αυτό δεν θα του απέφερε τεράστια, νέα κέρδη.

Ο νέος υπερυπολογιστής με την ονομασία Dojo αποτελεί ένα νέο κεφάλαιο στις νέες επενδύσεις του Mr Tesla, αφού το σχέδιο προβλέπει πως θα αναπτυχθεί για την ανάπτυξη εφαρμογών ΑΙ ειδικά για οχήματα, ώστε αυτά να μπορούν να «διαβάζουν» καταστάσεις στον δρόμο και να «αντιδρούν» σε αυτές, διορθώνοντας την πορεία τους. Ταυτόχρονα, ο Dojo θα χρησιμοποιείται και για την ανάπτυξη τεχνολογίας η οποία θα χρησιμοποιηθεί σε τελείως αυτόνομα οχήματα τύπου ρομποταξί.

Εάν πετύχουν οι προσπάθειες αυτές, οίκοι όπως η Morgan Stanley θεωρούν ότι θα δημιουργηθούν προοπτικές για μεγάλη άνοδο των μετοχών της Tesla και συνεπακόλουθη ενίσχυση της κεφαλαιοποίησης εταιρείας, κατά 500 ή 600 δισ. δολ. Σύμφωνα με το CNN, θα πρόκειται για αύξηση στην κεφαλαιοποίηση κατά περίπου 75% σε σύγκριση με αυτή που έχει σήμερα η εταιρεία και ανέρχεται σε σχεδόν 790 δισ. δολ.

Οι τιμές στις μετοχές της Tesla έχουν διπλασιαστεί από την αρχή του έτους, αλλά απέχουν ακόμα από το ιστορικό υψηλό όλων των εποχών των 414,50 δολαρίων που σημειώθηκε τον Νοέμβριο του 2021. Η Tesla είναι η αυτοκινητοβιομηχανία με τη μεγαλύτερη χρηματιστηριακή αξία στον κόσμο.

Οι μετοχές της Tesla σημείωσαν άνοδο μετά τις θετικές προβλέψεις της Morgan Stanley για τις προσπάθειες της αυτοκινητοβιομηχανίας με τον υπερυπολογιστή. Η ομάδα της Morgan Stanley προέβλεψε ότι η τεράστια ώθηση στην χρηματιστηριακή αξία θα μπορούσε να προέλθει από το Dojo που -δυνητικά- θα ξεκλειδώσει νέες ροές εσόδων μέσω της ευρύτερης υιοθέτησης ρομποταξί και υπηρεσιών λογισμικού που θα αγοράζουν οι πελάτες – ανεξάρτητα από τις αγορές αυτοκινήτων.

«Οι επενδυτές έχουν συζητούν εδώ και καιρό εάν η Tesla είναι εταιρεία αυτοκινήτων ή εταιρεία τεχνολογίας. Πιστεύουμε ότι είναι και τα δύο, αλλά βλέπουμε ότι η μεγαλύτερη κινητήρια δύναμη από εδώ είναι τα έσοδα από λογισμικό και υπηρεσίες», ανέφερε το σημείωμα του αμερικανικού οίκου.

Ο Dojo είναι υπερυπολογιστής πάνω στον οποίο εργάζεται στην Tesla εδώ και περίπου πέντε χρόνια. Έχει σχεδιαστεί για να εκπαιδεύει συστήματα τεχνητής νοημοσύνης για την ολοκλήρωση πολύπλοκων εργασιών, όπως η βελτίωση του συστήματος υποβοήθησης οδηγού της Tesla. Επίσης παράγει λογισμικό το οποίο η εταιρεία ελπίζει ότι θα επιτρέπει την αυτόνομη κυκλοφορία οχημάτων στους δρόμους, σύμφωνα με το CNBC.

Βέβαια υπάρχουν κι άλλοι παράγοντες της αγοράς που προειδοποιούν ότι χρειάζονται περισσότερες επιφυλάξεις στη δεδομένη χρονική στιγμή. Υπενθυμίζεται πως ο Μασκ έχει δώσει μεγάλες υποσχέσεις για ανακαλύψεις στην αυτόνομη οδήγηση, πολλές φορές στο παρελθόν. Ανάμεσα στα άλλα έχει προβλέψει ότι θα κυκλοφορούσαν στους δρόμους ρομποταξί της Tesla μέχρι το τέλος του 2020. Κάτι που, ακόμα, δεν έχουμε δει…

Η Morgan Stanley αύξησε την εκτίμηση εσόδων για τις υπηρεσίες παροχής δικτύωσης της Tesla στα 335 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2040 από 157 δισεκατομμύρια δολάρια που ήταν μέχρι πρόσφατα. Η Morgan Stanley εκτιμά ότι τέτοιες υπηρεσίες λογισμικού προς πελάτες θα αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 60% των βασικών εσόδων της Tesla έως το 2040, ποσό σχεδόν διπλάσιο από αυτό που αναμένεται να καταγραφεί το 2030.

Οι αναλυτές πρόσθεσαν ότι η τελευταία έκδοση του συστήματος λογισμικού πλήρους αυτόνομης οδήγησης της Tesla που αναμένεται να παρουσιαστεί στα τέλη του έτους και η επόμενη ημέρα της τεχνολογίας τεχνητής νοημοσύνης της Tesla θα είναι κάτι σημαντικό για τις αγορές. Η τεχνολογία αυτή αναμένεται να έχει κάνει σημαντικές προόδους το 2024 αλλά μέχρι τώρα δεν έχει ανακοινωθεί τίποτε για αυτή. Αλλά κανείς δεν μπορεί να προβλέψει την επόμενη κίνηση του Μασκ…

Διαβάστε ακόμη

ΛΑΡΚΟ: Η Ιρλανδική CMI κρατά το κλειδί του διαγωνισμού για την πώληση της βιομηχανίας

Τα αριστουργήματα της ιαπωνικής ωρολογοποιίας – Ασύλληπτη λεπτομέρεια σε κομμάτια μόνο για συλλέκτες

Τα 10 πιο θεαματικά ασανσέρ του κόσμου: Iλιγγιώδη ύψη και εμπνευσμένο design

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ