Η Facebook Inc θα καταβάλει πρόστιμο-ρεκόρ ύψους 5 δισεκατομμυρίων, έπειτα από μια έρευνα της αμερικανικής κυβέρνησης σχετικά με τις πρακτικές προστασίας της ιδιωτικής ζωής της, ενώ η εταιρεία συμφώνησε επίσης να αναδιαρθρώσει την προσέγγισή της στην ιδιωτικότητα των χρηστών, σύμφωνα με ανακοίνωση της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Εμπορίου των ΗΠΑ.

“Παρά τις επανειλημμένες υποσχέσεις στα δισεκατομμύρια των χρηστών του παγκοσμίως, ότι θα μπορούσαν να ελέγξουν τον τρόπο με τον οποίο μοιράζονται προσωπικές πληροφορίες, το Facebook υπονόμευσε τις επιλογές των καταναλωτών”, δήλωσε ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Joe Simons, Ρεπουμπλικανός.

Ωστόσο, ο Rohit Chopra, Δημοκρατικό μέλος της Επιτροπής, δήλωσε ότι το πρόστιμο προβλέπει “γενική ασυλία” για τα στελέχη της εταιρείας “και δεν υπάρχουν πραγματικοί περιορισμοί στο επιχειρησιακό μοντέλο του Facebook” ούτε “διορθώνει τα βασικά προβλήματα που οδήγησαν σε αυτές τις παραβιάσεις”.

Υπό τον διακανονισμό, το ΔΣ του Facebook θα δημιουργήσει μια ανεξάρτητη επιτροπή προστασίας προσωπικών δεδομένων, η οποία θα αφαιρεί τον «απεριόριστο έλεγχο από τον CEO του Facebook, Mark Zuckerberg, πάνω στις αποφάσεις που αφορούν την ιδιωτική ζωή των χρηστών».

Όπως τόνισε ο κ. Chopra, τα 5 δισ. είναι λιγότερα από όσα βγάζει το Facebook από την παραβίαση της ιδιωτικότητας των χρηστών.

Πολλαπλά χτυπήματα

Δεύτερο πρόστιμο ανακοινώθηκε την ίδια μέρα για την εταιρεία, ύψους 100 εκατ. δολαρίων, αυτή τη φορά στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC), με την κατηγορία ότι παραπλανούσε τους επενδυτές για πάνω από δύο χρόνια, σχετικά με την χρήση των δεδομένων των χρηστών.

Η SEC δήλωσε ότι το Facebook γνώριζε από το Δεκέμβριο του 2015 ότι ένας ερευνητής είχε πωλήσει αθέμιτα πληροφορίες σχετικά με δεκάδες εκατομμύρια χρήστες στην εταιρεία ανάλυσης δεδομένων Cambridge Analytica, αλλά δεν αποκάλυψε την παραβίαση αυτή μέχρι τον Μάρτιο του 2018, προκαλώντας πτώση της μετοχής.