Οι ΗΠΑ έχουν παραμείνει εύκολα στην κορυφή των στρατιωτικών εξόδων τα τελευταία 25 χρόνια.

Παρά τη μείωση του προϋπολογισμού των ΗΠΑ, η Ουάσιγκτον εξακολουθεί να ξοδεύει από μόνη της ό,τι ξοδεύουν μαζί οι επόμενες 7 χώρες που βρίσκονται υψηλότερα στη λίστα των δαπανών.

Το παρακάτω infographic, δείχνει τις παγκόσμιες τάσεις των στρατιωτικών δαπανών κατά τα τελευταία 25 χρόνια.

Σύμφωνα λοιπόν με το infographic, παρά την αύξηση στις δαπάνες των ΗΠΑ μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, οι στρατιωτικές δαπάνες στα έθνη των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ μειώθηκαν. Το 2015, το ΝΑΤΟ αντιπροσώπευε μόνο το 52% του συνόλου των παγκόσμιων στρατιωτικών δαπανών, παρά την εξάπλωση του ISIS και τη διακοπή των σχέσεων με τη Ρωσία.

Στην πραγματικότητα, η πλειοψηφία των εθνών του ΝΑΤΟ δεν πληρούν τις στρατιωτικές ανάγκες του 2% του προϋπολογισμού που απαιτεί η συμμαχία. Αυτή η μείωση στις στρατιωτικές δαπάνες της Δύσης γίνεται παράλληλα με την συνεχή αύξηση των αμυντικών προϋπολογισμών των χωρών εκτός ΝΑΤΟ.

Το δεύτερο σημαντικό στοιχείο που αποτυπώνει το infographic είναι η συνεχής αύξηση των στρατιωτικών δαπανών της Κίνας. Το 1990, το Πεκίνο ξόδεψε 2 δισεκατομμύρια δολάρια για την άμυνα, ποσό ισοδύναμο με το 1,47% των συνολικών δαπανών παγκοσμίως.

Το 2015, ωστόσο, η Κίνα ξεπέρασε άλλα έθνη, φτάνοντας να είναι η δεύτερη χώρα με τις μεγαλύτερες αμυντικές δαπάνες παγκοσμίως (214.7 δισεκατομμύρια δολάρια), το 12,37% των συνολικών δαπανών παγκοσμίως.

Παρά τις συνεχείς αυξήσεις στις δαπάνες του Πεκίνου, όμως, η Κίνα εξακολουθεί να δαπανά μόνο το 1/3 των ετήσιων αμυντικών δαπανών των ΗΠΑ.