Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι φοβούνται ότι η εφοδιαστική αλυσίδα αποτελεί το μυστικό όπλο της Κίνας. Τα τελευταία χρόνια, η έκφραση «εφοδιαστική αλυσίδα» έχει αποκτήσει ολοένα και μεγαλύτερη σημασία για όλους, από τους επιχειρηματίες μέχρι τους κυβερνητικούς αξιωματούχους και τους καταναλωτές. Τώρα πια, αποτελεί μια έκφραση που γίνεται σημαντική ακόμη και για τους στρατιωτικούς.

Σύμφωνα με το περιοδικό Barron’s, οι Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούν ότι η Κίνα θα χρησιμοποιήσει την επιρροή της στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα ως πρόσθετο εργαλείο για να προωθήσει την πολιτική και στρατιωτική της ισχύ, όπως προκύπτει από πρόσφατη έκθεση αναλυτών.

Η «Ετήσια Αξιολόγηση Απειλών» που εκδόθηκε από τον διευθυντή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ ανέφερε ότι η Κίνα χρησιμοποιεί ήδη την κυριαρχία της στην αλυσίδα εφοδιασμού για να εξαναγκάσει ξένες εταιρείες και χώρες να της μεταφέρουν τεχνολογία και πνευματική ιδιοκτησία. Στην πραγματικότητα, όπως αναφέρον, οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι εξαιρετικά ευάλωτες στη χειραγώγηση της εφοδιαστικής αλυσίδας από την Κίνα.

Οι διαταραχές που προκάλεσε η πανδημία έδειξαν στον κόσμο τη σημασία των εφοδιαστικών αλυσίδων, δη τον τρόπο με τον οποίο τα επιμέρους συστατικά των προϊόντων περνούν διάφορες χώρες μέχρι να συντεθούν σε προϊόντα έτοιμα προς πώληση στην αγορά.

Η πανδημία απέδειξε το πως η διαταραχή ενός και μόνο εργοστασίου στην Κίνα ή σε κάποια άλλη χώρα θα μπορούσε να σταματήσει τη λειτουργία σημαντικών βιομηχανικών μονάδων σε όλο τον κόσμο.

Όπως αναφέρει το zerohedge, η έκθεση των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ αναφέρθηκε σε βάθος στην κυριαρχία της Κίνας στους τεχνολογικούς τομείς, συμπεριλαμβανομένων των ημιαγωγών, των κρίσιμων ορυκτών, των μπαταριών, των φωτοβολταϊκών και των φαρμακευτικών προϊόντων.

Οι Αμερικανοί, όπως και οι περισσότεροι καταναλωτές σε όλο τον κόσμο, εξαρτώνται από μια φαρμακευτική εφοδιαστική αλυσίδα την οποία διαχειρίζεται σχεδόν εξ ολοκλήρου η Κίνα.

Όπως επεσήμανε ο Αμερικανός γερουσιαστής Μάρκο Ρούμπιο σε έκθεσή του το 2019 πριν από το ξέσπασμα της πανδημίας, οι Κινέζοι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής στοχεύουν να μετατρέψουν την εγχώρια βιομηχανία βιοτεχνολογίας της Κίνας σε «παγκόσμιο φαρμακείο».

Σε μεγάλο βαθμό, έχουν ήδη κυριαρχήσει στο κατώτερο άκρο της εφοδιαστικής αλυσίδας των φαρμάκων και της ιατρικής τεχνολογίας.

Το 80% των δραστικών φαρμακευτικών συστατικών (API) των φαρμάκων στην αμερικανική αγορά προέρχεται από το εξωτερικό, κυρίως από την Κίνα και την Ινδία.

Στα παλαιότερα φάρμακα με χαμηλά περιθώρια κέρδους, οι κινεζικές φαρμακοβιομηχανίες έχουν συχνά αναλάβει εξ ολοκλήρου την παραγωγή από δυτικές εταιρείες. Οι κινέζοι κατασκευαστές είναι ήδη οι μοναδικοί προμηθευτές πολλών API και φαρμάκων χαμηλότερης ποιότητας.

Μετά από την πανδημία, αυτή η εξάρτηση από την Κίνα για τα συνταγογραφούμενα φάρμακα έχει χειροτερέψει. Καθώς οι εντάσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας εντείνονται, η πιθανότητα χρήσης του μοχλού γεωπολιτικής πίεσης αυτού από το κινεζικό πολιτμπιρό αυξάνεται. 

Οι εμπειρογνώμονες υποστηρίζουν ότι η ανάπτυξη του φαρμακευτικού εμπορίου μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας ενέχει σοβαρό κίνδυνο, καθώς η εχθρική σχέση θα μπορούσε να οδηγήσει σε «κλείσιμο» της εφοδιαστικής αλυσίδας.

Σύμφωνα με ορισμένους αναλυτές, τα φαρμακευτικά προϊόντα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως όπλο σε έναν εμπορικό πόλεμο, όπως είχε προταθεί σε προηγούμενες κινεζικές στρατηγικές συνομιλίες. Επιπλέον, ο αμερικανικός FDA έχει λιγότερη εποπτεία επί των κινεζικών εγκαταστάσεων, γεγονός που δημιουργεί ερωτήματα σχετικά με την ασφάλεια των ξένων παρασκευαστών.

 

Διαβάστε ακόμη

Σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για τον αιγιαλό – Αυστηρές ποινές για παρανομίες

Εurostat: Στο 3,2% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Ιανουάριο – Υποχώρησε στο 2,8% στην Ευρωζώνη

Σε υψηλό 10 μηνών ο PMI Ευρωζώνης – Νέα συρρίκνωση της μεταποίησης τον Ιανουάριο

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ