Σε υψηλό 10 μηνών ο δείκτης PMI στην Ευρωζώνη, καθώς η συρρίκνωση του μεταποιητικού κλάδου μετριάστηκε περαιτέρω στην αρχή του 2024, σύμφωνα με έρευνα της S&P Global.

Ειδικότερα, ο δείκτης HCOB PMI για τον κλάδο της μεταποίησης ενισχύθηκε στις 46,6 μονάδες τον Ιανουάριο από 44,4 μονάδες τον Δεκέμβριο σκαρφαλώνοντας στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 10 μηνών.

Ο δείκτης παραμένει κάτω από το επίπεδο των 50 μονάδων που διαχωρίζει την επέκταση από τη συρρίκνωση της δραστηριότητας από τον Ιούλιο του 2022.

Ο δείκτης HCOB PMI για την παραγωγή σκαρφάλωσε σε υψηλό εννέα μηνών στις 46,6 μονάδες από 44,4 μονάδες τον Δεκέμβριο.

Τα στοιχεία της έρευνας έδειξαν ότι η μεταποιητική δραστηριότητα συνέχισε να συρρικνώνεται τον Ιανουάριο στις μεγαλύτερες οικονομίες της ζώνης του ευρώ, αν και με βραδύτερο ρυθμό. Ειδικότερα, στη Γερμανία, τη μεγαλύτερη οικονομία της ζώνης, ο δείκτης ενισχύθηκε σε υψηλό 11 μηνών στις 45,5 μονάδες και στη Γαλλία, τη δεύτερη μεγαλύτερη, σε υψηλό τεσσάρων μηνών στις 43,1 μονάδες. Στην περιφέρεια, ο ιταλικός PMI σκαρφάλωσε σε υψηλό 10 μηνών, στις 48,5 μονάδες, ενώ ο ισπανικός PMI ενισχύθηκε επίσης σε υψηλό 10 μηνών, στις 49,2 μονάδες.

Στον αντίποδα η Ελλάδα κινήθηκε σε θετική τροχιά, με τον μεταποιητικό κλάδο να καταγράφει θετικά πρόσημα και τον σχετικό δείκτη PMI να κινείται πάνω από τις 51,3 μονάδες.

Διαβάστε ακόμη

Σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για τον αιγιαλό – Αυστηρές ποινές για παρανομίες

ΔΝΤ: Ετήσια μείωση 30% της μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων λόγω επιθέσεων στην Ερυθρά Θάλασσα

Eurobank και Πειραιώς χρηματοδοτούν το μεγάλο φωτοβολταϊκό έργο 550 ΜWp της ΔΕΗ Ανανεώσιμες στην Πτολεμαΐδα

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ