Η πανδημία και τα περιοριστικά μέτρα άλλαξε τις συνήθειες των Γερμανών όσον αφορά τη διανομή προϊόντων στο σπίτι αλλά όχι  εκείνες που αφορούν την προμήθεια φαρμάκων. Το «απόρθητο κάστρο» των φαρμακείων πλέον απειλείται από τον αυξανόμενο αριθμό νεοφυών εταιρειών (startups) που αναλαμβάνουν την κατ’ οίκον παράδοση φαρμάκων. Τη διείσδυσή τους φαίνεται πως διευκολύνει η υλοποίηση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.

Σύμφωνα με τον Λούκας Πιετσόνκα, συνιδρυτή της εταιρίας διανομής φαρμακευτικών σκευασμάτων Mayd, «η εταιρία μας κλείνει το κενό μεταξύ φαρμακείου και πελατών». Μέσω εφαρμογής οι πελάτες έχουν τη δυνατότητα να παραγγείλουν φάρμακα, για τα οποία δεν απαιτείται συνταγή, στο φαρμακείο της γειτονιάς. Στη συνέχεια ένα οδηγός της start-up εταιρίας τα παραλαμβάνει από εκεί και τα παραδίδει στον αγοραστή μέσα σε 30 λεπτά. Το φαρμακείο ωστόσο θα πρέπει να διασφαλίσει ότι ο καταναλωτής ενημερώθηκε για παρενέργειες και δοσολογία είτε τηλεφωνικά, είτε μέσω διαδικτύου.

Θα τετραπλασιαστεί ο τζίρος της διαδικτυακής αγοράς φαρμάκων

Νεοφυείς εταιρίες, όπως Mayd, Phaster, First-A ή Kurando, στηρίζουν το επιχειρησιακό τους μοντέλο στη σχεδιαζόμενη ηλεκτρονική συνταγογράφηση, η οποία μετά από καθυστερήσεις ετών, αρχίζει να λαμβάνει σάρκα και οστά και στη Γερμανία. Χάρη στη νέα τεχνολογία οι εταιρίες διανομής φαρμάκων αποκτούν τη δυνατότητα να παραδίδουν και φάρμακα για τα οποία απαιτείται συνταγή γιατρού, υπό την προϋπόθεση ότι τηρείται ο νόμος που προβλέπει προηγούμενη ενημέρωση των καταναλωτών. Η επενδυτική εταιρία Earlybird, η οποία στηρίζει οικονομικά την Mayd, εκτιμά ότι ο τζίρος από τη διαδικτυακή αγορά και διανομή φαρμάκων στην Ευρώπη θα τετραπλασιαστεί μέχρι το 2030.

Το 2020 τα ποσοστό των συνταγογραφούμενων φαρμάκων στη Γερμανία άγγιξε το 58% του συνόλου των πωλήσεων και το 85% του συνολικού τζίρου, αναφέρει ο Ομοσπονδιακός Σύνδεσμος Φαρμακοποιών ABDA.

Ζήτημα χρόνου μια σύγκρουση φαρμακείων και start-up

Η ταχυδρομική αποστολή φαρμακευτικών παρασκευασμάτων υπόκειται στη Γερμανία σε ένα πολύ συγκεκριμένο νομικό πλαίσιο, το οποίο θέτει εμπόδια στις νεοφυείς εταιρίες. Έτσι για παράδειγμα μόλις 3.000 από τα συνολικά 18.500 φαρμακεία της χώρας διαθέτουν την απαραίτητη άδεια για να αποστέλλουν φάρμακα μέσω διανομέων.

Διαβάστε τη συνέχεια στην Deutsche Welle