Στη δήλωση ότι η Ρωσία δεν θέλει πόλεμο με την Ουκρανία προχώρησε ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, μετά τη συνάντηση που είχε στο Κρεμλίνο με τον Καγκελάριο της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς.

Οι συνομιλίες των δύο ηγετών κράτησαν περισσότερο από τρεις ώρες, σε μια συνάντηση που πραγματοποιήθηκε μετά την ανακοίνωση από το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας για απόσυρση μερικών στρατευμάτων από τα σύνορα της χώρας με την Ουκρανία.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν ανακοίνωσε ότι η Ρωσία είναι έτοιμη για διάλογο με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, παρόλο που η χώρα του δεν έχει λάβει ακόμη τις διαβεβαιώσεις ασφαλείας που έχει ζητήσει.

«Θέλουμε (πόλεμο) ή δεν θέλουμε; Φυσικά και όχι. Γι’ αυτό και θέτουμε τις προτάσεις μας για τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων», είπε ο Βλαντίμιρ Πούτιν στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Όλαφ Σολτς.

Ακόμη, ο Ρώσος πρόεδρος ανέφερε ότι η χώρα του θα κινηθεί αναλόγως τις εξελίξεις: «Ανάλογα με το πώς θα εξελίσσεται ο διάλογος, θα εξελίσσεται και η κατάσταση και στα υπόλοιπα ζητήματα, που ανησυχούν και εσάς και εμάς», δήλωσε συγκεκριμένεα.

Παράλληλα, επισήμανε ότι θέλει να λυθεί το ζήτημα της ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, τονίζοντας ότι ελπίζει πως οι εταίροι της Ρωσίας θα την ακούσουν. Όπως είπε, οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ έχουν απορρίψει την απίτηση της Μόσχας να κρατήσουν έξω από το ΝΑΤΟ την Ουκρανία και τις άλλες πρώην σοβιετικές χώρες, αλλά ότι συμφώνησαν να συζητήσουν μια σειρά από μέτρα ασφαλείας που είχε προτείνει η Ρωσία στο παρελθόν.

Σε ερώτηση για την αναγνώριση των περιοχών των αυτονομιστών στην Ουκρανία, ο πρόεδρος της Ρωσίας δεν έδωσε διευκρινίσεις για τη στάση του, ενώ ο Όλαφ Σολτς ανέφερε ότι κάτι τέτοιο θα έθετε σε κίνδυνο την ειρηνευτική διαδικασία του Μινσκ.

Πούτιν: Φυσικό αέριο και μέσω Ουκρανίας

Σε ό,τι αφορά τον αμφιλεγόμενο αγωγό Nord Stream 2, ο Όλαφ Σολτς είπε ότι η Γερμανία θα διασφαλίσει ότι οι ροές του φυσικού αερίου δεν θα παρακάμπτουν την Ουκρανία και πως η χώρα του εργάζεται για την εξασφάλιση της ειρήνης στην περιοχή.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν, από την πλευρά του, ανέφερε ότι περιμένει την έγκριση της γερμανικής ρυθμιστικής αρχής για τον Nord Stream 2, ο οποίος όπως είπε θα ενισχύσει την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης, και πως η χώρα του θα συνεχίσει τις εξαγωγές φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας μετά το 2024, όταν λήξει η συμφωνία για τη διαμετακόμιση φυσικού αερίου.

Διαβάστε ακόμη

ΕΛΣΤΑΤ: Νέα «έκρηξη» πληθωρισμού – Στο 6,2% τον Ιανουάριο

Πέφτουν οι ευρωπαϊκές τιμές ενέργειας – Ενδείξεις αποκλιμάκωσης της έντασης από τη Μόσχα

Στόλτενμπεργκ: Υπάρχουν ενδείξεις από τη Ρωσία ότι η διπλωματία πρέπει να συνεχιστεί