Η ρωσική οικονομία είναι πιθανό να έχει συρρικνωθεί κατά 2,5% το 2022, αλλά τα καταφέρνει καλύτερα από ό,τι προέβλεπαν οι περισσότεροι ειδικοί, όπως δήλωσε σήμερα ο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος μίλησε στη διάρκεια συνάντησης με ανώτατους αξιωματούχους όπως ο υπουργός Οικονομικών και η επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας, δήλωσε πως θα πρέπει να ενθαρρυνθεί η αύξηση των πραγματικών μισθών.

«Η πραγματική δυναμική αποδείχτηκε ότι είναι καλύτερη από ό,τι προβλέπουν πολλοί ειδικοί. Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικής Ανάπτυξης, το ΑΕΠ της Ρωσίας την περίοδο Ιανουαρίου – Νοεμβρίου 2022 μειώθηκε, αλλά ‘μόνο’ κατά 2,1%», είπε ο Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Ορισμένοι ειδικοί στη χώρα μας, για να μην αναφέρω τους ξένους, προέβλεψαν μείωση κατά 10% και 15% ή ακόμη 20%. Για το έτος ως σύνολο, αναμένεται να μειωθεί κατά 2,5%», πρόσθεσε, σύμφωνα με το Reuters.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία και ο καταιγισμός δυτικών κυρώσεων που ακολούθησε, άλλαξαν άρδην ορισμένους τομείς στη ρωσική οικονομία, αποκόπτοντας τις μεγαλύτερες τράπεζες από το σύστημα διατραπεζικών συναλλαγών SWIFT, περιορίζοντας την πρόσβασή της στην τεχνολογία και τη δυνατότητά της να εξάγει πετρέλαιο και αέριο.

Παρότι η κυβέρνηση και η Κεντρική Τράπεζα έχουν παραδεχθεί τις δυσκολίες, η Μόσχα λέει πως η οικονομία της είναι ανθεκτική και πως οι κυρώσεις έχουν γυρίσει μπούμερανγκ στη Δύση, προκαλώντας αύξηση του πληθωρισμού και των τιμών της ενέργειας.

Διαβάστε ακόμη

Goldman Sachs: Περιθώριο ανόδου 32% για τις ελληνικές τράπεζες – Οι παράγοντες των ισχυρών επιδόσεων

Λέιν (ΕΚΤ): Πρέπει να αυξήσουμε τα επιτόκια περισσότερο για να καταπολεμήσουμε τον πληθωρισμό

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν από Νταβός: «Η ΕΕ θα στηρίζει την Ουκρανία για όσο χρειαστεί»