Μεγαλύτερη ανησυχία σε ό,τι αφορά την πορεία του πληθωρισμού έδειξαν οι αξιωματούχοι της Fed κατά την πιο πρόσφατη συνεδρίασή τους, με τα μέλη της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ να δηλώνουν ότι δεν έχουν τα στοιχεία που χρειάζονται, προκειμένου να προχωρήσουν σύντομα σε μειώσεις των επιτοκίων.

Τα πρακτικά της συνεδρίασης της FOMC που πραγματοποιήθηκε στις 30 Απριλίου και την 1η Μαΐου, έδειξαν την ανησυχία των αξιωματούχων της Fed σε ό,τι αφορά το πότε θα είναι σε θέση να χαλαρώσουν τη νομισματική πολιτική.

Η συνεδρίαση έγινε έπειτα από μία σειρά από μετρήσεις, οι οποίες έδειξαν ότι ο πληθωρισμός παραμένει πιο επίμονος από ό,τι ανέμεναν οι αξιωματούχοι της Fed για την έναρξη του 2024. Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ έχει βάλει στόχο τη μείωση του πληθωρισμού κάτω από το 2%, ενώ όλοι οι δείκτες έδειξαν ότι οι αυξήσεις των τιμών βρίσκονται πολύ υψηλότερα από το όριο αυτό.

Υπενθυμίζεται ότι στην προηγούμενη συνεδρίαση η FOMC διατήρησε αμετάβλητο το εύρος επιτοκίων, στο 5,25-5,50%.

Όπως αναφέρεται στα πρακτικά, σύμφωνα με το CNBC, «οι συμμετέχοντες παρατήρησαν ότι ενώ ο πληθωρισμός την προηγούμενη χρονιά είχε υποχωρήσει, τους τελευταίους μήνες δεν έχει καταγραφεί περαιτέρω πρόοδος προς την επίτευξη του στόχου του 2% της Επιτροπής». Προστίθεται δε ότι «οι πρόσφατες μηνιαίες μετρήσεις έχουν δείξει σημαντικές αυξήσεις σε συνιστώσες τόσο του πληθωρισμού αγαθών, όσο και του πληθωρισμού υπηρεσιών».

Ακόμη, τονίζεται ότι «οι συμμετέχοντες εκτίμησαν πως η διατήρηση των επιτοκίων στα τρέχοντα επίπεδα υποστηρίζεται από τα στοιχεία που δείχνουν ότι η οικονομία συνεχίζει να αναπτύσσεται σταθερά». Έκτοτε, υπήρξαν κάποιες σταδιακές ενδείξεις προόδου, καθώς ο δείκτης τιμών καταναλωτή τον Απρίλιο έδειξε ότι ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 3,4% ετησίως, ελαφρώς κάτω από το επίπεδο του Μαρτίου. Εξαιρουμένων των ευμετάβλητων κατηγοριών των τροφίμων και της ενέργειας, ο δείκτης διαμορφώθηκε στο 3,6%, το χαμηλότερο επίπεδο μετά τον Απρίλιο 2021.

Αν και οι αξιωματούχοι εξέφρασαν την άποψη ότι η νομισματική πολιτική είναι περιοριστική, υπήρξαν κάποιοι που επισήμαναν ότι τα υψηλά επιτόκια ίσως έχουν μικρότερο αντίκτυπο από ό,τι στο παρελθόν. «Κάποιοι συμμετέχοντες ανέφεραν ότι είναι πρόθυμοι να προχωρήσουν σε περαιτέρω σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής, αν οι κίνδυνοι για τον πληθωρισμό δείξουν ότι η ενέργεια αυτή είναι κατάλληλη», σημειώνεται στα πρακτικά.

Διαβάστε ακόμη

Οι κινήσεις των ΗΠΑ στην πετρελαϊκή σκακιέρα της Βενεζουέλας και του Ιράν

Motor Oil: Πρόταση €114,7 εκατ. στην Ελλάκτωρ για την εξαγορά της ΗΛΕΚΤΩΡ

Anglo American: Απέρριψε και τη νέα προσφορά της BHP για την εξαγορά της

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ