Είναι πρόσφυγας, οικονομολόγος, αναλυτής των μετρήσεων της κοινής γνώμης, ενώ έχει παίξει κι άλλους εργασιακούς ρόλους ο Ισμαήλ Αχμέτ, που ξεκίνησε από την πατρίδα του τη Σομαλία κι έφτασε να μπει μέσα στις βαριές, κλειστές πόρτες της επιχειρηματικής ελίτ στο Λονδίνο.

Σε αυτή του την πορεία, που περισσότερο μοιάζει με Οδύσσεια, καθοριστικό ρόλο έπαιξε μια ευκαιρία που του παρουσιάστηκε τον Φεβρουάριο του 2010 και που την άρπαξε από τα μαλλιά. Ήταν τότε που πήρε ένα κεφάλαιο 200.000 δολαρίων από τα Ηνωμένα Έθνη, με το οποίο ξεκίνησε την online εταιρεία μεταφοράς χρημάτων WorldRemit Ltd. Η εταιρεία απογειώθηκε πολύ γρήγορα και ο Ισμαήλ Αχμέτ κατάφερε να συγκεντρώσει από την ίδρυσή της ως τώρα, περισσότερα από 145 εκατομμύρια δολάρια, αφού στέλνει χρήματα μέσω της εταιρείας σε 142 χώρες!

Αυτή την περίοδο ο Αχμέτ ετοιμάζεται να συνδέσει την υπηρεσία που προσφέρει η WorldRemit Ltd με το Android Pay, το ψηφιακό πορτοφόλι που ανήκει στη Google. Αυτό θα διευκολύνει τα 2,4 εκατομμύρια πελάτες του, να στείλουν χρήματα με μόλις δυο κλικ στο κινητό τους και να στείλει τον Ahmed ένα βήμα κοντύτερα στο να γίνει μια δύναμη εκσυγχρονισμού του τρόπου με τον οποίο τα 444 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως αποστέλλονται στις αναπτυσσόμενες οικονομίες μέσω εμβασμάτων.

Αυτό που βλέπουμε να συμβαίνει είναι ένα “πάντρεμα” πληρωμών, εμβασμάτων, εφαρμογών μηνυμάτων και κινητής τηλεφωνίας, λέει ο 57χρονος Αχμέτ, που κάθεται αναπαυτικά στο πολυσύχναστο γραφείο του στο Λονδίνο στη σκιά του Αββαείου του Westminster. Η μετάβαση από την άτυπη στην τυπική μεταφορά χρημάτων, από τα μετρητά στις ηλεκτρονικές συναλλαγές είναι αυτό που αποζητούμε”

Ο ίδιος και οι περισσότεροι από 300 εργαζόμενοι στην επιχείρησή του βρίσκονται στην πρώτη γραμμή μιας προσπάθειας να αλλάξουν πράγματα σε μια βιομηχανία που άλλαξε ελάχιστα στις περασμένες δεκαετίες. Οι άνθρωποι εξακολουθούν σε μεγάλο βαθμό να κάνουν ουρές στα γραφεία της Western Union Co. για να στέλνουν κεφάλαια σε μακρινούς συγγενείς, να πληρώνουν υψηλά τέλη για να το κάνουν οι τράπεζες ή να εμπιστεύονται τα μετρητά τους που κέρδισαν με κόπο και ιδρώτα, σε δίκτυα μαύρης αγοράς. Και εξακολουθούν να χρειάζονται ώρες ή και ημέρες για να φτάσουν τα χρήματα.

Από το 2011, ο αριθμός των ατόμων που μεταφέρουν χρήματα με ηλεκτρονικό τρόπο, δηλαδή μέσω smartphones, έχει πενταπλασιαστεί και ήδη ανέρχεται σε περισσότερους από 500 εκατομμύρια λογαριασμούς σε περίπου 100 κράτη.