Έντονο προβληματισμό έχει προκαλέσει στη Γερμανία η υποκλοπή, που προφανώς προέρχεται από τη Ρωσία, Γερμανών αξιωματικών του στρατού που συζητούσαν την μεταφορά στην Ουρκανία πυραύλων αέρος-εδάφους μεγάλου βεληνεκούς αλλά και τους πιθανούς στόχους.

Πρόκειται για τον ήχο μόνο από μια βιντεοδιάσκεψη που αναρτήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από την επικεφαλής του ρωσικού κρατικού καναλιού RT.

Το ηχητικό διάρκειας 38 λεπτών αναρτήθηκε στα κοινωνικά δίκτυα την Παρασκευή από την επικεφαλής του Russia Today, Μαργκαρίτα Σιμονιάν, η οποία δήλωσε ότι αποτελεί απόδειξη ότι η Γερμανία σχεδιάζει χτυπήματα στην Κριμαία.

Στο ηχητικό ακούγονται συζητήσεις σχετικά με την πιθανή χρήση από τις ουκρανικές δυνάμεις των γερμανικής κατασκευής πυραύλων Taurus και τις πιθανές επιπτώσεις τους.

Οι αξιωματικοί της Πολεμικής Αεροπορίας, όπως αναφέρει το BBC, συζητούν πώς οι πύραυλοι θα μπορούσαν να πλήξουν τη γέφυρα του Κερτς, η οποία συνδέει τη Ρωσία με την κατεχόμενη από τη Ρωσία Κριμαία.

Σύμφωνα με το περιοδικό Der Spiegel, η τηλεδιάσκεψη δεν πραγματοποιήθηκε σε κρυπτογραφημένο εσωτερικό δίκτυο του στρατού, αλλά στην πλατφόρμα WebEx, άρα δεν ήταν καθόλου ασφαλής η σύνδεση.

Η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Άμυνας επιβεβαίωσε ότι πρόκειται για συνομιλία αξιωματικών της Πολεμικής Αεροπορίας, ωστόσο, δήλωσε ότι «δεν είναι σε θέση να πει με βεβαιότητα» αν οι φωνές είχαν αλλοιωθεί πριν από τη δημοσίευση.

Από την πλευρά του, ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς χαρακτήρισε τη διαρροή «πολύ σοβαρό ζήτημα και γι’ αυτό τώρα ερευνάται πολύ προσεκτικά, πολύ εντατικά και πολύ γρήγορα».

Η Μόσχα εξέφρασε την οργή της, με την εκπρόσωπο του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα να απαιτεί από τη Γερμανία να δώσει αμέσως εξηγήσεις. «Οι προσπάθειες αποφυγής απάντησης στις ερωτήσεις θα θεωρηθούν ως παραδοχή ενοχής», δήλωσε η ίδια.

Σε υψηλούς τόνους ήταν και το σχόλιο του πρώην προέδρου και αναπληρωτή επικεφαλής του Συμβουλίου Ασφαλείας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, που έγραψε στο Telegram ότι «Οι προαιώνιοι αντίπαλοί μας – οι Γερμανοί – έχουν μετατραπεί και πάλι σε ορκισμένους εχθρούς μας».

Η Ουκρανία έχει ζητήσει από τη Γερμανία να της παράσχει πυραύλους Taurus, οι οποίοι έχουν βεληνεκές που φτάνει τα 500 χιλιόμετρα. Ωστόσο η κυβέρνηση Σολτς μέχρι στιγμής αρνείται, φοβούμενη ότι αυτό θα οδηγούσε σε κλιμάκωση της σύγκρουσης.

Η Γαλλία και η Βρετανία έχουν προμηθεύσει το Κίεβο με πυραύλους Scalp, οι οποίοι έχουν το μισό βεληνεκές από τους γερμανικούς.

Διαβάστε ακόμη

Έφτασε η ώρα της εφορίας για τα κρυπτονομίσματα

Μητσοτάκης στον Ασπρόπυργο: Δίνουμε καλοπληρωμένες δουλειές σε νέα παιδιά στη Δυτική Αττική

Στουρνάρας: Αν δεν υπήρχε το 2015 η Τράπεζα της Ελλάδος, η χώρα ίσως να είχε βγει από την ευρωζώνη

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ