Ως το έτος που η βρετανική οικονομία θα γυρίσει, επιτέλους, σελίδα χαρακτηρίζει το 2024 ο λογιστικός κολοσσός της PWC σε νέα έκθεση του. Μάλιστα, υποστηρίζει πως οι ρυθμοί ανάπτυξης της χώρας θα κινηθούν σε επίπεδα υψηλότερα έναντι των κυριότερων ανταγωνιστών της διεθνώς.

Πρόκειται για τη δεύτερη έκθεση μέσα στην εβδομάδα που στέκεται στις θετικές προοπτικές που ανοίγονται για την οικονομία της Βρετανίας την ερχόμενη χρονιά, μετά από μια αδύναμη, αν όχι δύσκολη διετία. Έχει προηγηθεί η έκθεση του Centre for Economics and Business Research που προέβλεψε ότι το αγγλικό ΑΕΠ θα είναι κατά 10,2% υψηλότερο σε σχέση με το γαλλικό μέσα στο 2024!

Βεβαίως, οι ρυθμοί ανάπτυξης θα παραμείνουν σε μετριοπαθή επίπεδα. Στο πλαίσιο των κρατών μελών του G7 οι επιδόσεις της Βρετανίας θα κινηθούν περίπου στη μέση, καθώς πολλές χώρες έχουν κινηθεί πιο δυναμικά μετά το τέλος της πανδημίας. Όμως, και πάλι η βελτίωση, ειδικά σε σχέση με το αναιμικό 2023, θα είναι θεαματική.

«Μετά την πρόκληση που έφερε η περίοδος μετά το τέλος της πανδημίας, το 2024 θα είναι η χρονιά που η Βρετανία θα γυρίσει σελίδα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής οικονομολόγος της PWC, Μπάρετ Κουπέλιαν.

Σύμφωνα με την PWC, η βρετανική ανάπτυξη ενισχύθηκε κατά 2,7% μεταξύ 2019 και 2024, επίδοση που την τοποθετεί πάνω από τη Γαλλία (στο 2,4%) και πολύ πάνω από την Ιαπωνία (στο 1,5%) και τη Γερμανία (στο 1,2%). Ωστόσο, παραμένει πολύ κάτω από την αμερικανική οικονομία που αποδείχτηκε εξαιρετικά ανθεκτική και απέναντι στο περιβάλλον των υψηλών επιτοκίων έχοντας καταγράψει για το διάστημα αυτό μια διεύρυνση της τάξεως του 9,6%. Αντιστοίχως ο Καναδάς κατέγραψε άλμα ύψους 5,2% και η Ιταλία 3,7%.

Όσον αφορά στον πληθωρισμό, ο δείκτης που έχει ήδη υποχωρήσει χάρη στην περιοριστική νομισματική πολιτική της κεντρικής τράπεζας από το ρεκόρ του 11,1% στο 3,9%, θα συνεχίσει την πτωτική του τροχιά και αναμένεται να επανέλθει γύρω στο 2%, στις αρχές του 2025. Πρόκειται για μια πρόβλεψη πιο αισιόδοξη από αυτή που έχει διατυπώσει η BoE βλέποντας επαναφορά του δείκτη στο στόχο του 2% στα τέλη του 2026.

Η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού θα ανακουφίσει τα νοικοκυριά που έχουν πιεστεί από την εκτόξευση του κόστους ζωής, ενώ θα δρομολογηθεί και η εθνική αύξηση στον κατώτερο μισθό, στις 11,44 στερλίνες την ώρα.

Σημειωτέον πως η έκθεση προβλέπει υψηλές επιδόσεις της χώρας την ερχόμενη χρονιά ακόμη και στο αθλητικό πεδίο. Συγκεκριμένα προβλέπει διάκριση της εθνικής Αγγλίας στο Euro 2024 και το Παγκόσμιο Κύπελλο του κρίκετ, αλλά και μεγάλο αριθμό μεταλλίων στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι. Συγκεκριμένα για την Ολυμπιάδα του ερχόμενου καλοκαιριού «βλέπει» την Team GB στην τρίτη θέση της κατάταξης των μεταλλίων!

Διαβάστε ακόμη

Πώς θα επηρεάσει τις αγορές η πιθανή έγκριση των spot bitcoin ETFs τον Ιανουάριο (γράφημα)

Αυξάνoνται οι τιμές εισιτηρίων για Ιταλία και Κρήτη από 1/1/2024 (πίνακας)

Helleniq Energy: Τροποποιείται το καταστατικό και το Δημόσιο θα διορίζει 3 μέλη αντί 4 στο ΔΣ (upd)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ