Νέο ρεκόρ αναμένεται να καταρρίψει ο πληθωρισμός των ΗΠΑ τον Ιούνιο, εν αναμονή των στοιχείων που θα ανακοινωθούν σήμερα.  Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, αναμένεται πως θα διαμορφωθεί στο 8,8% έναντι 8,6% τον Μάιο και θα πρόκειται για το υψηλότερο από τον Δεκέμβριο του 1981.

Ο πληθωρισμός συνέχισε να αυξάνεται τον Ιούνιο γεγονός που κρατά την FED  προσανατολισμένη σε μια ακόμη μεγάλη αύξηση των επιτοκίων  αυτόν τον μήνα, προβλέπουν οι οικονομολόγοι. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών ο πληθωρισμός αναμένεται να διαμορφωθεί στο 8,8%, έναντι 8,6% τον Μάιο, σημειώνοντας το μεγαλύτερο άλμα από το 1981 σύμφωνα με τη διάμεση πρόβλεψη σε έρευνα του Bloomberg.  Ο δομικός πληθωρισμός αναμένεται να συνεχίσει να επιβραδύνεται για τρίτο συνεχόμενο μήνα. Εξαιρουμένων των τομέων της ενέργειας και των τροφίμων, ο βασικός ΔΤΚ του Ιουνίου αναμένεται να αυξηθεί κατά 0,5%, σε σύγκριση με 0,6% τον Μάιο και να διαμορφωθεί στο 5,7% σε ετήσια βάση από 6% τον Μάιο.

Κι αυτό ενώ το ΔΝΤ έχει αναθεωρήσει επί τα χείρω τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη το 2022 στο 2,3% από 2,9% που είχε εκτιμήσει μόλις στα τέλη Ιουνίου με τους αναλυτές να προβλέπουν ότι δύσκολα οι ΗΠΑ θα αποφύγουν την ύφεση. Το ΔΝΤ μείωσε επίσης την πρόβλεψη για την πορεία του πραγματικού ΑΕΠ για το 2023, στο 1% από 1,7% στις 24 Ιουνίου, όταν και έγινε μία συνάντηση με Αμερικανούς αξιωματούχους για την ετήσια αξιολόγηση των οικονομικών πολιτικών. Η τελική αναφορά που δημοσιοποιήθηκε την Παρασκευή αναθεωρήθηκε προκειμένου να αντανακλά τις διορθώσεις προς τα κάτω για την πορεία του ΑΕΠ κατά το πρώτο τρίμηνο, αλλά και για τα στοιχεία μείωσης της καταναλωτικής ζήτησης τον Μάιο. Ωστόσο, η ίδια αναφορά δίνει έμφαση στις προκλήσεις του υψηλού πληθωρισμού αλλά και στις ουσιαστικές αυξήσεις των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed), που είναι απαραίτητες για τον έλεγχο των τιμών.

Το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι η αύξηση του πληθωρισμού σε ευρεία βάση “δρομολογεί συστημικούς κινδύνους τόσο για τις ΗΠΑ, όσο και για την παγκόσμια οικονομία”. Σύμφωνα με το ΔΝΤ, η σφιχτή νομισματική πολιτική της Fed θα πρέπει να βοηθήσει για τη μείωση του πληθωρισμού στο 1,9% από το τέταρτο τρίμηνο του 2023, σε σύγκριση με την εκτίμηση για πληθωρισμό στο 6,6% κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2022.

Η εξέλιξη αυτή θα επιβραδύνει περαιτέρω την οικονομική ανάπτυξη στις ΗΠΑ, αλλά το ΔΝΤ προβλέπει ότι η αμερικανική οικονομία θα αποφύγει την οικονομική ύφεση. Ο Άντριου Χοντζ, οικονομολόγος του ΔΝΤ με αρμοδιότητα στο δυτικό ημισφαίριο ανέφερε σε ανάρτησή του, ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων από τη Fed, αλλά και η μείωση των ομοσπονδιακών δαπανών θα επιβραδύνουν την αύξηση της καταναλωτικής ζήτησης “περίπου στο μηδέν από τις αρχές του επόμενου χρόνου” χαλαρώνοντας την πίεση στην εφοδιαστική αλυσίδα.

“Η επιβράδυνση της ζήτησης θα αυξήσει την ανεργία περίπου στο 5% από τα τέλη του 2023, οδηγώντας σε μείωση των μισθών” επεσήμανε ο ίδιος.

Το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ, στην παρουσίαση των πολιτικών του ταμείου προς την αμερικανική κυβέρνηση, κάλεσε για την ψήφιση των προτάσεων του προέδρου Μπάιντεν που είναι σε στασιμότητα αναφορικά με το κλίμα, αλλά και τις κοινωνικές δαπάνες, λέγοντας ότι αυτές θα οδηγήσουν σε αυξημένη συμμετοχή του εργατικού δυναμικού, η οποία θα μπορούσε να χαλαρώσει τον πληθωρισμό, ενώ θα βοηθούσε στην εξυπηρέτηση του στόχου μετάβασης σε μία οικονομία χαμηλού αποτυπώματος άνθρακα

Το κύμα ανατιμήσεων, αυτή τη στιγμή, αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας, καθώς το πληθωριστικό πρόβλημα έχει επεκταθεί και πέραν των αντλιών βενζίνης ή των σούπερ μάρκετ. Ιδιαιτέρως αυξημένες τιμές παρατηρούνται τόσο στη στέγαση, όσο και στις πωλήσεις αυτοκινήτων.  

Αν και περιορισμένης εμβέλειας από την αντίστοιχη του 2007-2009 ή τις κρίσεις της δεκαετίας του ‘80 όταν ο πληθωρισμός βρισκόταν σε παρόμοια υψηλά επίπεδα, οι αναλυτές προβλέπουν -παρ’ όλα αυτά- μία δύσκολη, μακρά περίοδο η οποία θα ξεπεράσει σε διάρκεια τις οκτάμηνες υφέσεις του 1990-1991 και του 2001.  «Τα καλά νέα είναι πως η ύφεση δε θα είναι τόσο οδυνηρή όσο στο παρελθόν. Τα άσχημα νέα είναι πως ενδέχεται να διαρκέσει για μεγάλο χρονικό διάστημα», ανέφερε ο αναλυτής της Nomura, Robert Dent, ο οποίος προβλέπει ύφεση της τάξης του 2% στις αρχές του δ’ τριμήνου του 2022 με διάρκεια μέχρι και το τέλος του 2023.

Διαβάστε ακόμη

Πτώση πάνω από 7% για το πετρέλαιο – Κάτω από τα $100 για πρώτη φορά μετά από 3 μήνες

Πληρωμές από την Παρασκευή και σε 2 δόσεις για το Power Pass

Ο Πισπι-φιρφιρίκος, οι Ισραηλινοί στην Intracom Defense, το ομόλογο της Capital, ο Σαρκοζί με την Μπρούνι στην Αθήνα και ο πολυπράγμων κ. Σταθόπουλος