Η φετινή χρονιά δεν μας αφήνει με τον πιο αισιόδοξο τρόπο, καθώς στιγματίστηκε από τις σειρήνες του πολέμου στην Ουκρανία, όταν ήχησαν στις 24 Φεβρουαρίου 2022. Έκτοτε, η ανθρωπότητα ύστερα από την εισβολή της Ρωσίας, βρίσκεται υπό τον συνεχή φόβο ενός ενδεχόμενου πυρηνικού πολέμου.

Η νέα χρονιά που ξημερώνει σε λίγες ημέρες έρχεται με τον πλανήτη μας πιο κοντά από ποτέ σε ένα πυρηνικό πόλεμο, όπως προειδοποιούν οι επιστήμονες που χειρίζονται το «ρολόι της Αποκάλυψης».

Το Global Challenges Foundation, με έδρα τη Σουηδία, τονίζει ότι η απειλή χρήσης πυρηνικών όπλων είναι η μεγαλύτερη από το 1945, όταν οι Ηνωμένες Πολιτείες έριξαν στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι δύο ατομικές βόμβες.

Όταν μπήκε το 2022 λίγοι θα περίμεναν ότι ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν θα μιλούσε για πυρηνική καταστροφή, έπειτα από τις απειλές της Ρωσίας για χρήση πυρηνικών στην Ουκρανία. Η Ρωσία έχει απειλήσει με τη χρήση τακτικών πυρηνικών (για το πεδίο της μάχης), ωστόσο οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να απαντήσουν κλιμακώνοντας τη σύγκρουση, ανοίγοντας τότε «ένα εντελώς διαφορετικό παιχνίδι», όπως λένε οι επιστήμονες.

Πέρα από τον τεράστιο αριθμό θανάτων, η καταστροφή από τα σύννεφα σκόνης που θα έκρυβαν τον ήλιο («πυρηνικός χειμώνας»), θα μείωνε την παραγωγή τροφής και θα έφερνε «μια περίοδο χάους και βίας, κατά την οποία το μεγαλύτερο μέρος του παγκόσμιου πληθυσμού που θα είχε επιζήσει θα πέθαινε από την πείνα».

Και δεν είναι μόνο τα πυρηνικά που απειλούν να φέρουν την αποκάλυψη. Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, προειδοποίησε ότι η Γη βρίσκεται «με το πόδι στο γκάζι» προς την κλιματική αλλαγή. Πλημμύρες, καύσωνες, πυρκαγιές, ξηρασία και λειψυδρία μάστιζαν τη χρονιά που πέρασε σχεδόν όλο τον πλανήτη. Τα θύματα από τα ακραία φαινόμενα πολλές χιλιάδες.

Αλλά οι επιστήμονες μας λένε ότι υπάρχουν και πηγές αισιοδοξίας όπως ότι το πρόγραμμα μαζικών εμβολιασμών βοήθησε τον πλανήτη να αλλάξει σελίδα μετά τον κορωνοϊό και ότι μεγάλες χώρες του πλανήτη συμφώνησαν να προστατεύσουν την βιοποικιλότητα.

Διαβάστε ακόμη

Τα σενάρια για τις κινήσεις του Γκριμάλντι σε Κρήτη και Αδριατική

Ποδαρικό με νέες ανατιμήσεις έως 10% στο ράφι

Πρωτοχρονιά: 25 εναλλακτικοί προορισμοί με κόστος έως 300€ για τρεις διανυκτερεύσεις